Quantcast

Katalizatorių vagystės kelia nerimą kauniečiams: tuoj čia visą Kauną taip išpjaustys

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Nors Kauno policijos pareigūnai aiškina, kad katalizatorių vagysčių mažėja, kauniečiai įsitikinę priešingai. Jų teigimu, vagys veikia greitai, koordinuotai ir dažnai ne po vieną.

Nusikaltimo schema

Dėl suaktyvėjusių automobilių katalizatorių vagių į "Kauno dieną" kreipėsi ne vienas vairuotojas. Vieni patys patyrė nuostolių, kitų buvo apvogti kaimynai.

Štai vieno daugiabučio namo gyventojai dienraščiui pasakojo, kad prieš gerą mėnesį naktį kieme girdėjosi garsus jaunuolių juokas. Vyrukai buvo susirinkę automobilių aikštelėje. Ryte paaiškėjo, kad kaimyno, vairuojančio "Lexus RX400" visureigį, katalizatorius buvo išpjautas.

"Matyt, jie specialiai sukelia triukšmą, nusijuokia, kad paslėptų pjaunamo katalizatoriaus garsus. Juk mažiau įtarimų, kad vykdomas nusikaltimas tada, kai aikštelėje yra besijuokiančių žmonių, nei tylią naktį", – įtarimais, kad būtent tada ir buvo įvykdyta vagystė, pasidalijo Eigulių gyventojai.

Dainavoje neseniai taip pat buvo įvykdyta katalizatoriaus vagystė, kurios metu įtarimų sukėlė prie automobilių susirinkę vyrai. "Toyota Celica" automobilio savininkas, nukentėjęs nuo katalizatorių vagių, pasakojo, kad Velykų savaitgalį jis matė, kaip netoli jo transporto priemonės alų geria keli vyrai. Kaunietis iškvietė pareigūnus, tačiau jie į iškvietimą neskubėjo.

"Iškvietėme policiją, nes jie viešoje vietoje vartojo alkoholį. Be to, nesinorėjo, kad jie tai darytų prie mano automobilio, nes atrodė įtartinai. Policija po kelių valandų perskambino, paklausė, ar jie tebėra, sakiau, kad jau nuėjo. Jie atsiprašė, kad neatvažiavo ir teisinosi, kad turėjo dirbti patikros postuose", – pasakojo vietos gyventojas.

Kitą dieną jam kilo įtarimų, kad alaus gurkšnojimas prie automobilio tebuvo tik priedanga, nes paleidus transporto priemonės variklį pasigirdo baisus kaukimas. Tada paaiškėjo, kad dingo katalizatorius.

"Visą laiką aš jų nestebėjau, bet mačiau, kaip tie vyrai su maišeliu rankose nuėjo. Gali būti, kad išėjo ne su alumi, o su mano katalizatoriumi. Jei policija būtų iš karto reagavusi į iškvietimą, galbūt būtume išvengę nuostolių", – nusivylimo neslėpė kaunietis.

Pasak kauniečio, prie jo automobilio pareigūnai įkalčius rinko kelias valandas. (Skaitytojų nuotr.)

Jis pasakojo, kad policija po vagystės prie automobilio darbavosi pora valandų. Ekspertai rinko pirštų atspaudus, matavo nupjovimo žymes ir analizavo kitus galimus pėdsakus. Vyras tikisi, kad vagis pavyks sugauti.

Matyt, jie specialiai sukelia triukšmą, nusijuokia tam, kad paslėptų pjaunamo katalizatoriaus garsus.

Nutraukė tyrimą

Žaliakalnyje gyvenantis vairuotojas pasakojo, kad savojo "Lexus RX400" automobilio katalizatoriaus jis pasigedo taip pat prieš daugiau nei mėnesį. Ryte paleidus automobilio variklį, pasigirdo neaiškūs garsai, kurie ir išdavė, kad už degalų išmetamųjų dujų išvalymą atsakingos detalės nebėra.

Vyras "Kauno dienai" pasakojo, kad pareigūnai taip pat įdėmiai apžiūrėjo nusikaltimo vietą, rinko galimus įkalčius. Tačiau po kelių savaičių sužinojo, kad tyrimas yra nutraukiamas, nes nebuvo nustatyti pažeidėjai. Jei vagys bus sugauti, tyrimas esą bus atnaujintas.

Tačiau kaunietis jau nesitiki, kad tai bus padaryta. Jis iš užsienio užsisakė neoriginalų katalizatorių, kol detalė bus pristatyta, laikinai važinėja be jo.

Didelė žala

Katalizatorių viduje yra brangiųjų metalų, o jų kainos rinkoje šiuo metu yra žymiai pakilusios. Nors juose platinos, rodžio yra nedideli kiekiai, tačiau supirktuvėse vis tiek galima gauti nemažą sumą. Be to, katalizatorius lengva išpjauti, tad tai yra lengvas grobis vagims.

Kalbama, kad didesnė žala padaroma hibridinių automobilių savininkams, nes jų katalizatoriai yra vertingesni. Tačiau nuo vagišių kenčia ir senesnių automobilių savininkai.

Nuo tokių vagių nukentėję kauniečiai skaičiuoja nemažus nuostolius. Štai minėtas "Lexus" vairuotojas pasakojo, kad naujas katalizatorius jam atsiėjo apie 600 eurų. Dar teko išleisti pinigų servise. Jei būtų užsisakęs originalią detalę, kaina už ją šoktelėtų ir iki 2 tūkst. eurų.

"Niekas neįvertina ir sugaišto laiko bei nervų dėl vagystės. Tuoj čia visą Kauną taip išpjaustys", – piktinosi dar vienas vairuotojas.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VRK) atstovai pripažino, kad automobilių savininkams padaryta turtinė žala įprastai siekia nuo kelių šimtų iki 1 tūkst. eurų. Tai priklauso tiek nuo automobilio markės ar konkretaus modelio, tiek ir vagystės metu padarytos papildomos žalos.

Tiesa, patirtus nuostolius gali atlyginti draudimo bendrovė. Tačiau automobilis turi būti apdraustas kasko draudimu. Jei asmuo turi tik įprastą privalomosios civilinės atsakomybės draudimą, išlaidas teks dengti iš savo kišenės.

"Dėl katalizatoriaus vagystės patirti nuostoliai yra atlyginami tik pagal kasko draudimo sutartis, tačiau ne visi transporto priemonių savininkai yra tokias sutartis sudarę. Pagal privalomojo civilinės atsakomybės draudimo sutartis katalizatoriaus vagystės žala nebūtų kompensuota, kadangi to nenumato šį draudimą reglamentuojantys teisės aktai. Privalomuoju draudimu yra atlyginami tik paties transporto priemonės valdytojo padaryti nuostoliai tretiesiems asmenims.

Katalizatoriaus vagystės atveju patiriama žala dažniausiai siekia apie 500–700 eurų, kai klientai renkasi ne originalą, o pakaitalą. Originalaus katalizatoriaus kaina gali siekti ir iki 2 tūkst. eurų", – "Kauno dienai" aiškino Lietuvos draudikų asociacijos direktorius Andrius Romanovskis.

Vagysčių statistika

Kauno vairuotojai stebisi, kad pjaunami tiek naujų, tiek naudotų automobilių katalizatoriai. Nors brangiųjų metalų kiekis priklauso nuo modelio, panašu, kad vagys ima bet kokius katalizatorius.

Kauno VPK duomenimis, tokių vagysčių taikiniais tampa įvairių markių automobiliai, dažniau – japoniški, kiek rečiau – vokiški. Žiūrint statistiškai, per pirmuosius tris šių metų mėnesius daugiausia katalizatorių vagysčių fiksuota iš "Lexus" ir "Mitsubishi", "Toyota", "Mazda" ir "Renault" automobilių.  Pernai per tą patį laikotarpį itin išsiskyrė "Toyota Prius"

Išpjovus katalizatorių žala siekia 500–700 eurų (Vytauto Petriko nuotr.)

"Nuo šių metų pradžios iš viso Kauno apskrities VPK gavo jau apie dvi dešimtis pranešimų dėl pavogtų katalizatorių. Pernai tuo pačiu laikotarpiu tokių pranešimų gauta daugiau nei 50. Iš šios statistikos galime matyti, kad šiemet tokių vagysčių sumažėjo kone perpus, taigi tendencijos gana pozityvios", – Kauno policijos atstovai neigė kauniečių kalbas, kad katalizatorių vagysčių mieste vis daugėja.

Lietuvos draudikų asociacija taip pat teigė, kad vagysčių mažėja, tačiau neatmetama tikimybė, jog ne visi savininkai kreipiasi į draudikus dėl žalos atlyginimo, todėl turima statistika nelabai patikima.

"Draudimo bendrovės pastebi, kad transporto priemonių dalių vagysčių, tarp jų ir katalizatorių, nuosekliai mažėja. Mūsų vertinimu, tokios žalos yra sunkiai nuspėjamos – pasitaiko atvejų, kai per naktį viename rajone gali būti apvagiamos kelios transporto priemonės, tačiau bendrame žalų sraute tokie atvejai yra vienetiniai. Taip pat ne visi nukentėjusieji apie katalizatoriaus vagystę praneša draudimo bendrovei.

Pastaruoju laikotarpiu draudimo bendrovių fiksuotos vienetinės žalos, susijusios su katalizatoriaus vagyste, buvo padarytos "Lexus RX400", "Toyota Prius" automobiliams", – nurodė A.Romanovskis.

Siūlo tikrinti supirktuves

Kalbinti kauniečiai svarstė, kad policijos pareigūnai galėtų dažniau užsukti į metalo supirktuves ir ten paieškoti vogtų katalizatorių. Nors jose turėtų būti registruojami asmenys, kurie atneša katalizatorius, ne visi supirkėjai tai daro.

"Kauno dienos" kalbinti metalo supirkėjai tikino, kad didelės įmonės tikrai atlieka registraciją, kurios metu yra pateikiami ne tik asmens duomenys, bet ir kokio automobilio tai yra katalizatorius. Tačiau smulkesnės supirktuvės, dažnai vadinamos tiesiog garažiukais, tokių duomenų neregistruoja, todėl ten bet kas gali atnešti tauriuosius metalus.

Jei policija būtų iš karto reagavusi į iškvietimą, galbūt būtume išvengę nuostolių.

"Šiaip sudėtinga nustatyti, ar katalizatorius vogtas, ar ne. Dažnai juos į supirktuves atneša jau išlukštentus kaip riešutus ir jau būna išimti brangieji metalai. Todėl ir neaišku, iš kur tas metalas buvo išimtas", – teigė vienas Kaune veikiantis metalo supirkėjas.

Kauno VPK atstovai nurodė, kad informacija yra tikrinama tiek apklausiant fizinius, tiek juridinius asmenis. "Siekiant išaiškinti vagystes, policija atlieka patikrinimus pagal gaunamą informaciją įvairiose vietose – tiek pas fizinius, tiek ir juridinius asmenis. Ar katalizatorius yra vogtas, galima nustatyti atliekant tyrimą vertinant ir analizuojant turimą informaciją, pvz., individualūs daikto požymiai ir kita reikšminga informacija", – rašoma dienraščiui atsiųstame komentare.

"Vienas pagrindinių Kauno apskrities policijos išsikeltų uždavinių šiems metams – didinti ištirtų vagysčių skaičių ir užkirsti kelią vagystėms iš automobilių. Tokius tyrimus apsunkina tai, kad dažnu katalizatorių vagysčių atveju nebūna liudininkų, dažniausiai jos vykdomos naktį, įprastai vagys gerai pažįsta rajoną, aplinką, veikia greitai (5–15 min.) ir nepalieka pėdsakų. Automobilių katalizatoriai yra vagis itin dominantis objektas dėl savo mažų gabaritų, ypatingo pasiruošimo vagystei nereikalaujančių įrankių ir gana aukštos vertės rinkoje", – pridūrė Kauno VPK atstovai.


Kaip apsisaugoti?

Apsaugoti automobilius nuo katalizatorių vagių iš tiesų yra sudėtinga. Vieni svarsto, kad reikėtų papildomai ant katalizatoriaus privirinti metalo dangtį, kad jis taptų sunkiau prieinamas, kiti siūlo dėti katalizatorius, kuriuose nėra brangiųjų metalų. Tačiau tokios apsaugos gali pakišti koją tuomet, kai teks atlikti techninę automobilio apžiūrą.

"Turi būti sertifikuotas katalizatorius, o ne kažkoks savadarbis daiktas ar jo imitacija. Jei nesertifikuotas, tikrai techninės apžiūros toks automobilis nepereis. Be to, techninės apžiūros apraše yra nurodyta, kad katalizatoriai negali būti kažkaip slepiami, jie turi būti matomi, kad būtų galima identifikuoti. Jei katalizatoriai bus uždengti kokiais nors apsauginiais skydais, taip pat nebus gerai atliekant techninę apžiūrą", – nurodė Kauno techninės apžiūros centro vadovas Gintaras Ciegis.

Policija vairuotojams pataria nepalikti automobilių tamsiose atvirose vietose, įrengti vaizdo kameras. Taip pat patariama bendrauti su kaimynais, dalytis informacija, o pastebėjus įtartinus asmenis pranešti policijos pareigūnams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

uždarykit metalo supirktuves vagių lizdus

uždarykit metalo supirktuves  vagių lizdus  portretas
uždarykit metalo supirktuves vagių lizdus.... ir vagystės baigsis ...... POLICIJA blogai dirba

Anonimas

Anonimas portretas
su džipu prieš metus dirbo 565

nu

nu portretas
tai kad po 2-3 auto turi nieko tokio, bet vazineja su firmos auto, o to stovincios kaip sandeliukai ant ratu ir tik savaitgaliais vaziuoja
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių