Quantcast

Skandalingasis anūkas vėl pripažintas pavojingu visuomenei

Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos Kauno skyriaus ekspertams užteko tik ambulatorinės ekspertizės konstatuoti, kad skandalingajam Bernardui Bučui reikalingas priverstinis gydymas specializuotoje ligoninėje.

Tarp aukų – ir juodaodis

Gavus šią išvadą, nuspręsta kreiptis į Kauno apylinkės teismą, kad 39-erių B.Bučas, kol jam bus paskirtos priverčiamosios medicinos poveikio priemonės, būtų perkeltas iš Kauno tardymo izoliatoriaus į Rokiškio psichiatrijos ligoninę.

Kaip jau rašyta, šis vienas iš šešių poetės Salomėjos Nėries ir skulptoriaus Bernardo Bučo anūkų vėl atsidūrė už grotų po išpuolio prieš Kaune studijuojantį juodaodį, surengtą vėlų birželio 1-osios vakarą vienoje Kovo 11-osios gatvės viešojo transporto stotelėje. Tai įvyko nepraėjus nė dviem savaitėms po jo paleidimo iš areštinės, kurioje B.Bučas buvo atsidūręs dėl antstolių terorizavimo – Kauno apylinkės teismui nepatenkinus prokuroro prašymo jau tada jį suimti.

Anot liudytojų, B.Bučo išpuolis prieš Nigerijos pilietį priminė gegužę pasaulį apskriejusius vaizdus iš JAV, kuriuose per policijos operaciją nužudomas juodaodis. Iššokęs tada iš automobilio, net neišjungęs šio variklio, B.Bučas puolė skersai gatvės link aukos. Ir po angliško "labas" smogė Nigerijos piliečiui į veidą. Po to, sugriebęs jį, puolė spausti link žemės, pasikišęs po pažastimi ir smaugdamas. Visa tai lydėjo ir įžeidžiantys rasistiniai epitetai. Tačiau, užpultajam pavyko ištrukti ir prispausti prie žemės patį B.Bučą.

Sulaikytas tada policijos, B.Bučas neslėpė, kad jo poelgis – reakcija į minėtus įvykius JAV. Pradėjus ikiteisminį tyrimą už asmens niekinimą dėl šio rasės ar tautybės, paaiškėjo, kad jis prieš trejus metus buvo teistas už tokias patyčias ir Vokietijoje.

Išsiaiškinta ir, kad sesers vardu registruotą automobilį, iš kurio iššokus buvo įvykdytas išpuolis prieš Nigerijos pilietį, B.Bučas vairavo, turėdamas vairuotojo pažymėjimą. Gavus išvadą dėl jo psichinės būklės ir nustačius, kad minėtas pažymėjimas nesuklastotas, teisėsaugininkai ketina kreiptis dėl šio anuliavimo.

Paskelbė karą ir antstoliams

Pavasarį B.Bučo taikinyje buvo atsidūrę ir penki Kauno antstoliai.

Pirmiausiai psichologinio spaudimo sulaukė vykdomąją bylą dėl jo skolų turinti antstolė, kuri savo elektroniniame pašte rado vaizdo įrašą su skolininko nuotrauka, kurioje šis laikė rankose kažkokį antikvarinį ginklą.

Prie šios antstolės kontoros, kaip ir prie dar keturių jos kolegų buveinių Kauno centre, gegužės 17-ąją buvo rasti akmeniniai kryžiai su vokiškais užrašais. Visi jie taip pat turi ar turėjo vykdomųjų bylų dėl B.Bučo skolų. Šis iš esmės dėl minėtų išpuolių prisipažino. Tačiau, linkęs įrodinėti, kad tai – ne nusikaltimai, o jo saviraiškos laisvė.

Nustatyta, kad minėtus kryžius B.Bučas paėmė iš senųjų Saugonių kaimo kapinių Vilkaviškio rajone, išniekindamas ten esančias penkių Pirmojo pasaulinio karo aukų kapavietes.

Kryžiai prie Kauno anstolių kontorų buvo atgabenti iš senųjų Saugonių kaimo kapinių. (Kauno policijos nuotr.)

Iškalbingas šleifas

B.Bučas yra Kauno teisėsaugininkų galvos skausmu jau ne vieneri metai.

2015-aisiais jis buvo suimtas už benamio, kurio palaikai buvo aptikti viename Kauno senamiesčio kanalizacijos šulinyje, nužudymo. Tačiau, teisėsaugininkams pritrūko įrodymų perduoti šią bylą teismui.

Buvo įtariamas B.Bučas išpuoliais prieš Kauno antstolius ir anksčiau. Tada jo taikiniu buvo tapę ir Kauno muziejininkai bei paveldosaugininkai, iš kurių jis reikalavo grąžinti senelių namą Palemone, kuriame įsikūręs S.Nėries memorialinis muziejus. Vienintelis iš poetės anūkų. Nors dabar šis namas priklauso Kultūros ministerijai, nes B.Bučo senelis, kurio vardu jis pavadintas, pardavė šį statinį valstybei.

Buvo padegęs B.Bučas ir buvusį Santakos policijos komisariato pastatą Kauno senamiestyje.

Tačiau, visi tada pradėti ikiteisminiai tyrimai baigėsi priverstinių medicinos poveikio priemonių B.Bučui taikymu. Kauno apylinkės teismo posėdžiai, kuriuose tada spręsta, ką toliau daryti su B.Buču, vyko ne tik jam nedalyvaujant, bet ir už uždarų durų. Tačiau po pusmečio priverstinis B.Bučo gydymas, remiantis šios specialistų išvada apie pagerėjusią jo būklę, jau buvo pakeistas į tokį patį ambulatorinį. O pernai gruodį Kauno apylinkės teismas, taip pat remdamasis jam pateiktomis B.Bučą ambulatoriškai gydžiusių medikų išvadomis, nutraukė ir šį priverstinį gydymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

saunu

saunu portretas
jau vėl laisvej siaucia, gerai dirba teisesauga ir medicinos istaigos

seniai aisku

seniai aisku portretas
Cia apie |Lanbergi? Seniai tai buvo aisku.

cha

cha portretas
Pagalvojau kad Landsbergis
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių