Quantcast

Neeilinis eksperimentas tęsiasi: išbrokuota byla kirto teisėjams bumerangu

Kauno prokurorai švenčia pergalę prieš Kauno apygardos teismą. Aukščiausiasis Teismas patenkino jų skundą dėl išbrokuotos nemažą atgarsį sukėlusios korupcijos bylos, kuri buvo grąžinta prokurorei dėl esą netinkamai surašyto kaltinamojo akto.

To dar nebuvo

Aukščiausiasis Teismas konstatavo, kad esminį įstatymų pažeidimą padarė pats Kauno apygardos teismas. Ir grąžino jam iš naujo nagrinėti bylą dėl galimos korupcijos Divizijos generolo Stasio Raštikio Lietuvos kariuomenės mokykloje.

Į Kauno apygardos teismą su skundais dėl Kauno apylinkės teismo nuosprendžio, pripažinusio juos kaltais dėl prekybos poveikiu, buvo kreipęsi du šios mokyklos instruktoriai ir du Karo policijos atstovai.

Pastarieji nei paleisti, nei pakarti jaučiasi jau ne vienus metus – bylon sugulę įvykiai buvo 2014-ųjų vasarą. O teismams ginčijantis, kalti jie ar ne, jiems paliktos dar ikiteisminio tyrimo metu skirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai niekur neišvykti. Beje, Kauno apygardos teismo, pernai gegužę panaikinusio minėtą Kauno apylinkės teismo nuosprendį, nutartimi.

Aukščiausiasis Teismas, į kurį prokurorai su kasaciniu skundu kreipėsi 2018-ųjų vasarą, jį patenkino tik dabar.

Kaip jau rašyta, tai buvo eksperimentinė byla, inicijuota Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos. Joje nebuvo naudojamos jokios Kriminalinės žvalgybos įstatyme numatytos procesinės prievartos priemonės – nei nusikalstamos veikos imitavimo modelis, nei pinigų žymėjimas, nei įtariamųjų pasiklausymas. Ir šį tyrimą turėjo atlikti Specialiųjų tyrimų tarnyba, sukurta korupcinio pobūdžio veikoms tirti. Tačiau jos Kauno valdyba šio tyrimo neperėmė esą dėl mažareikšmiškumo. Todėl jį atliko Karo policija, kurios funkcijos – visai kitos, juolab kad du jos atstovai buvo įtariamieji.

Skandalingas kaltinimas

Lietuvos kariuomenės mokyklos vairuotojų kursų instruktoriai Remigijus Liubinas ir Laimis Kaleinikas kaltinti tuo, kad, pasinaudodami savo tikėtina įtaka nenustatytam "Regitros" instruktoriui ar instruktoriams, priėmė iš mokyklos kursantų pinigus už neteisėtą "C" kategorijos vairavimo pažymėjimų įgijimą.

Kadangi nė vienas iš jų savo kaltės nepripažino, galimi jų bendrininkai iš "Regitros" liko nenustatyti. Tačiau surinktų įkalčių pripažinti šiuos Lietuvos kariuomenės mokyklos instruktorius kaltais Kauno apylinkės teismui pakako.

Bylą nagrinėjusi minėto teismo teisėja Sigita Meškauskienė 2017-ųjų sausį skyrė kaltinamiesiems prekyba poveikiu švelniausią už šį nusikaltimą numatytą bausmę – pinigines baudas.

R.Liubinas ir L.Kaleinikas buvo nubausti beveik 1 130 eurų baudomis. Jų rengtų kursų klausytojams – Karo policijos Vilniaus įgulos vyresniajam karo policininkui Tadui Griganavičiui iri Karo policijos Paramos ir aprūpinimo grupės ginkluotės specialistui Kšištofui Tataro buvo skirtos 753 eurų baudos.

R.Liubinas (iš kairės), L.Kaleinikas, T.Griganavičius ir K.Tataro mina teismų slenksčius jau ne vienus metus.

Sutiko ne visi

Remiantis kaltinimu, L.Kaleinikas sumą, už kurią pažada paveikti "Regitros" egzaminatorių, užrašė tiesiog auditorijos lentoje. Skaičius "200" buvo išraitytas septynių kursantų, atvykusių į mokykloje rengiamus vairuotojų kursus iš visos Lietuvos karinių dalinių ir Krašto apsaugos ministerijai pavaldžių įstaigų, akyse.

Ir kitą dieną L.Kaleinikui buvo perduoti jų surinkti 1 200 litų. Vienas kursantas dalyvauti šioje aferoje nepanoro.

Kaip viename iš šios bylos posėdžių pasakojo vienas iš R.Liubino vesto kurso klausytojų, išlaikius mokykloje teorijos ir vairavimo egzaminus, kurso vadovas jį pakvietė į Kačerginės prieigose esančią šašlykinę. Ten buvo susirinkę ir kiti jo pogrupio klausytojai. Visiems jiems R.Liubinas pareiškė, kad, laikant "Regitroje" vairavimo egzaminą, reikia turėti 250 litų. Ir perspėjo, kad, jeigu klaustų kito pogrupio klausytojai, sakytų šiems, jog davė 300.

Neprisipažino davę pinigus, kad R.Liubinas paveiktų "Regitros" instruktorius, tik T.Griganavičius ir K.Tataro, dėl to ir buvo pasodinti kartu su kursų vadovu, kaltintu paėmus 1 250 litų kyšį, į teisiamųjų suolą.

Vėl viskas iš naujo?

T.Griganavičius ir K.Tataro, kaip ir R.Liubinas su L.Kaleiniku, apskundė Kauno apylinkės teismo nuosprendį Kauno apygardos teismui ir prašė juos išteisinti.

Jų skundus nagrinėjo Kauno apygardos teismo teisėjų Valdo Vitunsko, Gyčio Večersko ir Svetlanos Jurgaitienės kolegija, panaikinusi Kauno apylinkės teismo nuosprendį, nes esą netinkamai surašytas kaltinamasis aktas.

Aukščiausiojo Teismo teisėjų Armano Abramavičiaus, Audronės Kartanienės ir Aldonos Rakauskienės kolegijai konstatavus, kad nepagrįsta paties Kauno apygardos teismo, priėmusio tokį sprendimą, nutartis, nuteistųjų skundus iš naujo nagrinės jau kita šio teismo teisėjų kolegija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
PERŠASI MINTIS , KAD KARIŠKIŲ VAIKINAI TOKIE BUKI , KAD BE ''PAPILDOMŲ'' ARGUMENTŲ NEGALI IŠLAIKYTI EGZAMINŲ .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių