Quantcast

Per kelias dienas baigtas ikiteisminis tyrimas dėl iš Pravieniškių pabėgusių kalinių

  • Teksto dydis:

Kauno apygardos prokuratūra kartu su Kalėjimų departamento Kriminalinės žvalgybos valdyba vos per keletą dienų baigė ikiteisminį tyrimą dėl dviejų Pravieniškių kalinių pabėgimo praėjusį penktadienį. Nors jo organizatoriumi laikomas vienas iš bėglių atsisakė duoti parodymus, portalo kauno.diena.lt žiniomis, realiausia versija, kad jis taip pasielgė, bandydamas išvengti jau šešiolikto teistumo savo biografijoje. Šį kartą – dėl žmogžudystės slepiant kitą nusikaltimą.  

Grotas išpjovė pjūklu

Pranešama, kad ši didelį atgarsį sukėlusi byla, kurią lydėjo ir laikinas Pravieniškių pataisos namų vadovybės nušalinimas nuo pareigų, perduota Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmams su pareiškimu dėl jos nagrinėjimo pagreitinto proceso tvarka šiandien.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad 46-erių Rolandas Kazakevičius ir 24-erių Egidijus Žilinskas pasišalino gegužės 14-osios naktį iš minėtų pataisos namų bendrabučio patalpos metaliniu pjūklu išpjovę jos lango grotas ir perlipę per įstaigos tvorą.

Kaip jau rašyta, abu jie pasišalino iš drausmės grupės, kurioje buvo atsidūrę dėl įvairių nusižengimų, patalpos, kurioje buvo tik dviese.

Po šio skandalingo pabėgimo teigta, kad pastebėjus bėglius per vaizdo kameras, nes po Pravieniškių pataisos namų renovacijos pagal norvegų projektą šios įkalinimo įstaigos teritorija stebima tik tokiu būdu, t.y. ne iš apsaugos bokštelių, dar bandyta per tvorą lipančius bėglius sulaikyti. Tačiau įstatymai draudžia naudoti prieš juos ginklus.

Beje, bėgliai, prieš patekdami į laisvę, turėjo perlipti net tris tvoras. Viena iš jų – šešių metrų aukščio.

Rasti pas moteris

E.Žilinskas buvo surastas tik kitos dienos pavakarę Kaune, iš kurio yra kilęs. Portalo kauno.diena.lt žiniomis, pažįstamos merginos bute Partizanų gatvėje, į kurį buvo atėjęs vos prieš kelias minutes. O R.Kazakevičius dar po dienos – Pakruojo rajone. Portalo žiniomis – savo sesers namuose.

Sulaikytieji nedelsiant grąžinti į Pravieniškių pataisos namus atlikti jiems anksčiau skirtų laisvės atėmimo bausmių. Ir laukti naujo nuosprendžio dėl pabėgimo, už kurį papildomai gresia laisvės atėmimas iki trejų metų. 

„Bendromis Lietuvos pareigūnų pastangomis pavojingi bėgliai buvo sulaikyti itin greitai ir tai dar kartą įrodo, kad Lietuvos gyventojai yra visiškai saugūs – šalies teisėsaugos institucijos bendradarbiaudamos veikia koordinuotai, tiksliai, greitai“, – teigia tyrimui vadovavusi Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Nomeda Urbonavičienė.

Jau penkiolika kartų teistas R.Kazakevičius ir E.Žilinskas, kurio biografijoje nepaisant jauno amžiaus – jau vienuolika teistumų, buvo už grotų nuo 2019 metų. Pirmasis ten eilinį kartą atsidūrė po Klaipėdos apylinkės teismo nuosprendžio už sukčiavimą bei turto prievartavimą. E.Žilinskas – po Kauno apylinkės teismo nuosprendžio už plėšimą, turto pasisavinimą ir viešosios tvarkos pažeidimą. Beje, šio teismo slenkstį dėl nesibaigiančių vagysčių bei plėšikavimo jis mynė jau nuo šešiolikos metų. Paskutinis teistumas jau susijęs su nusikaltimais naudojant prieš aukas peilį. Vienas iš jų įvykdytas net viešajame transporte.

Žmogžudystės šešėlis

Pabėgimo organizatoriumi laikomas R.Kazakevičius duoti parodymus ikiteisminį tyrimą atlikusiems pareigūnams atsisakė.

E.Žilinskas savo kaltę pripažino ir gailėjosi. Tačiau neatskleidė, iš kur jie su R.Kazakevičiumi gavo metalinį pjūkliuką ir, kada jiedu atsidūrę laisvėje išsiskyrė. Kaip ir to, kaip jis pasiekė Kauną. Tačiau duomenų, kad bėgliai galėjo turėti jiems padėjusių bendrininkų, ikiteisminio tyrimo metu negauta.

Jokių ikiteisminių tyrimų neketinama pradėti ir butų, kuriuose bėgliai buvo rasti, šeimininkių atžvilgiu. R.Kazakevičiaus seserį, kaip artimą jo giminaitę, saugo įstatymai. E.Žilinsko pažįstama išvengs atsakomybės dėl kitų priežasčių.

E.Žilinskas teisinasi tiesiog norėjęs į laisvę. Nors manoma, kad jis tik palaikė kompaniją ten besiveržusiam R.Kazakevičiui. O šiam, atsižvelgiant į jo teistumų skaičių, gresia pakankamai solidi bausmė dėl žmogžudystės, įvykdytos Vilniaus rajone dar prieš patenkant į Pravieniškes. Šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2019-ųjų lapkritį ir dar nebaigtas. Jame R.Kazakevičiui pareikštas įtarimas dėl nužudymo iš savanaudiškų paskatų bei slepiant kitą nusikaltimą, už ką gresia laisvės atėmimas nuo aštuonerių iki 20-ties metų ar net iki gyvos galvos. Manoma, kad tai ir galėjo būti jo organizuoto pabėgimo priežastimi, planuojant pasislėpti nuo gresiančios atsakomybės už minėtą žmogžudystę.

R.Kazakevičiaus ir E.Žilinsko byla dėl pabėgimo iš Pravieniškių pataisos namų Kaišiadorių teisme turėtų būti išnagrinėta jau kitą savaitę. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių