Quantcast

Peilio iš rankų nepaleisdavęs skerdikas nepripažintas pavojingu recidyvistu

Vienuolikos metų įkalinimas, tačiau dar nepavojingas recidyvistas. Tokį Kauno apygardos teismo nuosprendį, kuris jo biografijoje – jau šeštas, šiandien išgirdo 32-ejų metų kaunietis Andrius Noreika, kuris, remiantis ir ankstesniais jo teistumais, nesugeba spręsti kilusių konfliktų be kraujo praliejimo.

Korida daugiabučio kieme

Po paskutinio tokio incidento, įvykusio vieną 2018-ųjų lapkričio sekmadienio vakarą Muravos gatvės 17-ąjį numerį turinčio penkiaaukščio kieme, A.Noreika, anksčiau žalojęs peiliu žmones ir Kauno viešajame transporte, jau laikomas už grotų daugiau kaip metus.

Tada minėto Kalniečių mikrorajono penkiaaukščio, kuriame A.Noreika buvo išsinuomojęs trumpalaikės nuomos butą, kieme jis peiliu sužalojo tris žmones. Vienas iš jų - 20-metis O.V., kuriam buvo konstatuota durtinė-pjautinė žaizda pilve, po devynių valandų ligoninėje mirė. Metais jaunesniam jo draugui, kuris taip pat greitosios medikų skubiai vežtas į ligoninę, buvo sužalota pažastis. Trečiam – perrėžtas veidas.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Šis išpuolis, kaip išsiaiškino teisėsaugininkai, turėjo ir pirmą seriją. Anot A.Noreikos, kuris tikino tik gynęsis, jis buvo susitikęs su O.V. ir šio draugais tądien ir anksčiau. Esą įsigijo iš O.V. tada narkotikų. O po to sukonfliktavo dėl esą kažkokio ankstesnio O.V. neatsiskaitymo su juo, susijusio jau su automobiliu.

Tačiau, O.V. iki savo žūties policijai nebuvo žinomas. O jo tėvas teisme teigė, kad sūnus buvo nužudytas, besirengdamas išvykti dirbti į užsienį.

Vakaras su šūviais

Minėto prieš skerdynes įvykusio konflikto metu, anot kartu su O.V. buvusių šio draugų, kuriuos nebuvo lengva prakalbinti, A.Noreika bandė O.V. smaugti. Galiausiai apšaudė šratiniu pistoletu.

Po šio išpuolio O.V., kurio jaunuoliškos ambicijos buvo smarkiai įžeistos, susitarė susitikti su A.Noreika dar kartą – dar tą patį vakarą ir išsiaiškinti santykius dviese – akis į akį.

Nors į šį susitikimą, sutartą 18 val. prie jau minėto penkiaaukščio, kuriame buvo apsistojęs A.Noreika, O.V. atvyko ne vienas – jį atlydėjo porą automobilių su draugais, susitikti su savo skriaudiku jis nuėjo vienas. Draugai, kurie dar bandė O.V. atkalbinėti nuo tokio žingsnio arba siūlėsi jį palydėti, liko laukti tolėliau esančioje automobilių aikštelėje.

O.V. paskambinus A.Noreikai telefonu ir pranešus, kad jis jau atvyko, netrukus kieme pasigirdo šūviai. Eidamas susitikti su O.V., A.Noreika vėl pasiėmė šratinį pistoletą. O kartu su juo – ir peilį-peteliškę. Po sulaikymo A.Noreika pareigūnams teigė, kad šis peilis jam – kaip brolis, su kuriuo jis niekur nesiskirdavo.

A.Noreikos šūvių į visas puses, vos išėjus iš laiptinės į kiemą, liudininkais tapo dauguma šio daugiabučių kvartalo gyventojų. Į juos sureagavo ir O.V. laukę draugai, puolę bėgti jam į pagalbą. Tačiau, jiems atbėgus, O.V. jau buvo sužalotas peiliu.

Rasti ir narkotikai

O.V. draugams, kuriems taip pat ne visiems pavyko išsisukti nuo peilio-peteliškės dūrių, buvo pavykę A.Noreiką pargriauti, išmušant jam iš rankų ir ginklą. Ir net bandyti pradėti jam egzekuciją dėl nesibaigiančių išpuolių. Bet netrukus kažkas sušuko, kad O.V. – labai blogai. Ir šio draugai, paleidę A.Noreiką, puolė prie sužeistojo.

O A.Noreika nubėgo į išsinuomotą butą, kuriame vėliau buvo sulaikytas policijos. Neblaivus, kaip ir kartu su juo buvę du, taip pat teisėsaugininkams žinomi, asmenys.

A.Noreika, kuriam buvo nustatytos 0,76 prom. girtumas, buvo iš jų vyriausias. Jo 25-erių metų sugėrovams nustatytas 1,6 ir 0,68 prom. girtumas.

Kaip paaiškėjo vėliau, kaimynų galvos skausmu dėl užsitęsusios orgijos tapusiame jų išsinuomotame bute rastas ir plastikinis maišelis su baltos spalvos milteliais.

Dėl disponavimo šia narkotine medžiaga baudžiamuoju įsakymu vėliau buvo nubausti tik A.Noreikos draugai. Paties A.Noreikos šlapime amfetamino pėdsakų nerasta. Tik kanapių.

Iškalbingas šleifas

Sulaikius A.Noreiką, prisimintas ir kitas didelį atgarsį sukėlęs panašus jo išpuolis, įvykdytas 2011-ųjų rugpjūtį.

Tada jis keleivių pilname troleibuse vienoje Savanorių prospekto viešojo transporto stotelėje virtuviniu peiliu sunkiai sužalojo 18-metį. Šis vos per plauką liko gyvas.

Nors, kaip paaiškėjo vėliau, neblaivus A.Noreika, buvęs tada su tokiu pačiu savo draugu, po judviejų išgerto alaus ir brendžio „kokteilio“ supainiojo šį 18-metį su anksčiau jį užpuolusiu asmeniu. Niekuo dėta A.Noreikos auka dar bandė nesėkmingai slėptis nuo jo įsiūčio įšokusi į atvažiavusį troleibusą. Ir jo keleiviai netrukus tapo žiaurios egzekucijos liudininkais.

A.Noreika tada pats po poros dienų atėjo į policiją. Ir tikino, kad labai gailisi dėl savo išpuolio. Tačiau, rengiantis perduoti bylą teismui, jis taip pat netikėtai, kaip ir pasidavė pareigūnams, dingo iš jų akiračio. Ir buvo sulaikytas tik po metų Skandinavijoje, kurioje, kaip paaiškėjo, slėpėsi ir nuo kitos už panašų nusikaltimą jam iškeltos bylos.

Kuo toliau, tuo baisiau

Du iš keturių iki išpuolio Muravos gatvėje A.Noreikos teistumų – dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo. Likę du – dėl viešosios tvarkos pažeidimo, pasibaigusio lengvesnėmis pasekmėmis, nors taip pat buvo švaistomasi peiliu.

Atlikęs penkerių metų laisvės atėmimo bausmę už išpuolį troleibuse, A.Noreika buvo paleistas į laisvę 2017-ųjų rudenį.

Ir prieš dar tragiškesnį savo pasekmėmis išpuolį Muravos gatvėje, kurį įvykdė po metų, jis dar buvo teisiamas dėl vairavimo išgėrus. O jau po minėto išpuolio Kalniečių mikrorajono daugiabučių kieme dar išgirdo ir nuosprendį dėl smurto prieš sugyventinę, kurią grasino nužudyti. Šis nusikaltimas, padarytas dar prieš minėtą jo švaistymąsi peiliu, buvo išaiškintas jau tiriant kruvino incidento Muravos gatvėje aplinkybes.

Teisinės subtilybės

Prokurorė Auksė Lipkevičienė, palaikiusi kaltinimą byloje, kurioje A.Noreika kaltintas jau vieno žmogaus nužudymu ir dviejų sužalojimo peiliu bei neteisėtu šio laikymu, siūlė izoliuoti jį nuo visuomenės dvylikai su puse metų bei pripažinti pavojingu recidyvistu. Ir šis „titulas“ būtų apsunkinęs A.Noreikos galimybes pasinaudoti įstatymų lengvatomis bandant anksčiau laiko išeiti į laisvę.

Tačiau, bylą nagrinėjęs teisėjas Arūnas Paštuolis šiandien paskelbtame savo nuosprendyje A.Noreikos pavojingu recidyvistu nepripažino. Nors tai, kad jis nusikalto jau nebe pirmą kartą pripažino A.Noreikos atsakomybę sunkinančia aplinkybe. Ir skyrė jam už išpuolį minėtame Kalniečių mikrorajono daugiabučių kieme vienuolikos metų laisvės atėmimo bausmę, kurią subendrino su pernykščiu Kauno apylinkės teismo nuosprendžiu už fizinio skausmo sugyventinei sukėlimą bei grasinimą nužudyti, už ką A.Noreikai buvo skirtas pusketvirtų metų laisvės atėmimas. Tačiau, subendrinus šias bausmes, vis tiek liko tas pats vienuolikos metų įkalinimas. Taigi, galima teigti, kad už smurtą prieš sugyventinę jis liko nenubaustas. Be to, į skirtą vienuolikos metų laisvės atėmimo bausmę bus įskaičiuoti ir tie septyniolika mėnesių, kuriuos A.Noreika laukė už grotų A.Paštuolio nuosprendžio.

A.Noreikos nužudyto O.V. tėvui priteistas 20 tūkst. eurų moralinis atlygis, o sunkiau sužalotam vienam iš velionio draugų – 500 eurų. Dar beveik 3300 eurų iš A.Noreikos priteista ir Valstybinei ligonių kasai – už bandymą išgelbėti O.V. gyvybę bei jo draugo gydymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

n

n portretas
nesamones manau daryt del tokiu nsamoniu recidyvistais,vos ne kaip artakpilis del zudiku

n

n portretas
nesamones,del tokiu nesamoniu recidyvistais daryt,turetu atidziau dirbt manau,advokatu kelias tokiais atvejais turetu but closed

...

... portretas
REIKIA įstatymo draudžančio buvusiems teisėjams 'persikvalifikuoti' į advokatus!
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių