Quantcast

Pataisos namų pareigūnams – bumerangas už paleistą garsųjį kalinį

Paskelbtas nuosprendis Marijampolės pataisos namų Kybartų sektoriaus pareigūnams, neteisėtai paleidusiems į laisvę nė pusės bausmės iš jam skirtų devynerių metų įkalinimo už plačiai nuskambėjusią kokaino kontrabandą anglyse neatlikusį Kolumbijos ir Nyderlandų Karalystės pilietį Diego Pena Murillo. Belaukdamas šios bausmės, jis nesėkmingai veržėsi į laisvę už 100 tūkst. eurų užstatą. Paleidusiems garsųjį kalinį skirtos 20 kartų mažesnės baudos.

Kito skandalo šešėlis

Kaip jau rašyta, konstatavus šį skandalingą akibrokštą, Marijampolės pataisos namų Kybartų sektoriaus 2-ojo saugumo valdybos skyriaus viršininkui Rolandui Čiurlauskui bei jo pavaldinei – šio skyriaus vyr. specialistei Sandrai Krocienei buvo pareikšti kaltinimai tarnybos pareigų neatlikimu.

Šiame Kybartų sektoriaus skyriuje D.P.Murillo atliko jau minėtą Kauno apygardos teismo jam skirtą bausmę, kurią buvo apskundęs.

Šios įkalinimo įstaigos vartai jam buvo atverti pernai balandžio 29-ąją – D.Murillo advokatui Mindaugui Paukštei atsiuntus prieš geras porą savaičių – balandžio 12-ąją paskelbtą Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartį grąžinti jo kliento bylą iš naujo nagrinėti Apeliaciniam teismui. Šio sprendimą, D.P.Murillo ir jo advokatui apskundus Kauno apygardos teismo nuosprendį, išteisinti kolumbietį ir kartu su juo teistus du alytiškius – Kęstutį Zienką bei Vaidotą Matulaitį dėl vieno kaltinimo – kokaino kontrabandos, Aukščiausiajam Teismui buvo apskundę prokurorai. Beje, V.Matulaitį Apeliacinis teismas buvo išteisinęs ir dėl neteisėto disponavimo labai dideliu kiekiu kokaino.

Vaidotas Matulaitis (kairėje), Diego Pena Murillo (viduryje), Kęstutis Zienka (dešinėje)/Vilmato Raupelio nuotr.

Tokį sprendimą priėmusios Apeliacinio teismo teisėjų kolegijos, kurios nuosprendį Aukščiausiasis Teismas pripažino neteisėtu bei nepagrįstu, pirmininku buvo vienas iš vadinamojo teisėjų korupcijos skandalo įtariamųjų.

Aklai patikėjo advokatu?

D.P.Murillo advokatas atsiuntė į Marijampolės pataisos namų Kybartų sektorių minėtą Aukščiausiojo Teismo nutartį, panaikinusią Apeliacinio teismo nuosprendį, kartu su prašymu, remiantis šia nutartimi, paleisti jo klientą. Nors Aukščiausiasis Teismas savo nutartyje buvo pasisakęs tik dėl to, kad iš naujo turi būti peržiūrėta D.P.Murillo skirta bausmė. Klausimų dėl kardomųjų priemonių skyrimo ar šių panaikinimo jis net nesprendė.

Tačiau, šios savo nutarties Aukščiausiasis Teismas įkalinimo įstaigai, kurioje buvo laikomas D.P.Murillo, dar nebuvo išsiuntęs, nes vertė ją į kolumbiečiui suprantamą kalbą. O ir skubėti informuoti apie tai nebuvo pagrindo, nes grąžinus bylą Apeliaciniam teismui, jam Kauno apygardos teismo nuosprendį skundusiam D.P.Murillo turėjo likti pastarojo skirta kardomoji priemonė. Kauno apygardos teismas, skirdamas D.P.Murillo, kuris laukė nuosprendžio suimtas, devynerių metų įkalinimą, paliko jį už grotų iki nuosprendžio įsiteisėjimo.

Anot Marijampolės pataisos namų Kybartų sektoriaus pareigūnų, kaltintų tarnybos pareigų neatlikimu, bylą teismui rengusių teisėsaugininkų, kaltinamieji būtų tai išsiaiškinę, jeigu sulygintų visų trijų minėtų teismų sprendimus šioje nemažą atgarsį sukėlusioje byloje. Tačiau, jie neatliko net elementariausio veiksmo, kurį privalėjo atlikti gavę D.P.Murillo advokato prašymą, – paprašyti iš Aukščiausiojo Teismo jiems pateiktos nutarties kopijos.

Siūlyta bausmė sumažėjo keturis kartus

Kadangi didesnę dalį veiksmų, susijusių su neteisėtu D.P.Murillo paleidimu į laisvę, atliko S.Krocienė, prokurorė siūlė skirti jai 21 tūkst. eurų baudą. R.Čiurlauskui – 19 250 eurų.

Buvo kreiptasi, pradėjus ikiteisminį tyrimą, ir į Kalėjimų departamentą - dėl šių pareigūnų nušalinimo nuo tarnybos. Tačiau, departamento vadovybė atidėjo sprendimo priėmimą iki teisminio proceso pabaigos. O S.Krocienė suskubo palikti tarnybą savo noru dar iki nuosprendžio.

Jos ir R.Čiurlausko bylą nagrinėjęs Marijampolės apylinkės teismo Vilkaviškio rūmų teisėjas Laimutis Vaitkus šiandien pripažino abu teisiamuosius padarius jiems inkriminuotus nusikaltimus. Tačiau, skyrė abiem už tai keturis kartus mažesnes baudas, negu prašė prokurorė. S.Krocienei – 5250 eurų. R.Čiurlauskui – 5000 eurų.

Be to, jie šį nuosprendį dar galės apskųsti Kauno apygardos teismui, dėl kurio priimtų sprendimų ignoravimo ir atsidūrė teisiamųjų suole. Ir kol įsiteisės apskųstas nuosprendis, R.Čiurlauskas galės ir toliau vadovauti vienam iš Marijampolės pataisos namų Kybartų sektoriaus skyrių.

Laukiama Nyderlandų sprendimo

Kaip jau rašyta, D.P.Murillo buvo sulaikytas pagal Europos arešto orderį pernai birželio 4-ąją savo namuose Olandijoje, kur prieš kelias dienas buvo atšventęs 57-ąjį gimtadienį. Nors yra duomenų, kad po skandalingo paleidimo jis bandė kirsti Lietuvos ir Rusijos sieną. O tai nepavykus – išvykti į Kolumbiją.

D.P.Murillo Europos arešto orderio projektą parengė pernai gegužę jį už akių suėmęs Apeliacinis teismas, kuriam buvo grąžinta jo bei minėtų alytiškių byla. Tik dabar jau kitai šio teismo teisėjų kolegijai. O ši nusprendė nepradėti nagrinėti D.P.Murillo skundo iš naujo, kol jis nebus išduotas Lietuvai.

Nyderlandų teismo posėdis dėl to turėjo įvykti kovo 19-ąją, kai Europoje žaibiškai plito koronavirusas. Apeliacinis teismas oficialių duomenų iš Nyderlandų dėl D.P.Murillo ekstradicijos dar nėra gavęs.

Belaukiant Nyderlandų sprendimo, D.P.Murillo ir dviejų alytiškių byla buvo sujungta su pernai lapkritį Kauno apygardos teismo nuosprendį dėl šios kokaino kontrabandos, slėptos anglyse, kurios neaptiko net rentgenas, kas buvo pirmas kartas Europoje, organizavimo išgirdusio Vyganto Pankos byla. Kaip jau rašyta, pastarasis buvo teisiamas atskirai, nes po bendrininkų sulaikymo pasislėpė. Tačiau, šiems jau davus Kauno apygardos teisme parodymus, pats pasidavė policijai. Ir buvo suimtas. Tačiau, vėliau Apeliacinio teismo paleistas į laisvę už 50 tūkst. eurų užstatą. V.Panką Kauno apygardos teismas nuteisė dvylikos metų laisvės atėmimu, iki nuosprendžio įsiteisėjimo paliekant laisvėje – intensyvios priežiūros, naudojant apykoję, sąlygomis.

Vygantas Panka

Iš Kolumbijos kartu su anglimi į Lietuvą atgabentą vieną didžiausių mūsų šalies policijos istorijoje kokaino krovinį Kauno teisėsaugininkai aptiko 2015-aisiais. Kaip tada skelbta, jo vertė juodojoje rinkoje – daugiau nei 40 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Visi nori

Visi nori portretas
I kybartų. Už tai kad žino suėjus pusei bausmės is ten įmanoma išeiti už pinigus i laisvė. Daug pažįstamų po teismų mokėdavo teisėjams kad tik siųsti i kybartų nes ten kyšius ima ir paleidžia! Juk visi tai žino. Visi. Tik durnius įjungę....

aisku

aisku portretas
Ir kvailam aisku kad Lietuvoje KUR DIDELI PINIGAI ten ir teisingumas

zigmas

zigmas portretas
Na už tokius pinigus ir aš apsiimčiau atsisėsti juk 40 milijonų tai ne 5000 tūkstančiai
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių