Quantcast

Neeilinės aferos byla: svečias iš Nigerijos nuteistas, lietuvaitė išteisinta

Tarptautinėje pažinčių svetainėje lietuvaite Vaida apsimetinėjusiam KTU bakalaurui iš Nigerijos, studijavusiam ir VDU magistrantūroje, skirtas pustrečių metų laisvės atėmimas. Jo sugyventinė lietuvė, tokiu pačiu vardu, kaltinama bendrininkavimu, išteisinta.

Dangstėsi pavogta nuotrauka

Kaip jau rašyta, 31-erių metų Nigerijos pilietis Oluwaseunas Evansas Ayotunde bei 28-erių metų Lietuvos pilietė Vaida Karčinskaitė kaltinti sukčiavimu stambiu mastu.

Teisėsaugininkai sulaikė juos pernai, liepos 5-ąją, judviejų nuomojamajame bute Kaune, Sąjungos aikštėje. Nors nukentėjusiajam iš Naujosios Zelandijos, iš kurio šie sugyventiniai kaltinti per pusmetį apgaule išvilioję daugiau kaip 33 tūkst. eurų, jie buvo nurodę, kad gyvena Gričiupio gatvėje.

Šis pusamžis vyriškis, kaip ir O.E.Ayotunde, buvo susikūręs minėtoje pažinčių svetainėje savo anketą. Su lietuvaitės Vaidos vardu joje užsiregistravusiu O.E.Ayotunde Naujosios Zelandijos pilietį suvedė pati sistema – pagal pastarojo nurodytus pageidavimus ieškomai merginai.

O.E.Ayotunde maskavosi ne tik svetimu vardu, bet ir buvo įsidėjęs internete rastas merginos iš Čekijos nuotraukas.

O O.E.Ayotunde dėl visko prisipažino, tikindamas, kad esą sugyventinė nieko nežinojo.

Spekuliavo nebūtomis nelaimėmis

Nusižiūrėtasis į aukas neatsilaikė prieš intensyvias „Vaidos“, išsiuntusios jam apie tris tūkstančius žinučių su meilės prisipažinimais, bučiniais bei širdutėmis, atakas.

Moterišku vardu bei atvaizdu ir svetima tautybe prisidengęs O.E.Ayotunde ne tik sugebėjo įtikinti savo internetinį draugą dėl esą abipusio simpatijos jausmo, bet ir sugraudinti jį įvairiomis istorijomis. Esą labai prasta mamos, kuriai būtina skubi operacija, sveikata. Reikia pinigų ir odontologo paslaugoms dukrai, kurios sugyventiniai taip pat neturėjo. Tiesa, esą jų Turkijoje uždirbo velionis tėvas, bet šio atlyginimas neva dėl kažkokio nesusipratimo užšaldytas. O samdyti advokatą, padėsiantį išspręsti šią problemą, taip pat nėra už ką.

Ir "lietuvaitę Vaidą", žiūrėdamas į patrauklios čekės nuotraukas, įsimylėjęs Naujosios Zelandijos pilietis ne tik siuntė jai pinigus, bet galiausiai atsiuntė ir savo debeto kortelę, su kuria V.Karčinskaitė, kaip nustatė teisėsaugininkai, per mėnesį iš Kauno bankomatų paėmė daugiau kaip 28 tūkst. eurų.

Vaida Karčinskaitė

Iškalbingi radiniai

Nusižiūrėtasis į aukas jau buvo apmokėjęs ir savo mylimosios, su kuria kelis kartus bendravo ir mobiliuoju telefonu, bei neegzistuojančios šios dukters atvykimo pas jį į Naująją Zelandiją bilietus.

Tačiau vienas visą kaltę – esą sugyventinė nieko apie jo aferą nežinojusi, prisiėmęs O.E.Ayotunde teisme tikino esą su apgautuoju, naudodamas balsą keičiančią įrangą, telefonu bendravo jis. Nors Naujosios Zelandijos pilietis teigia, kad jam skambinusi moteris kalbėjo su europietišku akcentu. Be to, per kratą sugyventinių namuose minėtos įrangos nerasta. Tačiau aptikta kitų įkalčių, kad Naujosios Zelandijos pilietis – greičiausiai buvo ne vienintelė jų auka.

Pavyzdžiui, V.Karčinskaitės mobiliajame telefone rasta ir daugiau romantiškų pokalbių anglų kalba su užsieniečiais. Be to, aptikti tam tikri dokumentai ir apie pinigines perlaidas galimai ir iš kitų aukų. Nustatyta, kad dar šeši užsienio valstybių piliečiai siuntė jai įvairias perlaidas 91 kartą. Bendra jų suma – daugiau kaip 53 tūkst. eurų. Tačiau daugiau nė vienas iš galimai apgautųjų į Lietuvos teisėsaugą nesikreipė.

Skydu tapo „pastorius“

Anot bylą teismui rengusių teisėsaugininkų, šios aferos iniciatoriumi turėjo būti O.E.Ayotunde, kuris jau seniai, apsimesdamas moterimi, ieškojo tarptautinėse pažinčių svetainėse turtingų aukų. Nuosprendžio jis laukė suimtas ir prašė teismo, kaip galima švelnesnės bausmės.

Oluwaseunas Evansas Ayotunde

Prokurorė siūlė įkalinti O.E.Ayotunde pustrečių metų, V.Karčinskaitę – porai.

Pastaroji nuosprendžio laukė laisvėje, nes turi ir nuolatinę gyvenamąją vietą, ir darbą – atsiskaitymų srityje. Dėl ko, anot prokurorės, turėdama aukštąjį minėtos srities išsilavinimą, V.Karčinskaitė negalėjo nesuprasti, ką daro, kaip linkusi teigti. Vien todėl, kad daugybę kartų paėmė skirtingų asmenų atsiųstus pinigus, kiekvieną kartą pateikdama netikslius ar net melagingus duomenis apie save.

Tačiau V.Karčinskaitės advokatė prašė teismo jos ginamąją išteisinti – esą ši pati tapo aplinkybių auka, nes manė, kad O.E.Ayotunde, kurį pažinojo jau kelis metus, yra pastorius. Esą taip šis, dažnai lankydavęsis bažnyčiose ir sakydavęs ten pamokslus, jai prisistatęs.

Pati V.Karčinskaitė prisipažino tik kelis kartus, sugyventinio prašymu, paėmusi esą jam pažįstamo – mokslams atsiųstus pinigus. Tačiau visus juos atidavusi O.E.Ayotunde. V.Karčinskaitė taip pat prašė ją išteisinti.

Trečdalį bausmės jau atlikęs

Tačiau, anot teisme Naujosios Zelandijos pilietį atstovavusio advokato, O.E.Ayotunde prisiėmė visą kaltę vienas, ne tik suprasdamas, kad įkalčiai – akivaizdūs, bet ir bandydamas sušvelninti gresiančią atsakomybę, nes nusikalstama veika bendrininkų grupėje laikoma sunkinančia aplinkybe. Nukentėjusiojo advokatas yra sudaręs savo atstovaujamojo vardu su O.E.Ayotunde sutartį dėl žalos atlyginimo. Ir pastarasis jau pradėjęs ją atlyginti.

Bylą nagrinėjęs Kauno apylinkės teismo teisėjas Rimantas Grigas kaltu dėl šios neeilinės aferos pripažino tik O.E.Ayotunde, skirdamas jam prokurorės prašytą pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę, į kurią įskaičiuoti ir jau beveik metai, kuriuos jis praleido už grotų, laukdamas nuosprendžio.

Rimantas Grigas

Į pataisos namus, kuriuose O.E.Ayotunde atliks bausmę, bus išsiųstas ir Švedijos karalystėje jam išduotas pasas. Tačiau, darant nusikaltimą naudoti du nešiojamieji kompiuteriai bei tiek pat mobiliųjų telefonų nuspręsta konfiskuoti. O O.E.Ayotunde banko sąskaitoje buvę beveik 2885 eurai, kaip ir per kratą pas jį rasti daugiau kaip 306 eurai bei 150 JAV dolerių, bus perduoti nukentėjusiajam, patvirtinus jo advokato sutartį su nuteistuoju dėl žalos atlyginimo, kuria pastarasis įsipareigojo grąžinti aukai 36 tūkst. eurų. Į šią sumą įskaitytos ir nukentėjusiojo bylinėjimosi išlaidos.

Nuosprendį jau žinojo?

V.Karčinskaitė išteisinta, nesant pakankamai duomenų, kad ji dalyvavo darant nusikaltimą. Todėl jai bus grąžinti ir kratos metu pas ją rasti 450 eurų.

„Nors kompiuteris priklausė V.Karčinskaitei, ši teigė, kad juo naudojosi sugyventinis. Ir, ką jis veikdavo, jai visą dieną būnant darbe, ji nežino. O O.E.Ayotunde dėl visko prisipažino, tikindamas, kad esą sugyventinė nieko nežinojo“, – taip savo nuosprendį žiniasklaidai komentavo R.Grigas.

V.Karčinskaitė išklausyti teismo sprendimo net neatvyko. O O.E.Ayotunde po nuosprendžio buvo vizualiai patenkintas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuj

Nuj portretas
Net visiška durnė turėtų žinoti, kad pastorius negyventų su sugyventine.

Kaziui

Kaziui portretas
Kvailiau nesugalvosi kad juodukai saziningesni.

Kazys suvalkietis

Kazys suvalkietis portretas
Matai, net ir išsilavinę žmonės gali būti niekšais ir sukčiais. Gaila. O galvojau, kad juodieji sąžiningesni
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių