Quantcast

Policija: Lietuvoje vėl platinami padirbti eurai (kaip atpažinti tikrą pinigą?)

Pastebima, kad Lietuvoje vėl pradėjo cirkuliuoti padirbti eurai – policija įspėja, kad randama padirbtų 50 eurų kupiūrų.

„Paskutiniu metu pastebime tokią tendenciją, kad apyvartoje pradėjo cirkuliuoti padirbti eurai – 50 eurų kupiūros“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Darius Žukauskas.

Pasak jo, šiemet iš inkasatorių gauta daugiau kaip 30 tokių kupiūrų. Jie randami Utenos, Alytaus, Kauno apskrityse. Taip pat užfiksuoti 20 eurų padirbti banknotai, tačiau tokių atvejų nedaug.

Šiais metais pradėtos kelios dešimtys ikiteisminių tyrimų dėl netikrų eurų kupiūrų.

Pasak Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos 2-ojo skyriaus viršininko Donato Karaluko, lengviausia padirbtas kupiūras atskirti pagal jų numerį.

„Yra paprastas ir visiems žmonėms prieinamas būdas – dauguma tų kupiūrų, kurios pastebime, kad paplito Lietuvoje ir Kaune, turi vieną požymį: tikrame banknote numeris viršutinis yra juodos spalvos, o netikrame – rudos. Šiaip jie yra pakankamai neblogos kokybės. Taip pat reverse nekeičia spalvos banknoto numeris“, – kalbėjo D.Karalukas.

Pasak jo, nusikaltėliai tokius banknotus pateikia pirkdami menkaverčius daiktus parduotuvėse, kurios neturi tikrinimo įrangos.

Pareigūnai ragina žmones būti budrius ir kilus įtarimui kreiptis į policijos pareigūnus, kad banknotus platinantys asmenys būtų sulaikyti. Reikėtų nedelsiant skambinti skubiuoju pagalbos numeriu 112.

Yra ir kitų skirtumų tarp tikrų ir netikrų kupiūrų, pavyzdžiui, vienas serijos numeris, netiksli holograma, tačiau lengviausias būdas bet kuriam žmogui nustatyti, ar banknotas tikras, – skaičių spalva.

Pareigūnai spėja, kad greičiausiai banknotai spausdinami ne Lietuvoje. Taip pat ragina verslininkus nepagailėti pinigų įsigyti pinigų tikrinimo aparatą.

Reikėtų ypatingai vengti imti didelės vertės banknotus gatvėje, turguose, kitose nepatikimose vietose, pirkti daiktus iš nepažįstamų asmenų panašiose vietose.


Pagrindiniai euro banknotų apsaugos požymiai

Pačiupinėk: popierius šiugžda, jaučiasi spaudos nelygumai.

Pažiūrėk prieš šviesą: vandens ženklai (matoma arka arba langai, naujojoje serijoje deivė Europa), apsauginis siūlelis (matomas tik pakėlus prieš šviesą).

Pakreipk: holograma (vaizduojami nominalo skaičiai ir simboliai kinta pakreipus banknotą), blizganti juostelė (reverse su euro simboliu € ir nominalo skaičiumi 5, 10 ir 20 seno tipo eurų banknotuose), spalvą keičiantis nominalo skaičius (pakreipus 50, 100, 200, 500 bei naujo tipo 5 ir 10 eurų banknotuose).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pinigu tikrinimo aparatai

Pinigu tikrinimo aparatai portretas
Nera paskutine instancija. Labai daznai ne "uzuodzia" tikro pinigo. Ir vargu yra aparatams skirta bendra sertifikavimo sistema .

Nuomone

Nuomone portretas
Uždraude grynuosius atsikratysite daugelio problemų dėl kurių kenčia normalūs žmonės

labai gerai supazindinate

labai gerai supazindinate portretas
ka zmogui daryti jei turguj kur nors ikiso netikra eura.labai atidus turi but zmones geriausia nusipirkt kas turi pinigu euru tikrinimo masina
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių