Quantcast

Medikai perspėja: traumų nemažėja ir pasibaigus vasarai

  • Teksto dydis:

Prasidėjus šaltajam metų sezonui, traumatologai įspėja gyventojus būti atsargesniais, nes ir vasarai pasibaigus traumų nemažėja. Tokią informaciją pateikia Kauno klinikinės ligoninės traumatologai, apžvelgę šiltojo laikotarpio darbus.

Per gegužės - rugsėjo mėnesius Kauno klinikinė ligoninė (KKL) pagalbą suteikė 11 626 žmonėms, patyrusiems įvarius kūno sužalojimus. Dauguma traumų patirta pramogaujant gamtoje.

„Vasaros metu vyravo traumos, patirtos nukritus nuo dviračio, riedučių, motociklų, motorolerių ir panašiai. Daug sunkių sužalojimų įvyko besimaudant – žmonės drąsiai šokinėjo į neištirtus vandens telkinius ir buvo atvežami su lūžusiais kaklo slanksteliais. Taip pat nemažai pramogautojų vandenyje susipjaustė kojas į dugne besivoliojančias stiklo šukes, įvarius kitus daiktus", – sakė KKL Skubios pagalbos ir traumų skyriaus vedėjas Artūras Šulnius.

Šioje ligoninėje vasarą gydytas ne vienas pacientas, kurie susižalojo lakstydami vandens motociklais ir atsitrenkė į objektus pakrantėje.

„Vasarą aktyvesnis ir naktinis gyvenimas, todėl sulaukdavome įvairių traumų, kurios patirtos pasilinksminimo vietose. Tai ir muštynės, ir susižalojimai padauginus alkoholio", – pastebėjo A.Šulnius.

Atvėsus orams medikams darbo nesumažėjo, bet pasikeitė vyraujančių traumų pobūdis. Pašalus dažniausiai pagalbos prireikia paslydusiems ir nesėkmingai kritusiems žmonėms. Jiems lūžta riešai, dubens kaulai, kulkšnys, šlaunikauliai, blauzdikauliai.

„Šių traumų gydymui prireikia sudėtingų operacijų, ilgalaikio gydymo", – kalbėjo A.Šulnius.

Žiemą į Traumatologijos punktą per parą vidutiniškai kreipiasi 100-120 žmonių, kuriems reikia skubios pagalbos.

Per metus Traumatologijos punkte atliekama apie 5000 ambulatorinių operacijų, perrišamos žaizdos 60 000 pacientų, paskiepijama apie 11 000 žmonių nuo stabligės, apie 1100 – nuo pasiutligės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių