Quantcast

Kanapių fabrikėliui Ispanijoje vadovauta iš Pravieniškių: „Kamuolinių“ atšaka siautėjo ir Lietuvoje

Kauno apygardos teismui perduota baudžiamoji byla dėl beveik trejus metus veikusio nusikalstamo susivienijimo, aprūpindavusio kvaišalais ne tik Kauno, Marijampolės bei Alytaus apskričių narkomanus, bet ir galimai Pravieniškių bei Vilniaus pataisos namus, Laisvės atėmimo vietų ligoninę ir Kauno tardymo izoliatorių.

Iškalbinga dvivaldystė

Vienas iš šio nusikalstamo susivienijimo organizatorių bei vadeivų – prieš 20 metų iš teisėsaugininkų gniaužtų išsprūdęs ir ilgokai pogrindyje tūnojęs Klaidas Kanarskas, paskui kurį velkasi šiurpaus susidorojimo su aštuoniolikmete mikrorajono kaimyne, įvykdyto 2002-ųjų vasarį prie vieno V. Krėvės prospekto penkiaaukščio, dėl ko iki šiol niekas nenuteistas, šleifas. Oficialiai šis 47-erių metų kaunietis, deklaruojantis, kad vykdo individualią apdailininko veiklą, yra neteistas, nes jo turėtas teistumas už turto prievartavimą, užsidirbtas dar iki minėto Kauną sukrėtusio nusikaltimo, kurio auka tapo po darbo parduotuvėje į namus grįžtanti aštuoniolikmetė kasininkė, jau išnykęs.

Spaudos konferencijos vaizdo įrašas:

K. Kanarskas buvo sulaikytas vieną pernykščio kovo rytą, ginkluotiems „Aro“ pareigūnams apsupus jo automobilį ties A. Mickevičiaus ir Miško gatvių sankirta. Ir tebėra už grotų iki šiol.

K. Kanarsko sulaikymas A.Mickevičiaus ir Miško gatvių sankirtoje/Policijos departamento nuotr.

Ne mažiau spalvinga asmenybė ir kitas šio nusikalstamo susivienijimo organizatorius bei vadeiva – 45-erių metų sukaktį Pravieniškių kalėjime pasitinkantis Algimantas Kalinauskas, pravarde „Guzas“, kokią turi ir vienas Kauno „Daktarais“ atstovas. A. Kalinausko biografijoje – jau devyni teistumai: šeši – Lietuvoje, kur teismų slenksčius jis pradėjo minti, dar būdamas šešiolikmečiu ir pasižymėjo smurtiniais išpuoliais, trys – užsienyje: Norvegijoje, Latvijoje, Vokietijoje – už vagystes bei Kelių eismo taisyklių pažeidimus. Šiuo metu šis kaunietis atlieka jam skirtą laisvės atėmimo bausmę už viešosios tvarkos pažeidimą bei sveikatos sutrikdymą Pravieniškėse.

K. Kanarskas su A. Kalinausku kaltinami 2019-ųjų pradžioje organizavę nusikalstamą susivienijimą, veikusį iki 2021-ųjų lapkričio ir disponavusį labai dideliu kiekiu narkotinių bei psichotropinių medžiagų šias platinant Kauno bei Marijampolės apskrityse, siekiant ne tik gauti iš to neteisėtas pajamas, bet ir lėšas, skirtas A.Kalinausko bei kitų asmenų, turinčių autoritetą kriminaliniame pasaulyje, parėmimui ir išlaikymui įkalinimo įstaigose, tuo pačiu įgyjant autoritetą tarp Kauno bei šalies nusikalstamo pasaulio atstovų, kurį K. Kanarskas prarado po jau minėtos aštuoniolikmetės žmogžudystės. Tuo metu jis vadovavo Aguoninių nusikalstamai grupuotei, kurios pavadinimas susijęs su šiame Dainavos mikrorajono kvartale veikusia parduotuve „Aguona“. Ši nusikalstama grupuotė vėliau peraugo į „Kamuolinių“ nusikalstamą susivienijimą.

Nuotoliniai pasitarimai

Pravieniškių bei Vilniaus pataisos namuose, kaip ir Laisvės atėmimo vietų ligoninėje bei Kauno tardymo izoliatoriuje, kvaišalus galimai platino pats A. Kalinauskas, nepaisant įkalinimo, dalyvaudavęs šio nusikalstamo susivienijimo narių pasitarimuose nuotoliniu būdu – duodamas pavaldiniams nurodymus mobiliuoju telefonu.

Be to, A. Kalinauskas su K. Kanarsku kaltinami organizavę kanapių auginimo laboratoriją Ispanijos Karalystės Alikantės provincijoje, darbui kurioje Lietuvoje buvo surasti socialiai pažeidžiami asmenys. Iš šio nusikalstamo susivienijimo lėšų jie ne tik buvo išsiųsti į Ispaniją bei apmokėtas jų pragyvenimas ten, bet ir supirkta visa įranga Alikantėje išsinuomotoje viloje įsteigtoje kanapių auginimo laboratorijoje. Šios apsaugai buvo įgytas ir pistoletas su garso duslintuvu.

Prokuratūros nuotr.

Tačiau po kelių mėnesių – pasak šiam ikiteisminiam tyrimui vadovavusios Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorės Nomedos Urbonavičienės, viskas baigėsi Ispanijos Karalystės teisėsaugininkų pasirodymu šiose „Kamuolinių“ atšakos valdose. Po šios 2021-ųjų kovą surengtos operacijos du šios plantacijos darbuotojai buvo nuteisti trejų metų laisvės atėmimu už neteisėtą kanapių auginimą bei vienerių metų laisvės atėmimu už elektros, kurios suvartojimas siekė 50 tūkst. eurų, naudojimą be leidimo. O po to abu deportuoti iš Ispanijos Karalystės, uždraudžiant dešimt metų į ją atvykti.

Ispanijos Karalystėje buvo perimta apie 100 kilogramų K. Kanarsko ir A. Kalinausko nusikalstamam susivienijimui priklausiusių kanapių, augintų minėtoje viloje, kurių vertė vadinamojoje juodojoje rinkoje – milijonas eurų. Iki tol pinigai, gauti realizavus šios laboratorijos produkciją – spėta nuimti du derlius, per tuos pačius mikroautobusų vairuotojus, vežusius į Ispaniją šio nelegalaus fabrikėlio darbuotojus, buvo pargabenami į Lietuvą.

Dar apie 12 kilogramų kanapių, amfetamino, kokaino ir ekstazio tablečių buvo rasta ir išimta per kratas Lietuvoje. Pasak Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininko Harimanto Poškevičiaus, perimtų kanapių vertė juodojoje rinkoje – apie 100 tūkst. eurų, amfetamino – apie 30 tūkst. eurų, kokaino ir ekstazio tablečių – iki 10 tūkst. eurų. Iš viso atlikta per 60 kratų įtariamųjų gyvenamose vietose, automobiliuose, nuomojamose garažuose ir negyvenamoje sodyboje Prienų rajone, naudotoje šio nusikalstamo susivienijimo veikloje.

Prokuratūros nuotr.

Spalvingos asmenybės

Ikiteisminiame tyrimas dėl neteisėto disponavimo labai dideliu kiekiu narkotinių ar psichotropinių medžiagų, kurį kartu su Kriminalinės policijos biuru atliko Marijampolės apskrities VPK Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai, vadovaujami jau minėtos Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorės, pradėtas, gavus informacijos apie šių kvaišalų platinimą Marijampolėje. O ją tikrinant, tyrimo gijos nusidriekė iki Kauno, kur ir vyko pagrindinis veiksmas.

Galiausiai buvo sulaikyti 25 asmenys, tarp kurių buvo ir moterų, susiję su šio nusikalstamo susivienijimo, kurio nariai turėjo konkrečias funkcijas – perpakuoti įgytus kvaišalus mažesnėmis dozėms, nugabenti į slėptuves, parduoti klientūrai, surinkti už tai gautus pinigus į kasą, palaikyti discipliną tarp kolegų ir pan.

Per vieną iš sulaikymų vienam pareigūnui buvo sulaužyta ranka.

Kauno apygardos teismui perduotoje byloje – tik septyni kaltinamieji. Kitų atžvilgiu priimti kiti sprendimai arba jau paskelbti teismo nuosprendžiai.

Be K. Kanarsko ir A. Kalinausko, ne tik nepripažinusių jiems pareikštų kaltinimų, bet ir atsisakiusių duoti parodymus, prieš Kauno apygardos teismą dar stos 25-erių Arnas Artmonas, kurio biografijoje – jau du teistumai už neteisėtą disponavimą narkotikais, 29-erių Irmantas Bakys (šis prieniškis teistas jau tris kartus: už viešosios tvarkos pažeidimą, plėšimą bei svetimo turto sunaikinimą), 21-erių Marius Brankevičius, teistas jau tris kartus: už vagystę, seksualinį nepilnamečio asmens prievartavimą, plėšimą, neteisėtą disponavimą narkotikais ir viešosios tvarkos pažeidimą, 34-erių metų Kauno rajono gyventojas Valdemaras Juškauskas, jau tris kartus teistas Lietuvoje: už sunkų sveikatos sutrikdymą – per konfliktą su tėvu peršovė jam akį, dėl ko šis prarado regėjimą ja, viešosios tvarkos pažeidimą, neteisėtą disponavimą narkotikais bei ginklais arba šaudmenimis, ir vieną kartą Danijoje, kur buvo įkalintas šešeriems metams, bei 40-metis Linas Šikšnys, jaunystėje garsėjęs žiauriais išpuoliais prieš kaimynus Žaliakalnyje ir jau turintis dvylika teistumų – už vagystes, viešosios tvarkos pažeidimus, sveikatos sutrikdymus, svetimo turto sunaikinimą, neteisėtą disponavimą narkotikais, grasinimą nužudyti.

Ir penki pastarieji, kaip ir K. Kanarskas, nuosprendžio laukia už grotų.

Marijampolės apskrities policijos viršininko H. Poškevičiaus teigimu, atsižvelgus į didelę kriminalinę įtariamųjų patirtį, juos nustatant taikyti naujausi inovatyviausi tyrimo metodai.

Nuginkluoti pasitelkus „Arą“

Nemažą atgarsį sukėlė ir L. Šikšnio sulaikymas taip pat pačiame Kauno centre – „Akropolio“ prieigose vieną 2021-ųjų gruodžio rytą. Šios pareigūnų operacijos liudytojais tada tapo Karaliaus Mindaugo prospektu važiavę vairuotojai bei ten įsikūrusių biurų darbuotojai. Apie 10 val. ginkluoti „Aro“ pareigūnai jų akyse iš iš „Mercedes-Benz“, sustojusio ties sankryžos, esančios prie „Akropolio“, šviesoforu, ištraukė jo vairuotoją. Panašu, kad šį „Mercedes-Benz“ sekęs „Aro“ autobusiukas tik ir laukė, kol užsidegs raudona šviesoforo akis. Tą pačią akimirką iš šio autobusiuko be jokių skiriamųjų ženklų iššoko grupė ginkluotų pareigūnų. Ir netrukus mersedeso vairuotojas jau gulėjo ant grindinio veidu į žemę.

Kriminalistų operacija Kauno centre/Skaitytojų nuotr., stop kadras

„Aro“ rinktinės vadas Viktoras Grabauskas šį šokiruojantį vaizdelį pačiame Kauno centre portalui portalui kauno.diena.lt tada komentavo taip: „Buvo įtarimas, kad su nusikalstamomis grupuotėmis siejamas asmuo, kurį reikėjo sulaikyti, gali būti ginkluotas, todėl ir buvo paprašyta mūsų pagalbos. O jis sulaikytas būtent ten, kur sulaikytas, sulaukus tam pirmo patogaus momento.“

Per kratas po minėtų plačiai nuskambėjusių sulaikymų buvo rasti šio nusikalstamo susivienijimo nariams priskiriami trys koviniai ginklai ir per 200 šovinių.

Kaltinimas dėl neteisėto disponavimo minėtais ginklais bei šaudmenimis ir policijos pareigūno sužalojimo pareikštas I. Bakiui, bandžiusiam sulaikymo metu pabėgti.

K. Kanarskui, kaip ir A. Kalinauskui, gresia įkalinimas iki 20-ies metų arba iki gyvos galvos. O nusikalstamo susivienijimo, kuriam jie vadovavo, dalyviams – laisvės atėmimas iki penkiolikos metų.

Jokio proveržio?

Deja, jau minėtoje 2002-ųjų vasarį Kauną sukrėtusios aštuoniolikmetės žmogžudystės tyrime, portalo kauno.diena.lt duomenimis, jokio proveržio nėra. Arba jį atliekantys Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, vadovaujami Generalinės prokuratūros prokurorų, jau nebeskuba girtis. Kaip buvo po įtariamo K. Kanarsko bendrininko darant šį nusikaltimą – Jono Snieškos sulaikymo po beveik 20-ies metų slapstymosi 2021-ųjų vasarą Jungtinėje Karalystėje.

J. Snieška dingo iš Kauno teisėsaugininkų akiračio netrukus po aštuoniolikmetės nužudymo. Ir prieš Kauno apygardos teismą dėl šio nusikaltimo stojo tik K. Kanarskas, kuris, galiausiai konstatavus, kad nėra svarių įrodymų, jog šis jame dalyvavo, buvo išteisintas ir paleistas į laisvę teismo salėje.

J. Snieška, po sulaikymo Jungtinėje Karalystėje galiausiai pargabentas į Lietuvą, ką siekė iki paskutinio momento atitolinti, netrukus savo gyvenimą baigė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato areštinėje. „Be kitų asmenų pagalbos“, – taip trumpai šį pernykštės balandžio 17-osios įvykį portalui kauno.diena.lt komentavo Vilniaus teisėsaugininkai. Tačiau jie teigė, kad tai įvyko spėjus apklausti J. Sniešką. Tačiau, dėl suprantamų priežasčių, šios apklausos rezultatai nekomentuojami.

Po tokios įvykių atomazgos įtarimas išžaginus ir nužudžius aštuoniolikmetę Vilmą D. šiandien nepareikštas niekam, nors ikiteisminis tyrimas, kuriame įtariamuoju buvo J. Snieška, dar tęsiamas. Anot su juo susijusių teisėsaugininkų, jeigu paaiškėtų naujos aplinkybės, dėl kurių būtų galima pareikšti įtarimą dar kam nors, reikėtų dėl to kreiptis į Aukščiausiąjį Teismą, kad jis leistų atnaujinti bylą, kurioje yra įsiteisėjęs išteisinamasis nuosprendis K. Kanarskui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bobute 2

Bobute 2 portretas
Peraukléti gali uošviené, turi galimybių

Paf

Paf portretas
Su tokiais teisėjais banditai išsisuks. Pinigų jie turi teisėjų nupirkimui

Blinda

Blinda portretas
Stai is kur noras legalizuoti kvaisalus. Ar ilgai seime sedes nusikalteliai?
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių