Quantcast

Lietuvoje ir Norvegijoje siautėjusios gaujos gniaužtai buvo baisūs

Kauno apygardos teismas atvertė nusikalstamo susivienijimo, kurio nariai kaltinami narkotikų kontrabanda į Norvegiją, į tai prievarta įtraukę ir ten dirbančius tautiečius, pavertę juos beveik vergais.

Prireikė karučio

Oficialiai šios su kamuoliniais siejamos gaujos nariai iki sulaikymo dėjosi įvairių bendrovių vadybininkais, projektų vadovais, direktorių pavaduotojais. "Kauno diena" rašė, kad šiai gaujai priklausė ir anksčiau Viešojo saugumo tarnyboje dirbęs Mindaugas Ratkevičius, kurio sugyventinė bei vaiko motina net dirbo buvusios Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės apsaugininke. Remiantis vakar paskelbtu kaltinamuoju aktu, M.Ratkevičius buvo vieno iš gaujos lyderio Ediko Mikučiausko asmens sargybiniu, lydėdavęs jį į susitikimus su kriminalinio pasaulio autoritetais.

Daugiau kaip 20 šios bylos tomų į teismo salę buvo atvežti karučiu. Iš gaujos narių iki šiol neteistas tik vienas. Kiti – nuo dviejų iki devynių kartų. Ir ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Dažniausiai – už smurtinius nusikaltimus: nužudymą, pasikėsinimą nužudyti, plėšimą, turto prievartavimą ir už disponavimą labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų.

Net šešiems iš teisiamųjų – 31-erių Ronaldui Mikočiūnui, 45-erių E.Mikučiauskui, 35-erių Gediminui Vaikšnorui, 38-erių M.Ratkevičiui, 47-erių Igoriui Skromovui bei 37-erių Mindaugui Ališauskui ir šį kartą pareikštas kaltinimas dėl pasikėsinimo iš savanaudiškų paskatų – siekiant nuslėpti kitą nusikaltimą nužudyti du Norvegijos statybose dirbančius tautiečius bei neteisėto jų laisvės atėmimo.

Prašymas buvo įsakmus

Viena aukų – buvęs policijos pareigūnas. Kreiptis pagalbos į tebedirbančius kolegas jam patarė vienas iš buvusių kolegų, atsitiktinai kartą su juo vykęs į Norvegiją ir išgirdęs bendrakeleivio pasakojimą, į kokią istoriją jis su draugu yra įvelti.

Nukentėjusieji vakarykščiame teismo posėdyje dalyvavo nuotoliniu būdu. Buvusio policininko draugas iš ekrano pasakojo, kad 2014-ųjų pabaigoje jam į Norvegiją paskambino antrasis nukentėjusysis. Nuvykus į susitikimą su juo, paaiškėjo, kad reikia pagalbos susikalbėti su vietiniais ir padėti įsikurti Ramūnui Plečkaičiui. Po poros savaičių šis jau įsakmiu tonu pareikalavo pasaugoti jo krepšį. Šiame buvo hašišas.

Taip nukentėjusieji palaipsniui įtraukti į narkotikų platinimą Norvegijoje. Jiems ne tik tekdavo kartu su R.Plečkaičiu ir G.Vaikšnoru važiuoti į slėptuves paimti narkotikų. Viena jų buvo įrengta Oslo priemiesčio miške – šalia vaikų darželio. Įtrauktieji prievarta į narkotikų platinimą turėdavo nuvežti hašišą ar metamfetaminą perpardavinėtojams.

Apetitu nesiskundė

Netrukus į Norvegiją atvyko ir vienas iš gaujos vadeivų R.Mikočiūnas. Nukentėjusiųjų teigimu, iš užverbuotųjų pradėta kvosti apie šioje šalyje įsikūrusių lietuvių turtinę padėtį, kaip įtariama, ketinant pradėti šiuos reketuoti.

Kortas sumaišė R.Plečkaitį sulaikiusi Norvegijos policija. Nuo tada R.Mikočiūnas su savo sėbrais pradėjo kaltinti į jų nusikalstamą veiklą įtrauktus statybininkus dėl savo nuostolių ir reikalauti šiuos atlyginti.

Buvęs policininkas buvo priverstas jiems sumokėti 8 tūkst. eurų. Nukentėjusiųjų suskubo grįžti į Lietuvą, tačiau gaujos nariai neatlyžo – pradėjo reikalauti dar 30 tūkst. eurų. Jie intensyviai buvo kviečiami į susitikimus. Vienas iš jų įvyko 2015-ųjų balandžio 24-osios vidurdienį prie prekybos centro "Molas". Laimė, kad jį stebėjo policijos pareigūnai, į kuriuos jau buvo kreiptasi pagalbos.

I.Skromovas ir M.Ratkevičius (iš kairės)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytildas

Vytildas portretas
Kaip apeliacinis? Jau laisvėje?

Is amerikes

Is amerikes portretas
Banditai,slykstynes.Jiems po 15 metu sunkiuju darbu kalejimo,kur nors Rusijoje.

Pastaba

Pastaba portretas
Keturiems muškietininkams nepasisekė.Nuotraukoje padoriai apdoroti balvonai,nes matyt nenorėjo fotografuotis,o gal nevykdė policininkų nurodymų.Šie naktiniai šikšnosparniai labai bijosi viešumo.Gerai,kad rodomos jų nuotraukos.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių