Quantcast

Pasiūlyta bausmė kaltinamajam organizavus analogo neturinčią kontrabandą

Kauno apygardos teismas išėjo rašyti nuosprendžio Vygantui Pankai, kaltinamam rekordinės kokaino kontrabandos, slėptos anglyse, kurios, anot šį nusikaltimą demaskavusių teisėsaugininkų, neaptiko net rentgenas, kas buvo pirmas kartas Europoje, organizavimu.

Skydu tapo patenkinama charakteristika

Iš pradžių slapstęsis, vėliau pats atvykęs į policiją ir suimtas, tačiau galiausiai už 50 tūkst. eurų užstatą Apeliacinio teismo paleistas V.Panka kaltinamas ne tik neteisėtu disponavimu labai dideliu kiekiu narkotikų bei jų kontrabandos organizavimu, bet ir neteisėta įmonių veikla bei dokumentų klastojimu.

Už sunkiausią iš šių nusikaltimų – neteisėtą disponavimą labai dideliu kiekiu narkotikų numatytas laisvės atėmimas nuo dešimties iki penkiolikos metų.

Kaltinimą šioje byloje palaikantis Kauno apygardos prokuroras Mindaugas Sabaitis pasiūlė įkalinti V.Panką trylikai metų. Atsižvelgta į tai, kad jis iki šiol neteistas ir neturi jokių galiojančių administracinių nuobaudų.

Prokuroro įsitikinimu, surinkta pakankamai duomenų, kad V.Panka organizavo minėtą analogo iki tol Europoje neturėjusią kontrabandą ir suvokė, ką daro, todėl ir prisistatinėjo svetimais vardais bei veikė per tarpininkus ir viena pavojingiausių bendrininkavimo formų – organizuotoje grupėje. To įrodymas – Kauno apygardos teismo jau paskelbtas, tačiau dar neįsiteisėjęs nuosprendis jo bendrininkams.

Prašė išteisinamojo nuosprendžio

V.Pankos advokatas Giedrius Danėlius tikino teismą, kad nėra jokių duomenų, kad jo ginamasis padarė šiam inkriminuojamus nusikaltimus. O neįrodytas kaltumas turi būto vertinamas kaip įrodytas nekaltumas.

Anot G.Danėliaus, kaip jo ginamasis gali būti kaltinamas kokaino kontrabandos organizavimu, jeigu jam apiforminti šį krovinį, kuris pagal dokumentus buvo akmens anglis, padėjusios Rusijos pilietės atžvilgiu ikiteisminis tyrimas šioje byloje buvo nutrauktas? O tai, kad V.Panka tikrai nežinojo, kad krovinyje slepiamas kokainas, pasak jo advokato, įrodo tai, jog, anot teisėsaugininkų, savo bendrininkams jis nebuvo nurodęs laikytis jokios konspiracijos. Šie perkrovinėjo jį dienos metu šalia judraus prekybos centro ir naudodamiesi mobiliaisiais telefonais.

V.Pankos advokatas prašė teismo atsiriboti nuo aplink šią bei ankstesnę bylą, kurioje kaltinimai pareikšti vadinamiesiems jo ginamojo bendrininkams, sukelto ažiotažo. Ir V.Panka išteisinti. To paties prašė ir pastarasis, atėjęs į baigiamąsias savo bylos kalbas gerai nusiteikęs. Tačiau į jų pabaigą jau iškalbingai dūsavęs.

Vygantas Panka

Teismas konstatavęs, kad byla – sudėtinga, planuoja savo sprendimą skelbti tik lapkričio viduryje.

Maskvos šešėlis

Kaip jau rašyta, V.Panka jam pareikštų kaltinimų nepripažįsta.

Duodamas teisme parodymus, jis teigė, kad su dviem kolumbiečiais, įvėlusiais jį į šią istoriją, prieš dešimt metų jį Maskvoje supažindino Jonas. Apie šį žino tik tiek, kad jis gyvena Ispanijoje. Apie 2013-uosius minėti kolumbiečiai jį vėl susirado. Šį kartą – be Jono. Tada jie jau buvo ėmęsi prekybos akmens anglimi verslo.

Anot V.Pankos, iš pradžių jo pagalbininkė – Rusijos pilietė buvo radusi kolumbiečių angliai pirkėjų Kaune. Tačiau, šie jų prekę išbrokavo. O V.Pankai pareikalavus kolumbiečių sumokėti jam už darbą, šie pasiūlė naują akmens anglies krovinį – su brangakmeniais. Esą šie – kontrabanda tik siunčiant juos iš Kolumbijos, nes pastaroji turi brangakmenių eksporto kvotas. O ES jie kontrabanda nelaikomi.

Už šį krovinį kolumbiečiai žadėjo apie 10 tūkst. eurų. Be to, atsiųsti žmogų, kuris tuos brangakmenius iš akmens anglies paims. V.Panka teigė pastarojo net nematęs, kaip ir vieno kartu su šiuo užsieniečiu sulaikyto alytiškio. Tačiau trečiojo sulaikytojo telefoną jam buvo davusi kažkuri krovinių pervežimo bendrovė.

Minėtos trijulės sulaikymo metu V.Panka teigė buvęs Ispanijoje. Išvyko į ją išvakarėse. Ir apie tai sužinojo tik iš žiniasklaidos. Ir tai jį taip išgąsdino, kad net išmetė savo kompiuterį su visu susirašinėjimu su minėtais kolumbiečiais. Ir tai buvo pati didžiausia jo klaida.

Buvo įtariamas ir sūnus

Pasak V.Pankos, dvi lietuviškas įmones, dėl kurių neteisėtos veiklos bei dokumentų klastojimo jis taip pat yra kaltinamas, jis nusipirko dėl prekių iš Rusijos ar į šią tranzito per Lietuvą draudimo.

Tačiau, tai negalėjo padaryti savo vardu, nes turi problemų su banku – jo žmona buvo nusipirkusi namą, kurį turėjo per krizę parduoti. Nepaisant to, dar liko skolinga 130 tūkst. eurų, dėl ko buvo pradėta asmens bankroto procedūra.

Anot V.Pankos, fiktyviais jo įsigytų įmonių direktoriais tapo sūnaus surasti kiemo draugai. Pastarieji, kaip ir sūnus, taip pat buvo tapę šios bylos įtariamaisiais ir net buvo suimti.

Tačiau, galiausiai ikiteisminis tyrimas jų atžvilgiu buvo nutrauktas.

V.Pankos sūnus pasinaudojo teise neduoti tėvo teisme parodymų.

Minėta Rusijos pilietė, kurios atžvilgiu ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo labai dideliu kiekiu narkotikų bei jų kontrabandos nutrauktas, o dėl dokumentų klastojimo buvo išskirtas į atskirą bylą, Klaipėdos apylinkės teismo už tai nubausta 100 eurų bauda.

Nuteistoji jos neskundė.

Kadangi laikinasis šios Rusijos pilietės leidimas gyventi Lietuvoje jau pasibaigęs, manoma, kad šiuo metu ji iš mūsų šalies išvykusi.

Įkliuvo su įkalčiais

Alytiškiai Kęstutis Zienka ir Vaidotas Matulaitis bei Kolumbijos ir Nyderlandų Karalystės pilietybę turintis Diego Pena Murillo, kurie, anot teisėsaugininkų, buvo V.Pankos suburtos organizuotos grupuotės nariai, buvo sulaikyti 2015-ųjų liepos 3-iąją prie vieno Alytaus angaro su įkalčiais. Iš jame buvusių 129 tonų anglies tespėję išgryninti apie 12 kilogramų kokaino. Nors vėliau nustatyta, kad jo ten buvo ne mažiau 71 kilogramo.

Tai paaiškėjo, ekspertams nustačius, kas maišelio, išsinešto iš minėto angaro, kurį kažkur vežė K.Zienka, viduje. Ir patiems teisėsaugininkams rankomis perrinkus likusį anglių kiekį.

Kaip tada teigta, šios trijulės sulaikymo metu iš nusikalstamo pasaulio perimto kokaino vertė juodojoje rinkoje – daugiau nei 40 mln. eurų.

K.Zienkai, V.Matulaičiui ir D.P.Murillo taip pat buvo pareikšti kaltinami dėl neteisėto disponavimo labai dideliu kiekiu narkotikų bei jų kontrabandos.

Anot teisėsaugininkų, ši trijulė iš V.Pankos buvo gavusi konkrečias užduotis.

Pastarajam atplukdžius į Klaipėdos uostą krovinį bei išsinuomojus Alytuje angarą, jame D.P.Murillo turėjo išgryninti akmens anglyje paslėptą kokainą. Ir išmokyti to K.Zienką su V.Matulaičiu.

Šie turėjo pasitikti atplukdytus konteinerius, organizuoti krovinio iškrovimą bei sandėliavimą.

O K.Zienka – dar ir pasitikti D.P.Murillo.

Sulaukė užtarimo

V.Matulaitis ir K.Zienka, stoję prieš tą patį Kauno apygardos teismą, tikino tik krovę minėtame angare anglis, nieko nežinodami apie jose slepiamus narkotikus.

Anot K.Zienkos, tai jis daręs V.Pankos prašymu. V.Matulaitis teigė – kad paprašytas K.Zienkos jam padėti.

O D.P.Murillo pareiškė, kad atvyko tada į Lietuvą siųstas dviejų Kolumbijos piliečių tarpininko, gyvenančio Olandijoje, dėl šiame anglių krovinyje paslėptų smaragdų. Tačiau terado jų vos du. Galimai dėl to, kad dauguma krovinio maišų buvo praplyšę.

Pernai sausį Kauno apygardos teismas pripažino D.P.Murillo, K.Zienką ir V.Matulaitį kaltais dėl visų jiems inkriminuotų nusikaltimų. Ir nuteisė D.P.Murillo devynerių metų laisvės atėmimu, K.Zienką – aštuonių su puse, V.Matulaitį – aštuonerių.

Tačiau spalį Apeliacinis teismas visus tris dėl kokaino kontrabandos išteisino. O V.Matulaitis išteisintas ir dėl neteisėto disponavimo labai dideliu kiekiu narkotikų. Dėl to kaltais pripažinti tik D.P.Murillo su K.Zienka, nepakeičiant jiems Kauno apygardos teismo skirtos bausmės.

Skandalinga atomazga

Prokurorai minėtą Apeliacinio teismo sprendimą apskundė Aukščiausiajam Teismui.

Ir šis šiemet balandį Apeliacinio teismo nuosprendį panaikino bei grąžino šiam bylą atgal – nagrinėti iš naujo.

Po šio Aukščiausiojo Teismo sprendimo netikėtai iš Kybartų pataisos namų į laisvę buvo paleistas D.P.Murillo. Nors jis ir toliau turėjo būti iki naujojo nuosprendžio suimtas.

Po šio skandalo kaltinimai dėl tarnybos pareigų neatlikimo pareikšti dviem Kybartų pataisos namų pareigūnams. Jų bylos Vilkaviškio teismas dar neatvertė.

Nepradėjo dar nagrinėti kartu su skundais dėl Kauno apygardos teismo nuosprendžio Aukščiausiojo Teismo sugrąžintos K.Zienkos, V.Matulaičio bei D.P.Murillo bylos ir Apeliacinis teismas. Nuspręsta laukti, kol į Lietuvą bus pargabentas Nyderlanduose pagal Europos arešto orderį sulaikytas D.P.Murillo.

Vaidotas Matulaitis (kairėje), Diego Pena Murillo (viduryje), Kęstutis Zienka (dešinėje)

Apeliacinis teismas vėl planuoja susirinkti į šios bylos posėdį lapkričio antroje pusėje. Kaip paaiškėjo, jau po planuojamo Kauno apygardos teismo sprendimo V.Pankos byloje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.

. portretas
Lygtais tas plikis teistas, ir ne kartą, teko sėdėti net Vokietjoje, tik teistumai pasibaigę. Reiktų taip teisme ir sakyt, o ne triest neva ligi šiol neteistas.

Dzeusas

Dzeusas portretas
Marazmas. ...veza bele kokias kiekiais ir neaisku ar kalti. Blin šalyse kur su kvaisalais stroga seniai butu prie sienos pastatyti. ..O pas musu? Samyj gumannyj sud v mire. ..Ir kaip visalaik. . . Moskovskij sled. ..

Lina

Lina portretas
Neapykanta, sukelia neapykanta, juk viskas paimta, del ko pykt. Su tokiu protu, tai ne i kalejima o i seima, kad dirbtu ir galvotu kaip lietuva istraukti is skurdo, su visais bendrais, su ta salyga, jai nedirbs, negalvos, tai tada tegul sedi. Jaigu penkiu metu laikotarpyje Lietuvoje gyvenimas pageretu 50%, nekonfiskuociau ju turto, ir tuos 5 metus turetu pragyventi is savu pinigu. Tai butu nauda valstybei, zmonems, nes jai juos pasiunciam uz grotu, kas is to?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių