Quantcast

Paveldas: sutartines giedoti gali visi – reikia tik susikaupimo

Jau trečią savaitę iš eilės kauniečiai rinkosi Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Jaunimo, meno ir muzikos skyriaus kiemelyje Senamiestyje, kur vyko sutartinių giedojimo mokymai.

Užsiėmimuose laukiami tiek mokantys dainuoti, tiek nieko nežinantys apie sutartines. Pasak mokymų vadovių Ramunės Balčiūnienės ir Lauros Lukenskienės, sutartines giedoti gali visi, ir tam nereikia muzikinio išsilavinimo, o tik trupučio susikaupimo.

Mokymai ypatingi tuo, kad dalyviai ne tik gieda sutartines – jie taip pat gauna ir teorinių žinių, išmoksta įvairių balso apšilimo pratimų. Renginyje antrą kartą dalyvavusi aštuoniolikmetė Meda sakė: „Vasarą nelabai yra ką veikti. Teta bibliotekoje sužinojo apie tokius antradienius ir pasiūlė ateiti išbandyti sutartines giedoti. Aš pati dainuojanti, tai linksma išbandyti kitokį stilių“.

Kiekviename užsiėmime dalyvaujanti ir sutartines giedanti senjorė Aldona sakė, kad sutartinės jai labai patinka, tačiau nepasitiki savo dainavimo gebėjimais ir niekada neišdrįso eiti į kokį nors kolektyvą, todėl tokie išsiėmimai jai suteikia labai daug džiaugsmo.

Šį kartą sutartines giedoti susirinko 18 kauniečių – ir paauglių, ir suaugusiųjų, ir senjorų. Sutartinių giedojimas vis tik labiau vilioja moteris, o vyrų ateina vos keli.

Paklausus mokymų vadovės R. Balčiūnienės, ar neplanuoja kur nors su šiais mokiniais pasirodyti, sudalyvauti kokiame konkurse, moteris tikino tokių ketinimų neturinti. „Dabar visi oficialiai egzistuojantys kolektyvai orientuojasi į tą rezultatą, sceninius pasirodymus, o tai yra papildomas stresas žmogui, – sakė R. Balčiūnienė. – Šiuo metu šiaip gyvenime daug to streso, žmonės nori atsipalaiduoti, o toks atsipalaidavimas iš tikrųjų ir yra tikroji sutartinė“.

Sutartinių giedojimo mokymus planuojama organizuoti iki rudens.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
NETEISINGA ANTRAŠTĖ , TURI BŪTI ''SUTARTINES GALI GIEDOTI VISI -- REIKIA TIK ŠNAPSO'',
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių