Quantcast

Kyšininkas pergudravo pats save: vietoj vienos bylos atsirado dvi

Darbo inspektorių papirkti bandžiusiam mažosios bendrijos "Betosta", statančios Kauno centre dar vieną biurų pastatą, vadovui siūloma skirti 15 tūkst. eurų baudą. O pačiai bendrijai, kurios vardu jis veikė, – 18 tūkst. eurų baudą.

Rusakalbiai nelegalai

Tokia perspektyva artimiausiu metu laukia "Betostos" vadovo Šarūno Šeleikos, kuris yra ir faktinis jos savininkas. Jo likimas – Kauno apylinkės teismo rankose.

Kaip jau rašyta, jis bandė įbrukti Valstybinės darbo inspekcijos Kauno skyriaus darbuotojui 1 tūkst. eurų kyšį.

Tai įvyko minėtam vyriausiajam darbo inspektoriui, atsakingam už nelegalaus darbo kontrolę Kauno apskrityje, vasario 14-ąją – per pačią pietų pertrauką su kolega apsilankius Karaliaus Mindaugo prospekto esančioje dar vieno Kauno centrą papuošiančio biurų pastato statybvietėje, kurioje darbuojasi ir "Betostos" statybininkai.

Iš pradžių čia pat esančiuose statybiniuose vagonėliuose buvo aptiktas vienas rusakalbis nelegalus darbuotojas. Vėliau – dar keli. Trys iš jų buvo baltarusiai. Vienas – Ukrainos pilietis. Visi "Betostoje" nelegaliai dirbo betonuotojais.

Pirmoji kregždė

Pasiteiravęs, kas jam už tai gresia, ir išgirdęs – kad bauda nuo 1 tūkst. iki 5  tūkst. eurų, nepriklausomai nuo nustatytų nelegalių darbuotojų skaičiaus, "Betostos" vadovas pasiūlė darbo inspektoriui šios baudos minimumą.

O pastarajam kategoriškai nesutikus su tokiu nelegaliu sandėriu, įdėjo pinigus į jo kompiuterio krepšį.

Grąžinęs atgal siūlomą kyšį, bandytas papirkti pareigūnas iš karto informavo apie tai Lietuvos Respublikos vyriausiąjį darbo inspektorių. Šis nurodė informuoti apie įvykį Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT). Į pastarąją kyšio atsisakęs darbo inspektorius kreipėsi tą pačią dieną.

Kaip skelbta, tai buvo pirmas atvejis Kaune nuo sausio 1-osios įsigaliojus tvarkai, kad valstybės tarnautojas ar šiam prilygintas asmuo apie jam žinomą korupcinio pobūdžio nusikalstamą veiką privalo pranešti STT, prokuratūrai arba kitai ikiteisminio tyrimo įstaigai.

Tyrimas truko dvi savaites

STT Kauno valdyba, įsikūrusi statybvietės kaimynystėje, dar kurį laiką stebėjusi situaciją, pareiškė 48-erių Š.Šeleikai įtarimą kovo 6-ąją, skiriant jam švelnesnę kardomąją priemonę už suėmimą.

Iš pradžių nepripažinęs savo kaltės, galiausiai įtariamasis darbo inspektoriaus papirkimu prisipažino taip elgęsis, nenorėdamas sugadinti savo įmonės reputacijos. Ir teigė, kad gailisi padaręs jam inkriminuojamą nusikaltimą.

Š.Šeleikos atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas buvo baigtas per dvi savaites. Jam vadovavęs Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras nusprendė baigti tyrimą baudžiamuoju įsakymu. Įtariamasis papirkimu su prokuroro siūlomomis baudomis jam bei jo įmonei sutiko.

Prokuroro pareiškimą dėl proceso užbaigimo baudžiamuoju įsakymu kartu su ikiteisminio tyrimo medžiaga gavęs teisėjas turės priimti sprendimą ne vėliau kaip per savaitę.

Matematika iškalbinga

Praėjusią savaitę Kauno apylinkės teisme jau išnagrinėta ir Darbo inspekcijos rengta administracinio nusižengimo byla dėl rastų nelegalų.

Ją nagrinėjusi teisėja Birutė Drozdienė skyrė Š.Šeleikai 1 tūkst. eurų baudą, kuri yra už tokį pažeidimą minimali.

Taigi, bandydamas išvengti grėsusios atsakomybės, "Betostos" vadovas apsiskaičiavo mažiausiai 33 kartus, nes prokuroro pareiškime teismui dėl bylos užbaigimo baudžiamuoju įsakymu Š.Šeleikai ir jo įmonei siūlomų baudų bendra suma siekia 33 tūkst. eurų. Jau nekalbant apie tai, kad tai reiškia ir teistumą biografijoje. Nors piniginė bauda yra švelniausia bausmė, numatyta už papirkimą. Baudžiamasis kodeksas už tai grasina ne tik bauda, bet ir areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

steponas

steponas portretas
matijošaičio fobikams: čia YIT gen rangovas - t.y. biurų pastatas už statoilo nugaros - UAB "Fugetė" užsakovas - niekaip su meru nesusijęs projektas..

Al

Al portretas
Kiek daug idiotu, nesuprantanciu esminiu dalyku. Mankurtai gyvenantys is dirbanciuju kiseniu isviso nekomentuokite, isgamos is kitu maista grobiat ir dar drystate smerkti tuos kurie jus islaiko, dvasios ubagai. Jei ne nelegailai dirbantys zmones isviso valgyt neturetumete, valdzia atimtu viska. Kas ten protelio neturi turi aiskin jog cia tikrai ne krabakiausiui stato? Is kur tokia informacija ir kaip ja galetum paneigti? Visi taip objektai statosi, jus idiotus vaidinat ar esate? Laimi konkursa tas kas turi laimeti, kam jan paciam statyt jei pelna pasiima uz rysius nieko nedarydamas, mazosios imones viska ir stato, dideles yra tik popieriuose, reliai jos nieko ir neveikia, apart tai jog jos yra kazkuriam politikui giminingos. Kas ten per idiotas apie baudas komentavo? Taip niekada nebus, negi seimas leis istatyma kad savi imones baust, susivoki neimanoma rasti darbuotoju kurie noretu vergauti uz minimuma, o daugiau sumoketi butu neim kai viska atima reketininkai sedintys valdzioje

...

... portretas
Che: "Kaip jau rašyta, jis bandė įbrukti Valstybinės darbo inspekcijos Kauno skyriaus darbuotojui 1 tūkst. eurų kyšį" - tai PAGALIAU paskelbkit oficialią taksą! (matyt, inspektorius žinojo apie STT slaptas kameras).
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių