Quantcast

Kauno eglės padegėjas atsidūrė Temidės rankose, tačiau ši didelio pasirinkimo neturi

Kauno apylinkės teismas šiandien ėmėsi Kauno Kalėdų eglės padegėjo bylos. Ji nagrinėjama neviešai ir pačiam padegėjui, po to, kai buvo konstatuota, kad jis negali duoti parodymų teisme, nedalyvaujant. Apie tai, kad nebeliko ieškinio ir dėl to panaikintas jo automobiliui taikytas laikinas nuosavybės teisių apribojimas, padegėjas sužinos iš jį atstovaujančios mamos arba šios nusamdyto advokato.

Atsakymo ieškota net užsienyje

Kaip jau rašyta, atsižvelgus į specialistų, atlikusių šio A.Juozapavičiaus prospekto gyventojo ambulatorinę teismo psichiatrijos ekspertizę, išvadą, teismo prašoma taikyti jam priverčiamąsias medicinos priemones. Dėl diagnozuoto psichikos sutrikimo šiam Žemųjų Šančių gyventojui rekomenduojamas gydymas specializuotoje įstaigoje – Rokiškio psichiatrijos ligoninėje. Minėtos ekspertizės metu konstatuota, kad nusikalstamos veikos padarymo metu jis negalėjo suprasti savo veiksmų ir šių valdyti.

 

 

Asmeniui, galinčiam atsakyti už savo veiksmus, už tokį didelės vertės svetimo turto sugadinimą visuotinai pavojingu būdu grėstų laisvės atėmimas iki penkerių metų. Kauno miesto savivaldybė, kurios turtas buvo sugadintas, jai padarytą žalą įvertino 26 094 eurais. Tačiau esamomis aplinkybėmis prisiteisti jos iš asmens, negalinčio atsakyti už savo veiksmus, taip pat neįmanoma.

Kaip jau rašyta, specifinės paskirties gydymo įstaigos medikai, pas kuriuos šis 39-erių metų asmuo pateko iš karto po sulaikymo, daugiau kaip mėnesį neleido teisėsaugininkams jo apklausti. Per tą laiką buvo gauti ir įtariamojo eglės padegimu kraujo mėginių, paimtų netrukus po šio išpuolio, tyrimo rezultatai. Nei alkoholio, nei narkotikų juose nerasta.

TV3 laidos „Farai“ nuotr.

Išrašius eglės padegėją iš ligoninės, jam buvo parinktos tokios kardomosios priemonės kaip rašytinis pasižadėjimas be pareigūnų žinios neišvykti iš gyvenamosios vietos ir dokumentų paėmimas. O jo globos, prižiūrint privalomą lankymąsi pas specialistus bei paskirtų vaistų vartojimą, ėmėsi patys Kauno teisėsaugininkai. Bendravo eglės padegėjas ir su ikiteisminį tyrimą dėl šio išpuolio pradėjusiais pareigūnais. Tačiau, anot pastarųjų, tai, kaip jis motyvavo savo poelgį, sveiku protu sunkiai suvokiama. Portalo kauno.diena.lt duomenimis, daugiausiai įtariamasis kalbėjo apie tuometę slogią savo nuotaiką, nulemtą asmeninių problemų. Ir tik šiomis emocijomis jis galėjo paaiškinti tai, ką padarė, kad bent tokiu būdu atkreiptų į save dėmesį. Nors leido suprasti, kad dar padarė ne viską, ką ketino. Tačiau apie galimo grįžimo iš Norvegijos, kaip teigta, šventėms, įtaką šiems įvykiams ar ketinimą kam nors tokiu būdu už ką nors atkeršyti, jis net neužsiminė.

Teisėsaugininkai taip pat teigia bandę aiškintis galimas įtariamojo sugrįžimo iš Norvegijos sąsajas su šiuo išpuoliu. Tačiau nieko, kas jį galėjo priversti grįžti į gimtinę ir sukelti čia tokį rezonansą, nenustatyta.

Sulaikymas virto trileriu

Tą pernykštės gruodžio 4-osios naktį, kai buvo padegta Rotušės aikštėje stovėjusi pagrindinė Kauno Kalėdų eglė, įtariamasis šiuo išpuoliu buvo sulaikytas po keliolikos minučių Žemuosiuose Šančiuose. Jo automobilio modelį ir valstybinius numerius, akcentavę, kad šie – norvegiški, nurodė šio įvykio liudytojai.

Šaukit! Nušaukit!

Nei į garsinius, nei į šviesos signalus iš jį persekiojusios policijos tarnybinio automobilio šio „Mitsubishi ASX“ vairuotojas nereagavo. Jis buvo sustabdytas prievarta A.Juozapavičiaus prospekto pradžioje, kaip paaiškėjo vėliau, pakeliui į namus, pareigūnams užblokavus kelią. Atsidūrusiojo spąstuose reakcija į tai ir į jo automobilį apsupusius policininkus, vienas iš kurių buvo atstatęs į jį pistoletą, buvo isteriška: „Šaukit! Nušaukit!“. Tačiau prieš tai, bandydamas važiuoti atbulas, jis bandė parblokšti durelėmis vieną iš pareigūnų, kuriam, kaip vėliau pranešta, buvo sužaloti alkūnė ir kelis.

TV3 laidos „Farai“ nuotr.

Apie tai, kad jis nukentėjo, bandydamas užgesinti „Mitsubishi“ variklį, minėtas pareigūnas pasakojo šį sulaikymą įamžinusios televizijos laidos „Farai“ įraše. Tačiau įtarimas dėl pasipriešinimo policijai „Mitsubishi“ vairuotojui pareikštas nebuvo.

Laidos „Farai“ įraše užfiksuota ir, kad buvo problemų ištraukti eglės padegėją iš automobilio, kurio viduje jautėsi stiprus benzino kvapas. Galiausiai jis buvo paguldytas ant asfalto užlaužtomis rankomis, ant kurių netrukus uždėti antrankiai. Nuo šios vietos vaizdas visiškai pasikeitė. Atsidūręs tarnybiniame policijos automobilyje, sulaikytasis staiga virto romiu avinėliu. Ir vebleno į įsiaudrinusių policininkų užduodamus klausimus, kad nežino, kodėl yra sulaikytas, prie eglės nieko nedarė ir jokių kvaišalų nevartoja. Galiausiai iš viso atsisakė bendrauti su pareigūnais.

Po sulaikymo įtariamasis eglės padegimu pripūtė į alkoholio matuoklį nulius. Tačiau dar buvo nuvežtas medikams – paimti kraujo mėginių, ar nevartojo narkotikų. Ir medikai jau jo nebeišleido.

TV3 laidos „Farai“ nuotr.

Po pusmečio gali grįžti

Ne mažiau iškalbingas ir vaizdo įrašas iš pačios Rotušės aikštės. Ir bandžiusiųjų sulaikyti eglės padegėją nusikaltimo vietoje parodymai.

Užfiksuota, kaip lėtai į Rotušės aikštę, kurioje vaikšto nemažai žmonių, tąnakt, apie 1.40 val., lėtai įvažiuoja automobilis. Ir šiam sustojus prie pat eglės, iš jo vairuotojo vietos išlipęs asmuo atidaro beveik visas automobilio dureles. Galiausiai, nešinas plastikine talpa, jis prieina prie eglės ir šią nušviečia šviesos pliūpsnis, po kurio ji pradeda nuo apačios degti. Perduodant bylą teismui, konstatuota, kad į nusikaltimo vietą buvo atsigabentos dvi penkių litrų talpos su degiu skysčiu.

Įvykio liudytojai, bandę sulaikyti eglės padegėją nusikaltimo vietoje, pasakojo, kad jiems besiraičiojant ant žemės, atbėgę kiti asmenys, vieną iš jų palaikė įtariamuoju. O tuo pasinaudojęs padegėjas ištrūko ir, įšokęs į savo automobilį, sprukdamas iš nusikaltimo vietos, vos nepartrenkė žmogaus.

Teisėsaugininkai nustatė, kad eglės padegėjas pastaruoju metu – apie dešimt metų gyveno Norvegijoje, kur dirbo įvairius darbus. Ir grįžo pas Kaune gyvenančią mamą maždaug prieš mėnesį iki šio skandalingo įvykio. Tačiau apie jo tolimesnius planus – ar atvyko tik šventėms, ar jau visam laikui, mama pareigūnams teigė nežinojusi, nes sūnus buvo uždaro būdo ir su ja beveik nebendravo. Eglės padegėjo mama tikino nežinanti ir sūnaus išpuolio motyvų. Ji taip pat buvo linkusi kalbėti apie galimus jo sveikatos sutrikimus.

Iki šio išpuolio Lietuvos teisėsaugai eglės padegėjas buvo žinomas tik dėl keliolikos metų senumo įvykių, pasibaigusių Kauno teismo nuosprendžiu dėl narkotikų realizavimo, kuriuo dėl kelių šios nusikalstamos veikos epizodų jis buvo pasiųstas keliems metams už grotų. Ir 2006-aisiais buvo paleistas į laisvę, po ko greičiausiai netrukus išvyko į Norvegiją. Būtent ten buvo išduotas ir pas jį sulaikymo metu rastas vairuotojo pažymėjimas. O minėtas jo teistumas jau yra išnykęs.

Jeigu Kauno apylinkės teismas skirs šiam asmeniui rekomenduojamas priverčiamąsias medicinos poveikio priemones, po pusmečio Rokiškio teismas vėl turės grįžti prie šio klausimo, o vietinės psichiatrijos ligoninės specialistai turės jam pateikti savo išvadas, kaip sekasi šį asmenį gydyti. Konstatavus, kad jis jau pasveiko, teismas galės keisti ir jam skirtą gydymo režimą, t.y. leisti toliau tęsti gydymą ambulatoriškai.

 

 

Šiandien išnagrinėti šios bylos nepavyko, nes iš kviestų šešių liudytojų atvyko tik vienas. Į kitą posėdį, numatytą po kelių savaičių, nutarta likusius penkis atvesdinti.

Be to, šiandien paaiškėjo, kad nebeliko šioje byloje ir jau minėto Kauno miesto savivaldybės ieškinio. Ši jį atsiėmė, nes patirtą žalą kompensavo draudimo bendrovė, kurioje buvo apsidraudusi prie eglės budėjusi saugos tarnyba. Tai išgirdęs, prokuroras paprašė panaikinti ir laikiną nuosavybės teisių apribojimą, lig šiol taikytą padegėjo automobiliui. Toks sprendimas buvo priimtas dėl ieškinio, tačiau jo nebelikus, tapo perteklinis. 

Teisme nedalyvaujantį padegėją atstovauja ne tik jo mama, bet ir šios nusamdytas advokatas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ernestas.

Ernestas. portretas
Dėl eglės. Aš tau pasakysiu, Darius Žukausas, Mindaugas Baršys, LR KVPK.

kieta

kieta portretas
kažkas panašaus kur moteris audi vaika pertrenke per pereja juozapaviciaus

idomu

idomu portretas
Idomu kiek siam ereliui kainavo ,,LIGA''
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių