Quantcast

Kriminalinė policija pradėjo ieškoti Sausio 13-osios byloje nuteisto ukrainiečio

Kauno apskrities kriminalinė policija pradėjo ieškoti Sausio 13-osios byloje kalėti nuteisto Ukrainos piliečio Aleksandro Radkevičiaus, tuo metu jo advokatas Lietuvoje sako, kad dabar su Rusijos invazija kariaujantis jo ginamasis nusipelnė prezidento Gitano Nausėdos malonės.

„Tokia pavardė yra, yra pradėta kriminalinės policijos paieškos byla, ta byla slapta, daugiau duomenų atskleisti negalime“, – BNS penktadienį sakė Kauno apskrities policijos Dovilė Ežerinskienė, paklausta apie nuosprendžio vykdymą A. Radkevičiui.

Pirmąjį nuosprendį A. Radkevičiui paskelbusio Vilniaus apygardos teismo atstovė Lina Nemeikaitė BNS sakė, kad gruodį nuosprendis buvo išsiųstas Kauno apskrities vyriausiajam policijos komisariatui, jis turėtų kreiptis dėl Europos arešto orderio išdavimo. Kodėl teismui dokumentus persiuntė būtent Kauno apskrities policija, nei teismas, nei policija nekomentuoja.

Lietuvoje A. Radkevičiui atstovavęs advokatas Arvydas Verpečinskas BNS sakė, kad su juo Sausio 13-osios išvakarėse susisiekė advokatai iš Ukrainos, jie sakė, kad jau gavo į ukrainiečių kalbą išverstą Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendį savo klientui.

„Artimiausiu metu informuos, ką darys, informuos, kokie tolimesni sprendimai“, – BNS sakė A. Verpečinskas.

Pagal įstatymus, nuteistasis A. Radkevičius su kasaciniu skundu dar gali kreiptis į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą.

Jis teigė, kad anksčiau kolegoms iš Ukrainos kalbėjo ir apie galimybę kreiptis A. Radkevičiui su malonės prašymu į Lietuvos prezidentą Gitaną Nausėdą.

„Kadangi nuosprendis įsiteisėjęs, gali kreiptis į prezidentą su malonės prašymu. Aš manau, kad tikrai suteiktų – juk A. Radkevičius dabar kovoja už visos Europos laisvę“ – BNS sakė advokatas A. Verpečinskas.

Teismas nematė pagrindo paskirti kitokią bausmę

Anksčiau Sovietų Sąjungos kariuomenėje tarnavęs A. Radkevičius šiuo metu Ukrainos pusėje kovoja su jo šalį užpuolusia Rusija, nuteistasis raštu anksčiau informavo teismą, kad pripažįstą savo kaltę, prašė Lietuvos apeliacinio teismo atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės arba bent sušvelninti bausmę.

Pernai lapkritį Lietuvos apeliacinis teismas sušvelnino bausmę Sausio 13-osios byloje nuteistam Ukrainos piliečiui A. Radkevičiui ir vietoje anksčiau skirtų ketverių metų jam skyrė pusantrų metų laisvės atėmimo.

Po Apeliacinio teismo verdikto šis nuosprendis įsiteisėjo.

Teismas į bausmės laiką įskaitė Graikijoje suėmime praleistus daugiau nei penkis mėnesius – nuo 2021 rugsėjo iki 2022 vasario – todėl realiai A. Radkevičiaus turėtų kalėti šiek tiek daugiau nei metus. 

Apeliacinio teismo pirmininkas Nerijus Meilutis tada sakė, kad teismas nemato pagrindo keisti bausmės rūšį ir paliko laisvės atėmimo bausmę, kurią A. Radkevičius turi realiai atlikti. Teismas įvertino visas aplinkybes – nusikaltimų pavojingumą, visuomenės, nukentėjusiųjų interesus.

Teisėjai nesutiko su skundo argumentais, kad aukštesniųjų vadų įsakymų vykdymas laikytinas nuteistojo atsakomybę šalinančia aplinkybe.

Per 1991 metų sausio įvykius A. Radkevičius buvo 23 metų amžiaus kariškis.

Šiuo metu 53-ejų A. Radkevičius Sausio 13-osios byloje už akių pirmos instancijos teismo buvo nuteistas ketverių metų laisvės atėmimo bausme už tai, kad vairavo tanką, dalyvavusį įvykiuose prie Spaudos rūmų.

Apeliacinio teismo teisėjų kolegija vertino argumentų visumą – buvo pateikta nemažai nuteistojo asmenybę charakterizuojančių dokumentų, įskaitant amžių, sveikatos duomenis, užsiėmimus, veiklą, teistumų nebuvimą.

Teismui pateikti duomenys, jog nuteistasis buvo sužeistas per kovas su Rusijos remiamais separatistais Ukrainoje 2015-2016 metais, dėl sužeidimų tapo neįgalus.

Sausio 13-osios byloje A. Radkevičius buvo pripažintas kaltu ir nuteistas pagal penkis Baudžiamojo kodekso straipsnius, numatančius atsakomybę už tarptautinės teisės draudžiamą elgesį su žmonėmis, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žudymą, žalojimą, kankinimą ar kitokį nežmonišką elgesį su jais ar jų turto apsaugos pažeidimą, taip pat pripažintas kaltu dėl draudžiamos karo atakos ir uždraustų karo priemonių naudojimo.

1991 metų sausio 11-ąją automatais, kulkosvaidžiais ginkluoti sovietų kariai, smūgiuodami kumščiais, baugino prie Spaudos rūmų aktyviai besipriešinančius civilius gyventojus. Tankais atvykusios papildomos sovietų karių pajėgos, tarp kurių buvo ir tanko mechanikas vairuotojas A. Radkevičius, išsirikiavo priešais Spaudos rūmus ir pradėjo pakartotinę Spaudos rūmų ataką, buvo šaudoma tuščiais šoviniais, apie 50 civilinių patyrė akustines ir kitokias traumas.

Ukrainos pilietis buvo sulaikytas Graikijoje 2021-ųjų rudenį, tačiau šios šalies Aukščiausiasis Teismas nusprendė neišduoti jo Lietuvai.

A. Radkevičius savo nuosprendį apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui. Jis turėjo teisę tai padaryti net ir įsiteisėjus sprendimui, nes buvo teisiamas už akių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pedriotas litevskas

pedriotas  litevskas portretas
Va kaip gerai-i našym ,i vašym patarnavo .Tad beliko jam pabučiuot į rurą.

Joo

Joo portretas
Tai dar kartą įrodo kad choholams svarbu žudyti ir nesvarbu ką rusus ar lietuvius.

>>>:))) \\\\\.../////

>>>:)))  \\\\\...///// portretas
>Kad nerasų,o vaidina patrijotus.___Lanzbergynas,
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių