Quantcast

Nelaimės su minimaliais nuostoliais diktuoja išvadas

Liepos pabaigoje Vilkijoje įsiplieskęs gaisras dar kartą patvirtino – Kauno rajono savivaldybei pavaldžios Priešgaisrinės saugos tarnybos ekipažai į nelaimės vietą atskuba daug greičiau nei gaisrininkai iš Kauno ir leidžia išvengti didesnių nuostolių. Svarios paramos sulaukiama ir iš savanorių ugniagesių, o bėdos akivaizdoje bendruomenė tampa itin susitelkusi ir geranoriška.

Atvyko per tris minutes

Apie liepos 23 d. mediniame apmūrytame daugiabutyje Vydūno alėjoje kilusį gaisrą Kauno rajono priešgaisrinės saugos tarnybos I padaliniui pranešta 9 val. 47 min. Iš penkių butų nuolat gyvenama trijuose ir viename jų nelaimės metu buvo likusi garbaus amžiaus senolė. Ji buvo išvesta dar iki atvykstant ugniagesiams, laimei, nenukentėjo, tik patyrė šoką.

Už trijų minučių atskubėję Priešgaisrinės saugos tarnybos vyrai pradėjo gesinimo darbus, namas degė atvira liepsna. Įsišėlstančią ugnį sutramdyti padėjo net 8 savanoriai, operatyviai atvykę į nelaimės vietą.

Žaibiškas Kauno rajono Priešgaisrinės saugos tarnybos ekipažų ir savanorių atvykimas leido išvengti didesnių nuostolių. (Kauno rajono Priešgaisrinės saugos tarnybos nuotr.)

"Štai kokią jėgą mes turime, kai ištinka bėda. Mums, Kauno rajono priešgaisrinės saugos tarnybai, net nereikia savanorių kviesti, jiems vadovauti ar koordinuoti. Savanorystė išties pasiteisina. Dienos metu, nors tuo metu dirbo, iš Čekiškės ir Vilkijos atvyko po tris savanorius, netrukus prisijungė Batniavos seniūnas Šarūnas Pikelis, kartu su vyrais nelaimės vietoje plušo ir vienintelė Kauno rajone savanorė Drąsutė Danilevičienė. Džiaugiamės, kad sistema, kuria Lietuvoje mažai kas tiki, pakaunėje puikiai veikia. Daug kas sako, kad nereikalingos ir savivaldybių priešgaisrinės saugos tarnybos. Bet jei būtų tekę laukti gaisrininkų iš Kauno, Vilkijoje būtume turėję nuodėgulių krūvą, nes iš miesto pagalba atvyko tik per 20 minučių, kai gaisras jau buvo užgesintas", – pasakojo Kauno rajono priešgaisrinės saugos tarnybos direktorius Rytis Velžys.

Jei būtų tekę laukti gaisrininkų iš Kauno, Vilkijoje būtume turėję nuodėgulių krūvą, nes iš miesto pagalba atvyko tik per 20 minučių, kai gaisras jau buvo užgesintas.

Priešgaisrinės saugos tarnybos vadovas prisiminė, jog neseniai gaisras ūkiniame pastate kilo ir Vandžiogaloje. Kadangi čia yra gaisrinė, ugnis buvo suvaldyta greitai ir nepersimetė į šalia esantį gyvenamąjį namą. "Per metus turime nemažai tokių pavyzdžių, kai iš bėdos išsisukama su mažesniais nuostoliais", – patikino R.Velžys.

Savanoriją reikia skatinti

Vilkijos seniūnas Kazys Bačėnas, su pavaduotoja Gintare Zakarauskiene ir specialiste Zita Jasiukevičiene turėjęs galimybę stebėti pakaunės ugniagesių darbą, mano, kad savanoriją reikėtų skatinti labiau. "Savanoriai ugniagesiai yra rengiami, apmokomi. Ištikus nelaimei, kai vyrauja emocijos, jie sugeba valdyti situaciją, nesutrinka. Be to, gyvendami netoli, jie atvyksta labai greitai. Džiaugiamės, kad Vilkijoje, Čekiškėje ir Kulautuvoje yra gaisrinės. Vydūno alėjoje, kaip ir visame miestelyje, vyrauja mediniai namai, jei ugniagesiai būtų atvykę kiek vėliau, būtų sudegęs ne tik minėtas daugiabutis, bet ir užsiliepsnoję gretimi", – sakė K.Bačėnas.

Pasak seniūno, šis gaisras Vilkijoje šiemet yra pirmas, prieš porą metų kitai vilkijietei yra apdegęs namo stogas, pasitaikė užsidegusių kaminų. "Kartais gyventojai nepakankamai prižiūri krosnis ir kaminus, senuose namuose pagyvenę žmonės numoja ranka į netvarkingą elektros instaliaciją", – pastebėjo K.Bačėnas.

Manoma, kad Vydūno alėjos daugiabutyje nelaimę prišaukė būtent netvarkinga elektros instaliacija. Gaisro židiniu tapusiame kambaryje sudegė namų apyvokos daiktai, sugadinta apie 60 kv. m stogo dangos. "Būstą sutvarkyti žada senolės sūnus. Žmonės tikrai nėra palikti likimo valiai, tik tokiu atveju niekas greitai nevyksta. Paramą suteiks Kauno rajono savivaldybė, padėsime ir mes, seniūnija", – žadėjo seniūnas.

Metę darbus, į nelaimės vietą operatyviai atvyko savanoriai ugniagesiai. (Kauno rajono Priešgaisrinės saugos tarnybos nuotr.)

Tiesia pagalbos ranką

K.Bačėno žodžiais, seniūnijos darbuotojai sulaukė ne vieno skambučio: atsirado geradarių, norinčių padovanoti dujinę viryklę, patalynės, drabužių, namų apyvokos reikmenų, baldų. "Žmonės išties yra geranoriški ir nori padėti nelaimės ištiktiems. Kol kas pirma reikia sutvarkyti patalpas, o jei reikės ką nors atvežti iš siūlomų daiktų, mes tikrai padėsime", – patikino seniūnas.

Kaimynai neliko abejingi ir įsiplieskus gaisrui. Į pagalbą tuoj pat atskubėjo šalia gyvenantis Artūras Rutkauskas ir bendrovės "Taringis" kolektyvas: direktorius Arvydas Čerekas, Saulius Jankauskas, Marius Markauskas, Rolandas Kučinskas ir Darius Sakalauskas. Jie taip pat atvežė medienos, kuria laikinai uždengtas stogas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių