Quantcast

Kaune nuo žaibinės meningokokinės infekcijos mirė studentė

Naktį iš penktadienio į šeštadienį, kaip įtariama, nuo žaibinės meningokokinės infekcijos mirė Kauno kolegijos studentė. Šeštadienį žinia apie nelaimę socialiniame tinkle pasidalijo ir mokymo įstaigos bendruomenė, nes, pasak jų, jauna moteris dar penktadienį lankėsi paskaitose. Įraše įspėta, jog visi kontaktavę su studente, sektų savo sveikatos būklę. Tačiau netrukus visa paskelbta informacija iš „Facebook“ buvo ištrinta.

Mirė nepraėjus nė dviem valandoms

Pastarąjį faktą apie staigią jaunos moters mirtį portalui kauno.diena.lt patvirtino ir Kauno klinikinės ligoninės komunikacijos specialistas Saulius Tvirbutas.

„Ji į mūsų ligoninę greitosios medicinos pagalbos automobiliu buvo atvežta 2 val. nakties iš penktadienio į šeštadienį. Skubiai suteikus pagalbą, pacientė, iš karto pateko į reanimaciją, tačiau nepraėjus nė dviem valandoms, mirė“, – pasakojo pašnekovas.

Pasak jo, liga jau buvo smarkiai išplitusi visame kūne. Ir nors kol kas dar neturima tikslaus patvirtinimo, medikai mano, jog merginą pakirto žaibinė meningokokinė infekcija.

Informaciją iš socialinio tinklo pašalino tikslingai

Pirmadienį po vidurdienio portalo žurnalistai susisiekė su Kauno kolegijos Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadove Smilte Juraite. Jos pasiteiravus, kodėl iš Kauno kolegijos puslapio socialiniame tinkle dingo apie nelaimę paskelbta informacija, kurioje rekomenduota visiems, galimai turėjusiems artimą kontaktą su nuo meningokokinės infekcijos mirusia jauna moterimi, stebėti savo sveikatos būklę, pašnekovė tikino tokią taktiką pasitelkusi tikslingai.

„Žinia apie studentės mirtį, galimai nuo meningokokinės infekcijos, mus pasiekė šeštadienį po pietų. Visiems bendruomenės nariams išsiuntėme laiškus, kuriuose patarėme stebėti savo sveikatos būklę, ir nurodėme informacijos šaltinius, kur ieškoti informacijos apie šią infekciją. Tačiau kadangi savaitgalį ne visi tikrina darbo ar studentišką elektroninį paštą, atvejį nusprendėme papildomai paviešinti ir socialiniame tinkle, kad pamatytų kuo daugiau mūsų bendruomenės narių. Vėliau įrašą panaikinome, nes toliau su visais komunikuojame elektroniniais laiškais“, – aiškino pašnekovė.

Paskaitos auditorijoje nevyksta

Pasak jos, paskaitos auditorijoje, kur penktadienį lankėsi staigiai ligoninėje mirusi studentė, pirmadienį nevyksta. Tvarkaraštyje esą buvo iš karto įvykdyti pakeitimai.

„Mes vadovavomės iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro gautu raštu, kur buvome informuoti dėl patalpų valymo, nors ir nurodyta, jog aplinkos valymas ir patalpų dezinfekcija nėra rekomenduojama, kadangi meningokokai aplinkoje greitai žūsta – prie 10 laipsnių šilumos per dvi valandas. Tačiau pabrėžta, kad būtų užtikrintas tinkamas patalpų valymas, vėdinimas“, – kalbėjo S. Juraitė.

Kauno kolegijos atstovės teigimu, patalpos minėtoje auditorijoje išvalytos ir išvėdintos.

Simptomai gali būti apgaulingi

Užkrečiamų Ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, meningokokinę infekciją sukelia Neisseria meningitidis – gramneigiama bakterija. Susirgimas plinta oro lašeliniu būdu, todėl imlūs asmenys artimo kontakto metu gali užsikrėsti per kvėpavimo takus.

Ankstyvieji meningokokinės ligos požymiai panašūs į peršalimo ligų – pasireiškia karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, vėmimas. Ligai progresuojant ligos eiga sunkėja – išryškėja odos bėrimas.

Pabrėžiama, jog užkrėsti meningokokine infekcija gali tiek sergantis asmuo, tiek sveikas bakterijų nešiotojas. Bakterijų nešiojimas gali tęstis iki kelių savaičių. Inkubacinis periodas svyruoja 1-10 dienų (vidutiniškai 4 dienos).

Gydymui naudojami antibiotikai, todėl susirgus rekomenduojama kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, savo šeimos gydytoją, kuris skirs atitinkamą gydymą.

ULAC specialistų teigimu, meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus.  Esant susirgimams virusinėmis respiracinėmis infekcijomis, nusilpus imunitetui, stresui ir kitoms panašioms priežastims, pavojus susirgti iškyla ir kitų amžiaus grupių žmonėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Studente

Studente portretas
Manot kazka ten kazkas vedina? Niekas nieko, vyksta ir toliau paskaitos, visur langai uzdaryti kiekvienoj auditorijoj, visi panikoj, o Kolegija net nesutinka karantino skelbti matyt laukia kol dar kuris nors ir musu numirs.

Anonimas

Anonimas portretas
Išveštas vaikinas su panašiais simptomais, bet diagnozė tikrai nepasitvirtino. Patikimi šaltiniai.

Anonimas

Anonimas portretas
Kai taip dirba kai kurie Kauno klinikų medikai, tai abejoju ar laiku buvo suteikta pagalba. Turiu puiku pavyzdį , kai iš po avarijos su plyšusiu inkstu po trijų dienų išleidžia namo su daugybineis lūžiais ir kai leidžiami antibiotikai. Žmones turi viešinti , kai kuriu medikų darbą , žmones miršta iseja iš ligonines nebereikalo arba jiems nesuteikiama pagalba. Gražu , kad sveikatos ministras nusiskuta plaukus, bet tegul pradeda rūpintis kas vyksta ligoninėse , koks absurdo lygis ir tai jau net ne trečio lygio ligonine, o beveik skerdykla.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių