Quantcast

Po „Kauno dienos“ publikacijos: pareigūnams priminė, kad palikti vaikų nevalia

Naktį iš pirmadienio į antradienį Kazlų Rūdos savivaldybės Jūrės miestelyje įvykdytas sunkiai protu suvokiamas išpuolis. Liudininkų teigimu, kaip įtariama, apsvaigęs vyras įsiveržė į kelias sodybas ir mažamečių akivaizdoje žiauriai sumušė vienoje jų buvusią moterį. Kol sumuštą motiną gydė medikai, pareigūnai vaikus paliko likimo valiai. Po portalo kauno.diena.lt publikacijos tarnybos sėdo prie bendro stalo aptarti, kas buvo padaryta ne taip.

Marijampolės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai (VTAS) susitikę su Marijampolės pareigūnais nutarė aktyvinti bendradarbiavimą, o Marijampolės aps. VPK Reagavimo skyriaus viršininkas Raimundas Antanavičius patvirtino, kad policijos pareigūnams bus pakartotinai priminti aspektai, aiškiai apibrėžiantys abiejų tarnybų kompetencijas ir pareigas. Tokių veiksmų buvo imtasi po viešai nuskambėjusių pasipiktinimų dėl paliktų mažamečių.

„Tenka pripažinti, kad savo darbe dažnai susiduriame su policija. Ir policijos pareigūnai, ir vaiko teisių gynėjai privalo užtikrinti saugumą, tik mūsų darbo tikslinė grupė – vaikai yra ypač jautri ir pažeidžiama“, – kalbėjo Ugnė Aukštakalnienė, Marijampolės aps. VTAS Kazlų Rūdoje patarėja.

Kaip teigiama penktadienį išplatintame pranešime, susitikime kalbėta apie reagavimą į vaiko teisių pažeidimus reglamentuojančius teisės aktus, dar kartą apibrėžta tvarka, kada policija pasitelkia į pagalbą vaiko teisių specialistus. Aptarti neseniai Jūrės miestelį sukrėtę įvykiai. Analizuoti įvykio metu atlikti veiksmai, galimos pasekmės.

„Manau, kad pasitarimas buvo naudingas tiek VTAS, tiek policijos pareigūnams, kadangi aptarėme konkrečias situacijas, įvardijome veiksnius, galinčius įtakoti tarpinstitucinio bendradarbiavimo sklandumą , ir susitarėme dėl abiejų institucijų veiksmų, leisiančių pagerinti reagavimo į galimus vaiko teisių pažeidimus veiksmingumą, siekiant efektyvinti geriausių vaiko interesų apsaugą“, – po susitikimo kalbėjo Marijampolės aps. VTAS patarėjas Marijampolės mieste Vaidas Zabilevičius.

„Džiaugiuosi, jog Marijampolės pareigūnai operatyviai sureagavo į mūsų pasiūlymą susitikti ir aptarti neseniai galimai įvykusį vaiko teisių pažeidimo atvejį Jūrės miestelyje. Susitarėme dėl reagavimo ir tinkamo keitimosi informacija situacijose, kai vaikai lieka be jų įstatyminių atstovų priežiūros“, – teigė šiuo metu Marijampolės aps. VTAS vedėją pavaduojanti Rūta Liepinaitytė.

Kraupi naktis

Portalas kauno.diena.lt jau rašė, kad iš pažiūros ramų Jūrės miestelį sukrėtė toks baisus nusikaltimas, pasirodė antradienio pavakarę.

„Iki dabar negaliu ramiai apie tai nei kalbėti, nei mąstyti. Apie 1 val. nakties nubudau nuo baisaus moterų spiegimo, vyriško balso kriokimo, mažų vaikų verksmo ir dūžtančių stiklų. Galbūt nuo narkotikų ir alkoholio apsvaigęs, nesiorientuojantis aplinkoje Jūrės miestelio gyventojas įsiveržė į dvi sodybas, sumušė ten niekuo dėtas, ramiai miegančias moteris. Šiurpų reginį matė jų vienų, trejų ir dešimties metų vaikai“, – taip išpuolio įvykius apibūdino pati auka galėjusi tapti vietos gyventoja.

Moteris su siaubu prisimena vaizdą, kai užpuolikas išdaužė langus, po kiemą tampė ir talžė moteris. „Naktį stebėdama vaizdą iš balkono nesuvokiau, ką daryti. Atvyko keturi pareigūnų ekipažai, greitoji medicinos pagalba. Toliau viskas vyko pagal nustatytą tvarką – įtariamas nusikaltėlis sulaikytas. Deja, tačiau dėl neaiškių priežasčių jis po 12 val. – vėl laisvėje“, – stebėjosi kraupaus nusikaltimo liudininkė. Ji paminėjo vietos politikės vardą bei pavardę. Kaip teigia pašnekovė, įtariamas užpuolikas yra šios moters tėvas.

Mažamečiais nepasirūpino

Aplinkoje nesiorientuojantis Jūrės miestelio gyventojas įsiveržė į dvi sodybas, sumušė ten niekuo dėtas, ramiai miegančias moteris. Viena jų talžyta verkiančių vaikų akivaizdoje.  Tačiau ši šokiruojanti istorija tuo nesibaigė.

Kaip portalui kauno.diena.lt teigė kaimynystėje gyvenanti moteris, iškart po to, kai pareigūnai sulaikė ir išsivežė užpuoliką, o greitosios medicinos pagalbos automobilis – sumuštą moterį, likimo valiai buvo palikti visą šį siaubą matę mažamečiai.

„Sumuštos moters vienų ir trejų metų vaikai taip ir būtų palikti verkti lovelėse, jei ne kaimynai, kurie susukę į antklodėles išsinešė vaikučius į savo namus. Vaikų teisių tarnybos atstovai čia taip ir nepasirodė“, – kritikos strėles tarnyboms laidė Jūrės miestelio gyventoja.

Ji pati į savo namus nusivedė vyresnėlį.

„Trimečiui pusę nakties mėginau atrasti paguodos žodžių, kad užmigtų. Jis vis klausė, kodėl dužo langas ir mamą užpuolė baubas. Neturėjau atsakymo, nes ten galėjau būti ir aš. Užpultus namus ir manąjį skiria vos 50 metrų“, – apie siaubą išgyvenusius vaikus pasakoja pašnekovė ir priduria nesuprantanti, kodėl tarnybos net nepasidomėjo, kur ir kieno globojami tąnakt liks vaikai.

Susisiekus su Vaiko teisių ir įvaikinimo tarnybos (VTĮT) Marijampolės apskrities atstovais paaiškėjo, kad akmuo krenta į pareigūnų daržą.

„Įvykio naktį policija neinformavo Vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) budėtojų apie galimą vaiko teisių pažeidimą. Pranešimą apie įvykį VTAS gavo tik šįryt. Specialistai šiandien apsilankė šeimoje ir išsiaiškino, kad mažamečių motina jau grįžusi iš gydymo įstaigos namo, grėsmės lygis vaikams nenustatytas“, – portalui trečiadienį paaiškino VTAS Marijampolės apskrities Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyr. specialistė Vija Kudzienė.

Trimečiui pusę nakties mėginau atrasti paguodos žodžių, kad užmigtų. Jis vis klausė, kodėl dužo langas ir mamą užpuolė baubas.

Sureagavo meras

Į šią istoriją, kurios veiksmas skamba tarsi ištrauka iš siaubo filmo, netrukus sureagavo Kazlų Rūdos savivaldybės atstovai. Iš dienraščio išgirdęs apie paliktus vaikus, Kazlų Rūdos meras Mantas Varaška sušaukė skubų pasitarimą.

„Šiuo metu padėtis dėl šio incidento yra normali ir kontroliuojama. Įtariamajam pritaikytos kardomosios priemonės, ypač griežtai sekama, kad jis jų paisytų. Jis negali išvykti ar artintis prie nukentėjusiais pripažintų asmenų. Fiziškai nukentėjusi yra viena moteris, o dėl psichologinio smurto kol kas situaciją aiškinamės. Jei bus reikalinga bet kokia pagalba įvykį mačiusiems vaikams, ji bus teikiama visokeriopai ir tiek, kiek jos reikės“, – apie tai, kas buvo nuspręsta pasitarimo metu, kalbėjo miesto meras.

M.Varaška prižadėjo, kad nukentėjusiai šeimai bus skiriama ir teisinė pagalba, taip pat teikiamos rekomendacijos dėl nuniokoto turto, kad vėliau teisinėmis priemonėmis būtų galima susigrąžinti prarastas išlaidas.

„Kartu su pareigūnais nutarėme, kad savaitę nebus organizuojamas nukentėjusios ir įtariamojo susitikimas. Tik praėjus tam tikram laikui vėl tarsimės su pareigūnais ir bus galima galvoti apie tolesnius veiksmus, gal net susitaikymą. Bus svarstoma ir dėl žalos atlyginimo“, –  teigė Kazlų Rūdos meras.

Policija nekomentuoja

Paaiškėjo, kad įvykio naktį policija neinformavo Vaiko teisių apsaugos skyriaus budėtojų apie galimą vaiko teisių pažeidimą.

Marijampolės teisėsaugininkai apie įvykusį incidentą daug nelinkę kalbėti, esą vyksta ikiteisminis tyrimas.  Kai kurie portalo klausimai taip ir liko neatsakyti, vienas jų  – kas po įvykio rūpinosi vaikais?

Marijampolės apskrities VPK Valdymo organizavimo skyriaus vedėjas Raimundas Marcinkevičius patvirtino, kad naktį iš rugpjūčio 5-osios į 6-ąją buvo gautas pranešimas. Jo esmė – vyriškos lyties asmens smurtas moters atžvilgiu.

„Policija atvyko operatyviai, per 11 min. Įvykio vietoje buvo atlikti visi būtini veiksmai, sulaikytas įtariamasis G.N., kuris buvo laikinai suimtas. Įtariamajam pareikšti įtarimai dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo, paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Vykdomi suplanuoti ikiteisminio tyrimo veiksmai“, – tiek tegalėjo pasakyti Marijampolės policijos atstovas ir paminėjo, kad įtariamajam gresia viešieji darbai arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki vienų metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to anna

to  anna portretas
dink tu cur,va ir ligų platintoja normalų darbą dirbti

Anna

Anna portretas
Sveiki, aš rekomenduoju apsilankyti populiariausioje pažinčių svetainėje su puikia paieškos sistema, kurioje randamas seksualinis partneris - www.lady4.fun Parašyk man, aš visada esu ten :)

AS manau taip

AS manau taip portretas
Stai taip dirba kai kurie pareigunai.Jiem tik rupi pasirodyti,kad dirba.Krucinsku seima tampoma kaip kokie nusikalteliai.Stai kaip pas mus gerbiamos seimos,kaip padedame seimom paremiant nors psichologiskai pamokant.O cia nori padaryti,kad seima sirgtu ir nebutu kam rupintis vaikais.Manau tai vaiku teisiu ir prokuroru nusikaltimas.Ir reikia juos pacius teisti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių