Quantcast

Kauno seklių universalumas verčia kalnus

Šiandien Kriminalinės policijos dieną minintys Kauno sekliai sugeba rasti nusikaltimų įkalčius 40 tonų šiukšlių krūvoje bei drumstame vandenyje, kuriame dumblo – iki kelių.

Tradicijos tęsiamos

Šiemet kai kurių jų sėkmė suvaidino ne paskutinį vaidmenį, kad įtariamo nusikalstamo sandėrio tarp restoranų "Grill London" tinklo ir automobilių sporto klubo "ESmotosport", slepiant mokesčius, byla pelnytų jų kolegoms iš Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos (ENTV) ne tik "Kauno seklių 2020" titulą, bet ir garbę atstovauti šiemet Kaunui renkant geriausius šalies seklius.

Belieka priminti, kad anksčiau panašiai buvo įvertintos ir jų kolegų iš Kauno apskrities VPK Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos (ONTV) pastangos, ieškant maišuose su akmens anglimis kokaino kontrabandos. Tada per savaitę rankomis perkrautos 239 tonos anglių, kuriose rasta apie 85 kg analogiškai atrodančių gabalų, sumaišytų su kokainu. Arba didžiausias kiekis kokaino nepriklausomos Lietuvos policijos istorijoje.

Policijos nuotr.

Tarp geriausių Kauno seklių prieš keletą metų kartu su kolegomis iš Kauno apskrities VPK Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos buvo ir pareigūnas, perkasęs visą vieno sodo prie Kauno marių sklypą, net po namo pamatais ir lauko tualetą, ieškant dingusios jo šeimininkės palaikų, kurie po nužudymo buvo padalyti į dalis. Nors jų, kaip ir antrosios to paties žudiko, įkalinto iki gyvos galvos, aukos kūno nepavyko rasti iki šiol, geriausius metų seklius renkantys Kauno apskrities kriminalinės policijos padalinių vadovai tada nusprendė įvertinti ir minėto titanišką darbą atlikusio pareigūno pastangas.

Ne apie viską pranešta

Nominuotieji geriausiais šių metų sekliais dar negali per daug atvirauti, nes vos prieš kelis mėnesius pradėtas ikiteisminis tyrimas dar nebaigtas.

Kaip jau rašyta, birželio 29-ąją Kauno apskrities VPK ENTV pareigūnai kartu su kitų tarnybų atstovais – iš viso 130 pareigūnų penkiose apskrityse atliko 54 kratas restoranų "Grill London" tinklo įmonėse bei įtariamųjų gyvenamosiose vietose ir automobiliuose bei apklausė apie 160 liudytojų. Kratų metu rasti galimai iš nusikalstamos veikos gauti daugiau nei 950 tūkst. eurų ir daugiau nei 41 tūkst. JAV dolerių, prabangūs laikrodžiai ir kiti juvelyriniai dirbiniai, kurių vertė – šimtai tūkstančių eurų. Po šios operacijos labai padidėjo darbo užmokestis minėtuose restoranuose. Kai kur jis išaugo net dvigubai. Nustatyta, kad per porą metų iš šio restoranų tinklo į minėto automobilių sporto klubo sąskaitą, kaip parama, buvo pervesta daugiau nei 400 tūkst. eurų. Tokiu būdu paramos davėjas išvengė mokesčių dėl, kaip įtariama, neteisingų duomenų apie paramos teikimą. Pareigūnų duomenimis, ji galėjo būti išgryninta ir grąžinama.

Apie tai, kur dar tada teko ieškoti įkalčių, paaiškėjo atsitiktinai – peržiūrint Kauno ugniagesių gelbėtojų suvestines apie tai, kokios jų narų pagalbos prašė policija. O apie tai, kad pusę dienos teko raustis ir sąvartyne, iš viso buvo nutylėta. Nors tiek Krunos upelyje, tekančiame per Kaišiadorių rajono Pravieniškių seniūniją, tiek Petrašiūnų sąvartyne rasti serveriai yra pagrindiniai šios bylos įkalčiai apie įtariamųjų vestą juodąją buhalteriją.

Nors supakavome rastą serverį net į du maišus, vis tiek visas automobilis, kuriuo vežėme jį į VPK, persismelkė tuo specifiniu kvapu.

Kas ieško, tas randa

Kauno apskrities VPK ENTV vyriausiasis tyrėjas Nerijus Kreivėnas buvo tarp keturių šios valdybos pareigūnų, ieškojusių vieno iš bandytų sunaikinti serverių sąvartyne.

"Kauno dienai" jis pasakojo, kad tokia informacija buvo gauta vykstant minėtai plačiai nuskambėjusiai operacijai. Pavyko nustatyti, kur įtariamiesiems dirbę IT specialistai išmetė iš kompiuterių išimtus serverius su ten esančia informacija. Kelio galas vedė į Kaišiadorių rajoną, kuriame vienas iš jų gyvena. Tiksliau – į vieną buitinį šiukšlių konteinerį ir pro rajoną tekantį Krunos upelį. Šį iš pradžių naršė Kauno ugniagesių narai. Tačiau ieškomą serverį apie pusantro metro gylyje ties autostrados Vilnius–Kaunas tiltu, prie buvusios "Bernelių užeigos", su savo nardymo įranga aptiko ugniagesių narus pakeitęs ENTV pareigūnas, turintis penkiolikos metų naro mėgėjo stažą. Jis buvo nardęs čia anksčiau ir žinojo ne tik šios vietos matomumą, bet ir srovės stiprumą. Nors tai buvo pirmas kartas, kai teko panaudoti šiuos savo įgūdžius tarnyboje, su užduotimi kolega susidorojo per 15 min.

Drumstame Krunos vandenyje, kuriame dumblo – iki kelių, Kauno ekonominėje policijoje dirbantis naras mėgėjas rado serverį, kurį čia įmetė įtariamųjų pagalbininkai, per penkiolika minučių. (Policijos nuotr.)

Pačiam N.Kreivėnui su dar trimis kolegomis teko ieškoti serverio sąvartyne kitą dieną po operacijos. Kai buvo nustatyta, kad  šiukšlių konteinerio, į kurį jis buvo išmestas, turinys jau išvežtas į Kauną – Petrašiūnuose esančią Sandraugos gatvę. Čia įsikūrusi Kauno regiono atliekų tvarkymo centro Kauno miesto mechaninio biologinio atliekų apdorojimo įmonė. Kadangi ne per seniausiai buvo atšauktas karantinas, ENTV dar buvo apsauginių veido kaukių ir kombinezonų, skirtų kratoms. Tai buvo vienintelė į sąvartyną išsiųstų jos pareigūnų ginkluotė, kurie ten rado du kalnus – apie 40 tonų atliekų. Kokio dydžio serverio reikės ieškoti, nežinota. Tik radus paaiškėjo, kad jis – dviejų segtuvų dydžio. Todėl pasitelkus pagalbon vietos darbuotojų ekskavatorių, lydėtas kiekvienas jo pasemiamas kaušas, o šį išpylus kitoje vietoje, peržiūrėtas ir turinys. Kaip visada, ieškotas serveris buvo beveik paskutiniame pasemtame kauše, nes ant šiukšlių, atvežtų iš Kaišiadorių, jau buvo supiltos tokios pačios atliekos iš Kėdainių. Prieš tai buvo aptikti gal šeši kompiuterių korpusai ir dar daugiau kietųjų diskų. Bet nusiuntus jų nuotraukas į štabą, gautas atsakymas, kad ieškoma ne to. Pagaliau rastas ieškotas serveris buvo sulamdytas ir aplipęs buitinėmis atliekomis. "Suprantu gyventojus, gyvenančius šalia tokių objektų, – prisipažino N.Kreivėnas. – Nors supakavome rastą serverį net į du maišus, vis tiek visas automobilis, kuriuo vežėme jį į VPK, persismelkė tuo specifiniu kvapu."

Šauni visa trijulė

Jau 23-ejus metus policijoje ir 17 metų ENTV dirbančiam N.Kreivėnui raustis sąvartyne teko pirmą kartą. Nors kolegos iš ONTV toje pačioje Petrašiūnų atliekų apdorojimo įmonėje anksčiau yra ieškoję pistoleto, kurį taip pat rado.

Serverio ieškojimas keliasdešimties tonų šiukšlių krūvoje N.Kreivėnui – vienas įsimintiniausių septyniolikos metų jo tarnybos ekonominėje policijoje momentų. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Antrąja vieta renkant geriausius šių metų Kauno seklius buvo įvertintas ONTV tyrimas dėl taip pat didelį atgarsį turėjusio gegužės vidurio išpuolio magistralėje Klaipėda–Kaunas–Vilnius ties Babtais, kai į verslininko iš Vilniaus vairuojamą "Jaguar" atsitrenkė vienas iš paskos važiavęs automobilis, o kitas užblokavo jam kelią. Iš šių automobilių iššokę keturi asmenys ne tik sumušė "Jaguar" vairuotoją, bet ir iššovė kelis kartus šalia jo iš pistoleto. Užpuolikų auka po pustrečios valandos kreipėsi į vieną Vilniaus gydymo įstaigą. Netrukus nustatyti ir įtariamieji vidurdienį magistralėje tokiu būdu suvedinėję su juo sąskaitas dėl skolų.

Trečioji vieta šių metų geriausių Kauno seklių konkurse skirta Kauno apskrities VPK Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybai – už 2018–2019 m. dienos metu vykdytų vagysčių iš Vilijampolės, Žaliakalnio, Dainavos, Panemunės ir Šilainių daugiabučių atskleidimą. Įtariamieji jomis buvo sulaikyti 2019 m. viduryje. O šiemet byla perduota teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KKiK

KKiK portretas
"...išmetė iš kompiuterių išimtus serverius ..." - čia kaip ? Žurnalistai, gal papasakokite kur kompiuteryje yra serverio fizinė išraiška?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių