Quantcast

Mergina: vienas pareigūnų alkotesteris rodė 1,4 promilės, kitas – nulius

Vilnietei Justinai Kuprytei atostogos prasidėjo nemaloniu siurprizu, kuris nutiko prie Kauno. Vienas pareigūnų pateiktas alkotesteris rodė, kad ir jai, ir pilnametei keleivei – vidutinis girtumo laipsnis (1,4 ir 1 prom.). Išreikalautas kitas girtumo nustatymo aparatas tvirtino, kad abi jos yra blaivutėlės.

Nedaug trūko, kad nė lašo nevartojusiai merginai grėstų baudžiamoji atsakomybė ir būtų atimtas automobilis. Tokios sankcijos taikomos, kai nustatomas 1,51 prom. ir didesnis girtumas.

Jei vairuotojui nustatomas 1,4 prom. girtumas,  gresia piniginė bauda, vairuotojo pažymėjimo atėmimas 12-18 mėnesių.

Pirmadienį J. Kuprytė su dar dviem keleiviais vyko iš Vilniaus į Nidą. Ilgai lauktos atostogos.

Kelyje jai sureagavus į nukritusį telefoną, kuriuo naudotasi naviguojant, automobilis suvingiavo. „Kažkas pagalvojo, kad mes girtos. Paskambino policijai“, – iš tolimesnių įvykių sprendė vilnietė, kalbėdama su portalu kauno.diena.lt.

Ties Kaunu ekipažas trumpam išsuko iš magistralės. Tada ir pastebėjo, kad yra stabdomos.

„Pareigūnai paprašė vairuotojo pažymėjimo. Pasakė, kad turi pranešimą, jog girtos vairuojame. Važiavome kartu su vaiku. Sakau, kaip mes girtos galime važiuoti su nepilnamečiu. Atnešė alkotesterį. Kaip ir pridera liepė pačiai išsilupti antgalį. Kai pūčiau, žiūriu, raudona lemputė“, – nelemtą dieną prisiminė J. Kuprytė. Alkotesterio ekrane pasirodė skaičiai – 1,4 prom.

Aš žinojau, kad esu teisi – vairavau blaivi ir tikėjau, kad savo tiesą įrodysiu.

Lengvas girtumas. Pareigūnai, vilnietės pasakojimu, įspėjo, kad toliau vairuoti nebegalės, klausė, ar bus, kas parvairuos jos mašiną. Šalia sėdėjusi draugė turi vairavimo pažymėjimą. Čia pat patikrinamas jos blaivumas. Kokia staigmena. Ir ji – neva girta, nors abi dievagojosi neragavusios nė lašo alkoholio.

Nustebusi tuo, ką abiem atvejais parodė alkotesteris, paprašė, kad pareigūnai juo pasitikrintų savo blaivumą. Negalima. Gal vaikas gali papūsti? Su motinos sutikimu. Pasirodo, kad irgi ne.

Kokios mintys sukosi galvoje? „Draugė išsigando – važiavome su jos mašina. Aš žinojau, kad esu teisi – vairavau blaivi ir tikėjau, kad savo tiesą įrodysiu. Tik buvo liūdna, kad teks gaišti laiką“, – kalbėjo J. Kuprytė.

Pareigūnai trijulei nurodė, kad jeigu patikrintosios nesutinka su alkotesterio rodmenimis, jos gali vykti į gydymo įstaigą, kad ten būtų paimtas kraujas ir nustatytas jame esantis alkoholio kiekis.

Nenorėdama švaistyti laiko J. Kuprytė sumojo paprašyti, kad duotų kitą alkotesterį. „Žinau, kad negėriau. Atsirado antra pareigūnų mašina. Ir aš, ir draugė pripūtėme nulius. Pareigūnai užsirašė kažką, davė mums pasirašyti. Nenorėjome to daryti, bet sakė, kad būtina pasirašyti ir po 1,4 prom. Aiškino, kad visi rodmenys turi būti fiksuojami“, – dėstė vairuotoja, negavusi pasirašyto dokumento kopijos.

„Nustebino dar vienas momentas: nors buvau vairuotoja, kurią pareigūnai įtarė esant neblaivią, nebuvau paprašyta ateiti iki tarnybinio jų automobilio. Patruliai vis ateidavo iki mūsų automobilio, vėl nueidavo iki savojo. Mūsų vis kažko paklausdavo. Ar tikrai taip turėtų būti?“ – stebėjosi pašnekovė.

Savo istoriją ji paviešino socialiniame tinkle, perduodama linkėjimus Kauno angelams sargams, o paprastiems piliečiams linkėdama žinoti savo teises.

Kaip portalui kauno.diena.lt sakė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Vaitkevičienė, toks atvejis šiais metais pirmasis.

„Tikrindami asmens (vairuotojo) neblaivumą ar apsvaigimą policijos pareigūnai privalo griežtai vadovautis šią procedūrą reglamentuojančiais teisės aktais ir matavimo prietaisų naudojimosi instrukcijomis.

„Policijos pareigūnas, nustatęs asmens neblaivumo požymių (iš burnos sklindantis alkoholio kvapas (šiam požymiui nustatyti gali būti naudojamas bekontaktis alkoholio detektorius), neadekvati elgsena, nerišli kalba, nekoordinuoti judesiai) pagal Bendros asmens būklės įvertinimo metodiką įvertina bendrą asmens būklę (išskyrus atvejus, kai to neįmanoma padaryti dėl asmens sveikatos būklės). Pagrįstai įtaręs, kad asmuo neblaivus, pasiūlo pasitikrinti neblaivumą ir žodžiu paaiškina asmeniui atsisakymo tikrintis arba atlikti medicininę apžiūrą teisinius padarinius. Prieš tikrindamas paklausia, prieš kiek laiko asmuo vartojo alkoholį. Įvertinęs asmens nurodytą alkoholio vartojimo laiką ir laikydamasis alkoholio kiekio matuoklio gamintojo instrukcijoje nurodytų sąlygų, atlieka tikrinimą.

Alkotesterių, dujų chromatografų ir kitų matavimo priemonių alkoholio kiekiui žmogaus organizme ir kraujyje matuoti meteorologinės patikros periodiškumas yra 6 mėnesiai. Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos pareigūnai patruliuodami naudoja matavimo prietaisus tik galiojančius meteorologine patikra.

Jeigu asmens neblaivumas buvo atliktas nepažeidžiant alkoholio kiekio naudojimo instrukcijos bei teisės aktų, reglamentuojančių neblaivumo nustatymą, asmuo (vairuotojas) neturi teisės prašyti pasitikrinti neblaivumą kitu alkoholio kiekio matuokliu. Tačiau asmuo turi teisę nesutikdamas su tikrinimo rezultatais ne vėliau kaip per valandą po to, kai jam atliktas tikrinimas, pats kreiptis, o jei yra sulaikytas – prašyti būti pristatomas į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, kad būtų atlikta medicininė apžiūra savo lėšomis“, – sakė Kauno policijos atstovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zoro

Zoro portretas
Ar atsiprašė už sutrukdytą laiką ir sukeltą stresą?

Kęstas

Kęstas portretas
TAI EILINIS POLICININKŲ MANEVRAS,TIK ŠĮ KARTĄ NEPAVYKO.

Jo jo

Jo jo portretas
Ir man yra taip buve Tauragėj ,tai pakartotinai net nedavė pūst atėmė teises tai vos spėjom priduot krauja per ta valanda ir dar lėkėm i policija kad buotų pakartotinai pūst ir ten niekas nedavė neva negali tai kol neparėjo kraujo tyrimas buvau be teisių o kraujas parodė nulius(nerasta alkoholio) va taip dirba policija norėjo jauna bachūra be teisių palikt
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių