Quantcast

Sučiuptas sukčius, apgavęs pavienius žmones ir įmones: pardavė net nuomotus paspirtukus

  • Teksto dydis:

Kauno pareigūnai, vadovaujami Alytaus apylinkės prokuratūros prokurorų, sėkmingai pabaigė devynių epizodų ikiteisminį tyrimą, kuriame kaltinamas jaunas vyras įvykdęs sukčiavimus, dėl kurių nukentėjo šeši fiziniai bei trys juridiniai asmenys iš Vilniaus, Kauno miesto bei Kauno rajono.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, laikotarpiu nuo š. m. kovo mėn. iki š. m. rugpjūčio mėn. pradžios, tik pilnametystės sulaukęs Šakių rajono gyventojas susigundė apgaulės būdu pasipelnyti iš patiklių žmonių bei įmonių atstovų.

Pasinaudodamas populiariu socialiniu tinklu, iš specialiai šiam tikslui susikurtos paskyros, stebėdamas asmenų viešinamus skelbimus apie įvairius parduodamus daiktus ir pamatęs jam patinkantį daiktą, pradėdavo per mobiliąją programėlę „Messenger“ susirašinėti su parduodamo daikto pardavėju, išreikšdamas ketinimą patikusį daiktą įsigyti. Sutarus pirkti vieną ar kitą parduodamą prekę, pavyzdžiui, mobilaus ryšio telefoną „Samsung Galaxy S9“ arba nešiojamąjį kompiuterį „Apple Ipaid 10“, jis nusiųsdavo pardavėjui suklastoto pavedimo išrašą apie tariamai atliktą apmokėjimą, tačiau iš anksto jau žinojo, kad pateikdamas netikrą bankinį apmokėjimą, išvengs turtinės prievolės atsiskaityti už prekę. Parduodamo daikto savininkas, tikėdamas sutarimu dėl pageidaujamo daikto pirkimo – pardavimo bei tuo pačiu gavus, kaip vėliau paaiškėjo, suklastotą bankinį pavedimą apie tariamai atliktą apmokėjimą už prekę, šį daiktą kaip siuntą išsiųsdavo į sutartą paštomatą. Pardavėjas ne tik negaudavo sutartos sumos, bet ir prarasdavo parduodamą daiktą.

Anksčiau neteistas, bet dešimtis kartų teistas administracine tvarka (už smulkias vagystes, sukčiavimus, turto pasisavinimus ar iššvaistymus) jaunas vyras stebėdavo ir kito tipo skelbimus – apie ketinimus įsigyti daiktus. Socialiniame tinkle radęs vieno asmens skelbimą apie norimą pirkti kompiuterį, susisiekė su juo ir tyčia, melagingai, iš anksto jau žinodamas, kad nepateiks kompiuterio, pasiūlė šiam asmeniui neva pirkti iš jo kompiuterį „Ipad 6“, tuo pačiu nurodydamas, kur pervesti sutartą pinigų sumą. Žadėtos prekės – kompiuterio pirkėjas negavo, o savo asmeninius pinigus prarado.

Dėl šio nesąžiningo jaunuolio veiksmų pareiškimai policijoje buvo gauti ir iš įvairių įmonių, kurios nuomoja elektrinius paspirtukus. Vieną dieną, iš anksto žinodamas, kad tyčia negrąžins išnuomoto elektrinio paspirtuko „Xiomi“ m365 su baterija ir įkrovikliu, juo kaip patogia ir šiuo metu itin populiaria susisiekimo priemone pasinaudojęs, įmonei jo negrąžino, o tiesiog pardavė kitiems asmenims. Viso jis pasinaudodamas apgaule išsinuomojo šešis elektrinius paspirtukus Vilniaus, Kauno mieste ir Kauno r., Domeikavos sen., bei juos visus panaudojęs nuomos laikotarpiu, vėliau pardavė pašaliniams asmenims, taip padarydamas bendrai 2403 eurų žalą.

Tyrimo metu Kauno miesto Dainavos policijos komisariato pareigūnai atliko daugybės nukentėjusiųjų, įgaliotų atstovų, liudytojų apklausų, buvo peržiūrėti vaizdo kamerų, esančių paštomatų prieigose įrašai, atlikti kiti baudžiamojo kodekso procesiniai veiksmai, renkant reikšmingus įrodymus dėl įtariamojo padarytų sukčiavimų.

Devynių nusikalstamų veikų epizodais kaltinamas jaunuolis dėl visų padarytų nusikaltimų nuoširdžiai gailisi, savo kaltę pripažįsta, nes suprato ir suvokė, jog tyčia apgaudinėja nieko neįtariančius žmones. Vertindamas savo neteisėtą poelgį, jis kaip pagrindinį nusikaltimo motyvą įvardino lėšų pragyvenimui trūkumą, nes neturėjo jokio darbo, visos jo gaunamos pajamos buvo iš tėvų.

Tyrimas intensyviai truko beveik aštuonis mėnesius ir, atlikus visus procesinius veiksmus, baudžiamoji byla dėl sukčiavimo šiuo metu prokuroro rengiama perduoti teisminiam nagrinėjimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
Tyrimas intensyviai truko beveik aštuonis mėnesius... Devynių nusikalstamų veikų epizodais kaltinamas jaunuolis dėl visų padarytų nusikaltimų nuoširdžiai gailisi... Teismas pagrūmos pirštu ir paleis lygtinai

Kopustas.

Kopustas. portretas
Butu faina i morda pasiziuret jog suzinot kam snuki isdauzyt butu galima.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių