Quantcast

Skandalingojo šturmo byla: ar išgelbės Asilą nakties vaiduoklis?

Kauno apylinkės teismas išėjo rašyti dar vieno nuosprendžio Mindaugui Mažeikai, pravarde Asilas. Prokuroras pasiūlė skirti pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmę už smurtą prieš sugyventinę šiam skandalingam kauniečiui, o ne jam stojus už tai prieš teismą, staiga atsiradusiam nakties vaiduokliui.

Auka užsiminė apie savižudybę

Kaip jau rašyta, neprognozuojamu elgesiu garsėjančiam, ką byloja ir jo pravardė, M.Mažeikai po didelį atgarsį sukėlusio vieno Žemaičių gatvės buto šturmo pernykštės lapkričio 29-osios vidurdienį buvo pareikštas kaltinimas nesunkiu savo sugyventinės sveikatos sutrikdymu kankinant ar kitaip itin žiauriai.

M.Mažeika, kuriam netrukus sukaks 44-eri, kaltinamas, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio ir kokaino, iki minėto specialiųjų tarnybų šturmo šiame bute ne tik smurtavęs prieš keturiolika metų jaunesnę sugyventinę, bet ir ciniškai iš jos tyčiojęsis. Jis kaltinamas tyčia sudavęs nukentėjusiajai rankomis daugybę smūgių bei spardęs į įvairias kūno vietas. Po to pagriebęs už plaukų, parklupdęs ant žemės ir išpylęs ant galvos skardinę alaus, taip sutrikdydamas jos psichikos sveikatą ir sukeldamas nesunkų sveikatos sutrikdymą.

Nukentėjusiajai pagaliau atsidūrus greitosios pagalbos medikų rankose, labiausiai į akis krito akivaizdaus smurto žymės jos veide. O po kai kurių jos tada pasakytų frazių ši moteris buvo perduota psichiatrams, kurie dėl pacientei tada konstatuotos sunkios psichologinės būklės ne iš karto leido teisėsaugininkams ją apklausti.

Prieš atverčiant šią bylą teisme nukentėjusioji „Kauno dieną“ tikino esą iškalbingos kriminalinės savo sugyventinio priešistorės nežinojusi.

Nukentėjusioji Kauno apylinkės teisme

Įkalčiai virto kaltinimais

Nustatyta, kad M.Mažeika buvo davęs sugyventinei ir kokaino, kurio buvo aptikta šturmuotame bute. Be to, vaišino juo ir išvakarėse čia vykusio vakarėlio svečius.

Rado ekspertai, kuriems M.Mažeika buvo nuvežtas po sulaikymo, draudžiamų medžiagų ir jo organizme. Be to, šturmuotame bute, kaip ir per M.Mažeikos asmens kratą policijoje, buvo rasta tablečių su psichotropine medžiaga – lorazepamu. Bute – septynios tokios tabletės. O pristačius M.Mažeiką į Kauno apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą – per jo asmens kratą – dar aštuonios tokios tabletės.

Kiti du kaltinimai, pareikšti M.Mažeikai, siejami su minėtais radiniais. Jis kaltinamas ir neteisėtu disponavimu narkotikais be tikslo platinti bei turint tokį tikslą. Už pastarąjį nusikaltimą numatytas laisvės atėmimas nuo dvejų iki aštuonerių metų. Už nesunkų sugyventinės sveikatos sutrikdymą kankinant ar kitaip itin žiauriai – laisvės atėmimas iki penkerių metų. Ir abiem atvejais Baudžiamasis kodeksas nenumato jokios kitos alternatyvos.

Iškalbingi namų darbai

Jau dešimt kartų teistą M.Mažeiką ginančiam jo nuolatiniam advokatui Ričardui Girdziušui ir nukentėjusiąją atstovaujančiam advokatui Edgarui Jautakiui pavyko pasiekti, kad ši byla būtų nagrinėjama už uždarų durų.

Ričardas Girdziušas

Tačiau, iki šio sprendimo bylą nagrinėjanti teisėja Rasa Paulauskaitė spėjo pagarsinti, kad paaiškėjus, jog kaltinamojo ir nukentėjusiosios advokatai yra verslo partneriai, jau 20 metų kartu dirbantys advokatų kontoroje „Girdziušas ir partneriai“, buvo kreiptasi į Advokatų tarybą. Šios klausta, ar tai neprieštarauja advokatų etikai.

Gauto atsakymo esmė: pati kontora, kaip juridinis vienetas, sutarčių su klientais nesudaro. Šias sudaro tik jos advokatai, kurie dirba savarankiškai. Be to, tai sąlygoja ir konfidencialumo principas, kurio privalo laikytis advokatai.

Tačiau, pasikeitusi nukentėjusiosios pozicija teisme taip pat priminė gerai išmoktus namų darbus. Ji pareiškė esą prieš ją smurtavo ne M.Mažeika, o visai kitas asmuo, atėjęs tada į minėtą judviejų su teisiamuoju išsinuomotą Žemaičių gatvės butą vidury nakties. Po to, kai jau buvo išėjusi pas juos viešėjusi draugų pora.

Nukentėjusioji nurodė ir šio iki tol byloje nefigūravusio asmens vardą ir pavardę. Nors žiniasklaidos atstovams jos teiraujantis, ar jai buvo sumokėta už patirtą skriaudą ar priverstinį gydymąsi, nukentėjusioji atsakė neigiamai.

Neišmušė iš vėžių netikėtai pasikeitusi nukentėjusiosios pozicija ir teismo – byla ir toliau buvo nagrinėjama, kaip buvo suplanuota.

Tradicinė taktika

Per trečiadienį įvykusias baigiamąsias kalbas kaltinimą palaikantis Kauno apygardos Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras

Egidijus Palaima pasiūlė M.Mažeikai už visus jam inkriminuojamus nusikaltimus galutinę trejų metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

M.Mažeikos advokatas R.Girdziušas prašė teismo jo ginamąjį išteisinti.

Žiniasklaidai R.Girdziušas taip pat teigė, esą įrodymų, kuriais būtų galima patikimai remtis, jog jo ginamasis padarė šiam inkriminuojamas veikas, nėra. Nors, kaip jau rašyta, nukentėjusiosios paiešką policija pradėjo gavus jos mamos pareiškimą. Po to, kai ši gavo dukters jai telefonu atsiųstą nuotrauką, bylojančią apie patirtą smurtą. O apklausta teisme liudytoja nukentėjusiosios mama, kaip ir sesuo, pasakojo tą patį, ką ir ikiteisminio tyrimo metu. Ir šiais jų parodymais taip pat buvo grindžiami M.Mažeikai pareikšti kaltinimai.

Tačiau, anot R.Girdžiušo, kaltinimų, pareikštų jo ginamajam pagrindas – tik nukentėjusiosios nusiskundimai ir šiai diagnozuotas psichikos sutrikimas, kurį galėjo lemti ir intoksikacija narkotinėmis medžiagomis. „Dėl to ir Valstybinė ligonių kasa nepareiškė mano ginamajam jokio ieškinio už jos gydymą“, – teigė jau beveik 40 metų advokatu dirbantis R.Girdziušas.

Viešos neviešos paslaptys

Nukentėjusiosios sveikatos būklė bei gydymo eiga buvo viena iš priežasčių nagrinėti šią bylą už uždarų durų.

Teisėja paskelbė teismo procesą neviešu, pripažindama ir, kad byloje yra duomenų apie intymų gyvenimą.

Nukentėjusioji per baigiamąsias šios bylos kalbas jau nebedalyvavo – parašė pareiškimą tęsti procesą be jos.

Belaukdamas teismo sprendimo dėl galimo smurto ir prieš sugyventinę, M.Mažeika išgirdo ir dešimtąjį nuosprendį savo biografijoje. Kaip jau rašyta, Kauno apygardos teismas skyrė jam dvylikos metų laisvės atėmimo bausmę už savo draugo, taip pat siejamo su agurkiniais, nužudymą 2016-ųjų kovą. Nors prokuroras prašė penkiolikos metų įkalinimo.

Minėtas nusikaltimas buvo įvykdytas už kelių dienų po to, kai M.Mažeikai buvo diagnozuota onkologinė liga, kurį laiką tapusi jo skydu, nors, kaip teigia faktai, ši jam netrukdė daryti naujus nusikaltimus ir administracinius nusižengimus.

Minėtą Kauno apygardos teismo nuosprendį M.Mažeikos advokatas R.Girdziušas yra apskundęs. Apeliacinis teismas planuoja imtis šio skundo, likus savaitei iki Kauno apylinkės teismo sprendimo dėl naujų kaltinimų M.Mažeikai – šį kartą dėl smurto prieš sugyventinę, tačiau ir vėl apsvaigus nuo narkotinių medžiagų.

Kauno apylinkės teismas savo sprendimą planuoja skelbti lapkričio 14-ąją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Spėju , kad normalios ir neprasideda su tokiu gyvuliu. Užkimba ir patiki jo legendomis apie turtus lengvatikės ir tos, kurios jau įsirašę į narkomanų gretas

...

... portretas
Jei tas Asilas iš Dėdulės tvartelio, tai - viskas daugiau nei suprantama. :|

geras

geras portretas
spardyk kiek nori vis tiek bus lengvas kūno sužalojimas , atėjo banditams tikra laisvę
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių