Quantcast

Kas kelia paniką Užliedžiuose?

Jau senokai be Henriko Daktaro likę Užliedžiai pastarosiomis savaitėmis dėmesio centre. Esą čia persekiojami vaikai, padaugėjo vagysčių. Kauno rajono savivaldybės atstovai atkerta, kad panika keliama be jokio pagrindo.

Ramina gyventojus

Praėjusią savaitę Kauno rajono savivaldybė išplatino pranešimą, kad gautas Užliedžių gyventojų raštas, kuriame tvirtinama, kad "nenustatyti asmenys įvairių markių automobiliais persekioja vaikus". Buvo pažadėta imtis papildomų saugumo priemonių.

Užvakar rajono savivaldybė atstovai jau viešai teigė, kad kažkas nepagrįstai kursto paniką. "Sunerimę žmonės buriasi į grupes ir patruliuoja naktimis. Iš tiesų jokių konkrečių nusikalstamų veikų, susijusių su pasikėsinimu į vaikų saugumą, Užliedžių seniūnijoje neužregistruota", – teigė rajono savivaldybės atstovai.

Šiandien, 18.30 val., Užliedžių laisvalaikio salėje rengiamas policijos atstovų susitikimas su vietos gyventojais.

"Kauno diena" savaitgalį iš arti nusprendė pasidomėti, kaip gyvena Užliedžiai ir kodėl čia kilo panika.

Kreipėsi į seniūną

Kaip "Kauno dienai" teigė gyventojų prašymu pagalbos į policiją ir rajono valdžią kreipęsis laikinai Užliedžių seniūno pareigas einantis Irmantas Šumskas, pas jį su raštu atėjo aštuoni užliediškiai: du vyrai ir šešios moterys. Vienos iš pastarųjų vaikas buvo persekiotas nepažįstamų atvykėlių.

I.Šumsko duomenimis, toks atvejis pastarosiomis savaitėmis Užliedžiuose buvo ne vienas. Visais jais nepažįstamų žmonių buvo bandyti kalbinti iš mokyklos grįžtantys pradinukai. Kai kuriems siūlyti ir saldainiai. Dėl to prasidėjo panika, kad galbūt norėta šiuos vaikus įsivilioti į automobilį ir kažkur vežtis. Tačiau mažamečiams pavyko nuo persekiotojų pabėgti.

Ledos gatvėje – prie Domeikavos gimnazijos Užliedžių skyriaus, kurio mokinukai ir minimi šiose istorijose, sutikta šiuo metu vienų metų dukrelę auginanti teismo darbuotoja teigė skaičiusi apie tai tik uždaroje Užliedžių "Facebook" grupėje.

"Kol dukra dar tokia mažytė ir aš visą laiką su ja, ypatingo nerimo dėl jos saugumo kol kas nejaučiu. Tačiau pati kartais darbo dienos vidurdienį tuščiose Užliedžių gatvėse jaučiuosi nejaukiai, nes nemanau, kad tie vaikai šias istorijas išsigalvotų," – prisipažino ši trečią dešimtį bebaigianti pašnekovė.

Ji teigė norinti tikėti, kad tai neturi jokio ryšio su pedofilija – gal kažkas ne taip kažką suprato.

Mažiausiai keturi atvejai

Pasak Užliedžių seniūno, pasidalijus iš gyventojų gauta informacija su policija, ši sureagavo nedelsdama.

"Tyrimai dar nebaigti – dar nėra galutinių sprendimų ir situacija dar stebima", – "Kauno dienai" teigė Kauno rajono policijos komisariato viršininkas Aleksejus Chraminas.

Jis patvirtino, kad policija gavo keturis pranešimus apie galimus vaikų persekiojimus Užliedžių seniūnijoje. Vienas toks atvejis buvo dar spalį. Kiti trys – gruodį. Tiesa, vienas iš pastarųjų – ne pačiuose Užliedžiuose, o Romainių kaime.

Kauno rajono policijos vadovo teigimu, nors tyrimai dar nebaigti, kol kas jokių nerimą keliančių aplinkybių nenustatyta. Prie vieno vaiko automobilis net nebuvo sustojęs. Tik kurį laiką važiavo paskui jį. Neatmetama versija, kad jiems tiesiog buvo pakeliui.

Daugiau kalbėti apie galimas versijas, kol nebaigtas tyrimas, A.Chraminas nenorėjo.

Versijų – ne viena

Šnekesnis šia tema buvo laikinasis Užliedžių seniūnas I.Šumskas. "Nemanau, kad vaikus norėta pagrobti. Greičiau bandyta gauti iš jų kokios nors informacijos. Galbūt padėsiančios planuojant nusikaltimus, nes šie mįslingi atvejai sutapo su prasidėjusiu vagysčių Užliedžiuose bumu", – dalijosi savo prielaidomis Užliedžių seniūnas.

Vienas užliediškis, nenorėjęs, kad būtų skelbiami jo vardas ir pavardė, priklausantis apie penkiolikos vyrų, kurie budi gyvenvietėje naktimis, būriui, turėjo dar daugiau versijų dėl šių įvykių su vaikais.

"Gal iš tikrųjų stebėta, kada jie grįžta į, kaip įtariama, tuščius namus. Ar kas nors juos pasitinka? O gal tenorėta tik jų paklausti, kaip rasti vieną ar kitą gatvę?" – dalijosi savo prielaidomis pašnekovas. Jis užsiminė, kad pagal vaikų pasakojimus, automobiliai, kuriuose sėdėjo skirtingas skaičius žmonių, buvo ir skirtingų spalvų bei modelių.

Kartais darbo dienos vidurdienį tuščiose Užliedžių gatvėse jaučiuosi nejaukiai, nes nemanau, kad tie vaikai šias istorijas išsigalvotų.

Tačiau jis neatmetė ir galimybės, kad kai kurios iš šių istorijų gali būti ir išgalvotos. Pavyzdžiui, siekiant neatsilikti nuo kitų apie tai pasakojusių bendraamžių ar tiesiog norėta papildomo dėmesio. O kai kuriais atvejais ir pernelyg išpūstos panika užsikrėtusių mamų.

"Aš tokių pliurpalų neskaitau, bet žmona skaito. Ir nelabai šiomis istorijomis, kvepiančiomis pilnatimi, tikiu", – atvirai iš kai kurių savo kaimynų juokėsi šeštadienio vidurdienį su dvejų bei ketverių metų sūneliais laiką leidęs ketvirtą dešimtį bebaigiantis užliediškis Marius.

Tiesa, iš pradžių juokavęs, pokalbio pabaigoje jis surimtėjo ir prisipažino, jeigu sūnūs jau eitų į mokyklą, o ne būtų per dienas su žmona, gal šios istorijos jam ir kitaip atrodytų.

Aktualiau – vagystės

Užliedžių centre įsikūrusios parduotuvės "Market" pardavėja Audronė Valasevičienė teigė netikinti, kad kažkas norėjo vaikus pagrobti. Jos įsitikinimu, sustiprintas policijos patruliavimas, kuriuo ji labai džiaugiasi, susijęs su Užliedžiuose padažnėjusiomis vagystėmis. Buvo apvogtas ir jos automobilis, stovėjęs apšviestame kieme.

"Manau, kad tai prasidėjo dėl to, jog Užliedžiai tapo kažkokia tarpine stotele – čia daug nuomininkų, nemažai perkančių ar parduodančių butus", – dalijosi savo įžvalgomis A.Valasevičienė.

Ji teigė, kad dėl sustiprinto policijos patruliavimo jaučiasi saugesnė, nes kažkur dingo ir anksčiau aplink parduotuvę trainiojęsi įvairaus plauko valkatos bei girtuokliai.

Džiugina A.Valasevičienę ir gyvenvietės vyrų iniciatyva budėti naktimis.

Anot Užliedžiuose su kaimynais naktimis patruliuojančio pašnekovo, šios iniciatyvos jie ėmėsi lapkritį, kai vieną rytą buvo rastas be visų ratų po nakties likęs vieno iš kaimynų automobilis. O po to vos ne kasnakt buvo bandoma ką nors apvogti.

Savanorių būryje, pakaitomis grupelėmis naktį važinėjančiame automobiliu po Užliedžius, pasak pašnekovo, yra ir valstybės tarnautojų. Pastaruoju metu tokie reidai rengiami jau rečiau, nes vagystės baigėsi.

"Gal tai ir mūsų budėjimo rezultatas. Juk gali vagiliauti ir vietiniai, kurie, žinodami apie šią mūsų iniciatyvą, nusprendė neberizikuoti", – nebuvo linkęs atmesti ir tokios prielaidos pašnekovas.

Situacija suvaldyta?

Pasak Kauno rajono policijos vadovo A.Chramino, patruliuoja ne tik dienomis, bet ir naktimis Užliedžių seniūnijoje ir policija. Pareigūnai čia atvyksta ir automobiliais be skiriamųjų policijos ženklų.

"Ir Kauno rajono policija, ir Kauno patrulių rinktinė didesnę savo tarnybos dalį pastaruoju metu būna šioje seniūnijoje. Patruliavimą joje sustiprinome jau tos pačios dienos popietę, kai gavome sunerimusių gyventojų informaciją", – teigė A.Chraminas.

Užliediškiai labiausiai atkreipė dėmesį į gausesnes policijos pajėgas tuo metu, kai pradinukai grįžta į namus iš vietinės mokyklos.

Šeštadienio vidurdienį "Kauno dienos" žurnalistams lankantis Užliedžiuose, juose patruliavo mažiausiai trys policijos automobiliai su skiriamaisiais ženklais.

A.Chramino įsitikinimu, pranešimų apie nusikaltimus šioje seniūnijoje pastaruoju metu sumažėjo dėl sustiprinto policijos patruliavimo. Per tas pustrečios savaitės gauti tik du pranešimai apie vagystes. Vienu atveju atokesnėje kaimo vietovėje buvo pavogtos antys. Kitu – moteris pranešė, kad buvęs draugas pasisavino jos daiktus.

Manau, kad tai prasidėjo dėl to, jog Užliedžiai tapo kažkokia tarpine stotele – čia daug nuomininkų, nemažai perkančių ar parduodančių butus.

Išskirtinė injekcija

Pasak Kauno rajono policijos vadovo, kriminogeninė situacija Užliedžių seniūnijoje gerėja metai iš metų. Nepaisant to, kad pastaruoju metu sparčiai auga jos gyventojų skaičius.

"2015-aisiais čia buvo užregistruotos 63 vagystės, o 2017-aisiais – jau tik 45", – žongliravo statistika, iliustruojančia jo teiginius, Kauno rajono policijos vadovas.

Jis pripažino, kad praėjusį gruodį, kai užfiksuoti ir keli galimo vaikų persekiojimo atvejai, buvo pastebimas ir laikinas vagysčių daugėjimas.

Pasak A.Chramino, pakankamai dėmesio Užliedžiams buvo skiriama ir anksčiau. Nors vienas užliediškis, įsikūręs šiame kaime prieš pusantrų metų, "Kauno dienai" teigė pamatęs čia pirmą kartą policijos automobilį tik 2017-ųjų pabaigoje.

"Aš dažnai taikau tokias injekcijas kaip sustiprintas patruliavimas, analizuodamas kriminogeninę situaciją vienoje ar kitoje seniūnijoje. Vidinių resursų tokiam patruliavimui mes turime pakankamai. Tačiau šiuo metu vykstantis sustiprintas policijos patruliavimas Užliedžių seniūnijoje buvo pirmą kartą pradėtas pačių gyventojų prašymu", – galiausiai pripažino, kad pastarųjų savaičių situacija Užliedžiuose yra išskirtinė, Kauno rajono policijos vadovas.

Šį išskirtinumą lemia ir tai, kad pastaruoju metu Užliedžiuose kuriasi nemažai jaunų socialiai aktyvių žmonių. Tiesa, vienas iš jų neslėpė savo nuogąstavimų, kad į šiandien policijos rengiamą susitikimą su vietiniais gyventojais gali ateiti vos vienas kitas iš jų, nes žmonės vis dar labiau linkę skųstis, negu ką nors daryti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Tegu mentai paskelbia kad daktara isleido i laisve.pamatysit kaip greit taps tenai ramu..

Gudrus žmogus

Gudrus žmogus portretas
Būtų absurdiški išmislai visos istorijos apie vaikus, nes, tarkime, pedofilams koks skirtumas kur tą vaiką susirasti. Nebūtina ir nėra prasmės važiuoti kasdien į tą patį kaimą, kitą diną jie būtų Raudondvaryje dar kitą - Ramučiuose arba Jonučiuose. Bet va, kad vagysčių daug, pilnai įtikėtina. Tad kaip priversti policiją, kad ji čia dažniau būtų? Aha, tada pradėkime kelti paniką, kad vaikams kyla grėsmė ir policija, nori nenori bus priversta rečiau lankytis kituose kaimuose, o turės saugoti mūsų "vaikus".

:)

:) portretas
"Ostatny zajazd na Litwe"....:)))
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių