Quantcast

Planas „Skydas“ sprogmenų išgarsintame Aleksoto šlaite truko net trylika valandų

  • Teksto dydis:

Kaip liudija nesibaigiantys su Pirmuoju ir Antruoju pasauliniais karais susiję radiniai, viena pavojingiausių Kauno vietų – J.Bakanausko gatvės šlaitas Aleksote. Nuo antradienio pavakarės iki pat trečiadienio ryto ši vieta vėl buvo padidinto miesto specialiųjų tarnybų dėmesio centre.

Tragedijos išvengta

Antradienį apie 18.30 val. šiame didelio pavojaus šlaite buvo pastebėti keturi su mirtimi žaidę dešimties–dvylikos metų vaikai.

„Eidamas pro J.Bakanausko gatvės šlaitą upelyje pamačiau ryškiai apsirengusius vaikus, kurie buvo įdėmiai įsistebeiliję į kažkokį radinį. Ir netrukus nuo jo greitai atšoko bei pasileido bėgti“, – pasakojo galimai tragedijai už akių užbėgęs pilietiškas kaunietis. Vaikams nubėgus, jis nuėjo pažiūrėti, kas juos taip sudomino. Ir pamatė du daiktus, panašius į sprogmenis.

Net baisu pagalvoti, kuo galėjo baigtis tokie vaikų žaidimai.

„Iš vieno jų buvo išsiliejęs neaiškios kilmės aitraus kvapo skystis. Panašu, kad vaikai jau buvo pradėję jį ardyti, o pajutę kvapą išsigando ir pabėgo. Kitas daiktas buvo cilindrinės formos, žalios spalvos. Iš pirmo žvilgsnio, tai taip pat priminė sprogmenį. Šiuos savo spėjimus sieju su jau ne kartą garsiai nuskambėjusiais sprogmenų radimo atvejais būtent šioje vietoje“, – teigė pašnekovas, primindamas praėjusios vasaros įvykius šiame šlaite. Jis tikino, kad nauji radiniai aptikti vos už 50 m nuo tos vietos, kur anksčiau buvo rasta ne viena dešimtis aviacinių bombų.

„Greičiausiai upelio šlaitas vėl pasislinko ir į paviršių iškilo nauji sprogmenys. Tikiuosi, kad jie nebus pavojingi, nes net baisu pagalvoti, kuo galėjo baigtis tokie mažamečių žaidimai“, – jaudinosi  šis pilietiškas kaunietis, skubiai pranešęs apie jų radinį Bendrajam pagalbos centrui.

Budėta per naktį

Po sėkmingai pasibaigusio plano "Skydas", įvesto dar tą patį vakarą ir trukusio apie trylika valandų, paaiškėjo, kad vaikai buvo pradėję ardyti Antrojo pasaulinio karo aviacinę bombą FAB-100. Tiesa, kaip nustatė išminuotojai, ji buvo be sprogdiklio. O skystis, išbėgęs ją beardant, galėjo būti degus.

Pasak Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyriausiosios specialistės Gintarės Žulytės, antradienį 18.20 val. sulaukus pranešimo apie J.Bakanausko gatvės šlaite galimai rastus sprogmenis, ten nuvyko ir policija, ir Lietuvos kariuomenės Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojai.

Pastariesiems apžiūrėjus radinius, 19.30 val. buvo įvestas planas „Skydas“, kuris buvo atšauktas tik trečiadienį 8.45 val.

Portalo kauno.diena.lt žiniomis, minėtas specialusis planas užsitęsė, nes antradienio vakare išminuotojai tespėjo atsikasti aptiktas bombas. Tačiau pradėjus temti, nerizikavo kelti jų į šlaito viršų, todėl pernakt ties radinio vieta budėjo Kauno policijos patruliai.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Rastų bombų neutralizavimo darbai atnaujinti trečiadienio ryte – apie 6.30 val., kai į įvykio vietą dėl viso pikto buvo iškviesti ir ugniagesiai gelbėtojai, ir greitosios pagalbos medikai.

Kaip patikslino žinomas visuomenininkas Robertas Juknevičius, taip pat buvęs šiandien ryte šio įvykio vietoje, viena rastų bombų – jau minėta Antrojo pasaulinio karo FAB-100. Kita – 50 kg mokomoji.

Planas „Skydas“ atšauktas išvežus jas abi sunaikinti į Kazlų Rūdos poligoną.

Legendos ir faktai

Prisiminus pernykščius įvykius, ir vėl belieka tikėtis naujų ne mažiau pavojingų radinių šiame šlaite, nes panašu, kad šalia buvusios upelio vagos dar apie vieno metro gylyje vanduo vėl išplovė smėlį, dėl to greičiausiai ir atsivėrė nauji jo „turtai“.

Kaip jau rašyta, šiame šlaite randamos aviacinės bombos siejamos su dviem prielaidomis. Vyresnio amžiaus vietiniai gyventojai šneka, kad Antrojo pasaulinio karo metais nuo ant šio šlaito buvusio geležinkelio, vedusio į senąjį aerodromą, ne kartą buvo nuversti traukinio sąstatai su sprogmenimis. Kita versija – sovietiniais laikais šiame šlaite buvo atsikratyta ne per toliausiai esančiame forte sandėliuotų sprogmenų.

Kaip jau rašyta, praėjusių metų liepą šiame Aleksoto šlaite buvo rastos 74 Antrojo pasaulinio karo aviacinės bombos, kurių kiekviena svėrė po 250 kg. Vienuolika iš jų buvo su sprogdikliais. Dėl šios operacijos teko uždaryti J.Bakanausko gatvę.

Po daugiau nei savaitės Kauno specialiosios tarnybos vėl turėjo skubėti į šią vietą. Tada buvo aptiktos 250 kg padegamoji C250 aviacinė bomba ir 50 kg aviacinė bomba SD50, kurios taip pat išvežtos sunaikinti į Kazlų Rūdos poligoną.

 

 

O dar po kelių dienų šiame Aleksoto šlaite buvo rastas dar vienas pavojingas radinys, jau sietas su galimu juodųjų archeologų apsilankymu šioje vietoje. Vos už metro nuo ankstesnių radinių tada aptikta viena Antrojo pasaulinio karo 250 kg aviacinės bombos stiklinių kapsulių su cheminiu užtaisu. Kokiu – neaišku. Vienoje tokioje bomboje būdavo nuo šešių iki dvylikos tokių kapsulių.

Skaitytojo nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nicolia

Nicolia portretas
Padėka ir pagarba Robertui Juknevičiui. Liūdna, kad valdžiai nerūpi vietinių žmonių saugumas.

vadas

vadas portretas
Randama vis pavojingesnių sprogmenų ,o čia pliurpiama apie nepavojingumą.

besmegeniui

besmegeniui portretas
Nesupranti nieko apie sprogmenis o pliurpi nesamones FAB -100 pavojinga bomba galinti padaryti dilelės žalos
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių