Quantcast

Neeilinio trilerio atomazga: bėglys toli nenubėgo – jis stos prieš teismą pirmiausiai

  • Teksto dydis:

Generalinė prokuratūra šiandien pranešė perdavusi teismui vieną vadinamosios teisėjų korupcijos bylos epizodą. Portalo kauno.diena.lt žiniomis, jame bandymu padėti ištrūkti į laisvę vienam iš įtariamųjų Deimanto Bugavičiaus nužudymo organizavimu kaltinamas Giedrius Rimkus, prieš aštuonis mėnesius Kaune tapęs neeilinio trilerio herojumi.

Sulaikytas ant dvylikaaukščio stogo

Tą vasario 27-osios rytą į Kauną – sulaikyti G.Rimkaus atvykę Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) pareigūnai susidūrė su neeiline kliūtimi. G.Rimkus, pasinaudodamas tuo, kad Savanorių prospekto daugiabutis, kuriame jį aptiko pareigūnai, renovuojamas, pabėgo nuo jų per savo buto penktajame aukšte balkoną, pasinaudodamas dvylikaaukštį juosiančiais pastoliais.

Tačiau netrukus, išsikvietus pagalbon Kauno policiją ir šiai apsupus namą, buvo sulaikytas ant dvylikaaukščio stogo.

„Kauno dienos“ skaitytojo nuotr.

Tiesa, nepasidavė be kovos jis ir ten, dėl ko ant stogo priverstiems lipti pareigūnams teko panaudoti elektrošoką.

Kaip tada teigta, 1979 m. gimęs sulaikytasis susijęs su organizuotu nusikalstamumu. Tačiau su kokiu LKPB atliekamu ikiteisminiu tyrimu jis siejamas patikslinti nenorėta.

Vienas iš 50-ies

Šiandien Generalinė prokuratūra išplatino pranešimą, kad į teismą su pareiškimu užbaigti procesą baudžiamuoju įsakymu, pripažįstant kaltinamąjį G. Rimkų padarius tokias nusikalstamas veikas, kaip prekyba poveikiu ir pasipriešinimas valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui, kreipėsi Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras.

Ši baudžiamoji byla yra atskirta iš tebevykstančio didelės apimties ikiteisminio tyrimo, susijusio su aukšto rango teisėjų, advokatų ir kitų asmenų galimai padarytomis korupcinio pobūdžio nusikalstamomis veikomis. Šiame Generalinės ir Vilniaus apygardos prokuratūrų prokurorų organizuojamame Specialiųjų tyrimų tarnybos atliekamame ikiteisminiame tyrime įtarimai dėl įvairaus pobūdžio korupcinių nusikaltimų pareikšti daugiau nei 50 asmenų. Yra tiriama daugiau kaip 110 nusikalstamų veikų.

Užsakomosios žmogžudystės šešėlis

Pranešime teigiama, kad atskirtoje ir teismui perduotoje byloje turimi duomenys leidžia įtarti, kad 2018-ųjų rugsėjo G. Rimkus kelis kartus susitiko su kitu įtariamu asmeniu, siekdamas kad šis, pasinaudodamas savo visuomenine padėtimi, pažintimis ar kita tikėtina įtaka valstybės tarnautojams, už savo ir kitų asmenų naudai priimtą 5 tūkst. eurų kyšį, per tarpininkus paveiktų tam tikrus Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjus, turėjusius priimti sprendimą dėl vieno suimto asmens skundo, kuriuo jis prašė panaikinti jam skirtą kardomąją priemonę – suėmimą.

G. Rimkus taip pat kaltinamas tuo, kad jo sulaikymo metu šių metų vasarį jis pasipriešino pareigūnams.

Portalo kauno.diena.lt žiniomis, minėtas asmuo, kuriam už kyšį bandyta nupirkti laisvę, – D.Bugavičiaus nužudymo 2015-ųjų lapkričio 6-ąją organizavimu bei neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais bei šaudmenimis kaltinamas Ričardas Baika. Minėta byla, kurioje kaltinimai yra pareikšti ir dviem, teisėsaugininkų duomenimis, samdytiems žudikams iš Estijos, jau perduota Kauno apygardos teismui. Tačiau dar neatversta.

Kuris teismas baus, neaišku

Portalo kauno.diena.lt žiniomis, minėtas tarpininkas, per kurį bandė veikti G.Rimkus, – buvęs R.Baikos advokatas, vėliau sutikęs bendrauti su teisėsauga.

Ričardas Baika (iš kairės), Hansas Erikas Ehvertas (viduryje), Arle Grabbi (dešinėje)

Teigiama, kad savo kaltės neneigia ir G.Rimkus Pareiškime užbaigti jo atžvilgiu pradėtą ikiteisminį tyrimą baudžiamuoju įsakymu siūloma nubausti G.Rimkų pinigine bauda. Portalo kauno.diena.lt žiniomis, didesne, negu kyšis, kuriuo bandyta išlaisvinti R.Baiką.

Ričardas Baika

Kol kas prokuroro pareiškimas dėl ikiteisminio tyrimo, pradėto G.Rimkaus atžvilgiu, užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu perduotas Lietuvos apeliaciniam teismui. Jis turėtų priimti sprendimą, kurios apygardos teismas nagrinės šį prašymą, nes Vilniaus apygardos teismas, kurio teisėjus rengtasi papirkti, šios baudžiamosios bylos nagrinėti negali.

Bylos baigiamos pareiškimu užbaigti procesą baudžiamuoju įsakymu, kai yra gana aiškios aplinkybės ir kaltinamasis sutinka su tokia jos baigtimi. Tokiu atveju į teismo posėdį jis nėra kviečiamas. O pareiškimą nagrinėjantis teisėjas gali skirti ir kitokią bausmę, negu siūlo prokuroras. Tačiau nuteistasis gali su šia bausme nesutikti. Tada yra rengiamas teismo posėdis, į kurį kaltinamasis jau yra kviečiamas. Tačiau tada jo bylą nagrinėja jau kitas teisėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių