Quantcast

Kada kelių eismo pažeidimas virsta nužudymu

  • Teksto dydis:

Pokalbis apie Kelių eismo taisyklių pažeidimus, už kuriuos galima atsidurti teisme, – su Kauno apylinkės teismo teisėju Audriumi Meilučiu.

Skaičiai nedžiugina

Atsakomybė už nusižengimus, susijusius su transportu ir kelių ūkiu, yra numatyta Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekse (ANK) ir Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekse (BPK).

2020 m. Lietuvos teismuose buvo išnagrinėta 640 administracinių nusižengimų bylų, kai transporto priemonę vairavo neblaivūs arba apsvaigę nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų asmenys (2019 m. – 741, 2018 m. – 708). Tokių pat bylų, kai transporto priemonę vairavo ne tik apsvaigę, bet dar ir neturintys teisės vairuoti asmenys, 2020 m. išnagrinėta 909 (2019 m. – 1 612, 2018 m. – 960). Tokio tipo baudžiamųjų bylų nuo tada, kai vairavimas apsvaigus buvo kriminalizuotas 2017 m., skaičius kasmet tik auga. 2020 m. baudžiamųjų bylų, susijusių su asmenų kelių transporto priemonės vairavimu arba praktinio vairavimo mokymu apsvaigus nuo alkoholio, kai kraujyje buvo daugiau negu 1,5 promilės alkoholio, skaičius buvo 4 063 (2019 m. – 3 927, 2018 m. – 4 253).

Atkeliauja į teismą

Kalbėdamas apie tai, kada tokios bylos atkeliauja į teismą, teisėjas A.Meilutis pastebėjo, kad administracinių nusižengimų atvejais bylas teismas, kaip pirmoji instancija, nagrinėja tada, kai yra padaryti nusižengimai, už kuriuos numatyta baudos maksimalus dydis viršija 1,5 tūkst. eurų.

„Taip pat teismas nagrinėja ir bylas, kur gali būti sprendžiamas ir turto konfiskavimo klausimas arba tada, kai į administracinę atsakomybę yra patrauktas nepilnametis asmuo arba nukentėjusysis yra nepilnametis. Teismai nagrinėja ir administracinių nusižengimų bylas dėl ne teismo tvarka priimtų nutarimų. Tai jau gali būti bet kokia byla, susijusi su transporto ūkiu ir kelių eismu“, – aiškino teisėjas.

Kalbėdamas apie baudžiamąsias bylas, A.Meilutis pažymėjo, kad teismuose nagrinėjamos tos, kuriose dėl kelių transporto eismo saugumo ar transporto priemonių eksploatavimo taisyklių pažeidimų sutrikdoma asmens sveikata ar žūva žmogus, taip pat kai vairuotojui nustatomas didesnis nei 1,5 promilės girtumas.

A.Meilučio teigimu, diskusija apie bausmės tinkamumą yra įprastas ir kartais netgi naudingas dalykas. (Kauno apylinkės teismo nuotr.)

Taikomos sankcijos

Teisėjas A.Meilutis kaip lengvinančias aplinkybes išskyrė prisipažinimą padarius nusikalstamą veiką, žalos atlyginimą, o kaip atsakomybę sunkinančią aplinkybę nurodė nusikaltimo padarymą būnant neblaiviam.

Kalbėdamas apie taikomas bausmes, A.Meilutis pabrėžė kiekvieno atvejo individualumą: „Visose bylose teismas privalo labai kruopščiai įvertinti, kiek yra reikalinga taikyti vieną ar kitą baudžiamojo poveikio priemonę tam, kad būtų nuspręsta, ar tokia priemonė bus proporcinga ir atitiks teisingumo principą, kad žmogui nebūtų sudaryta per didelė našta dėl neproporcingos bausmės.“

Pasak teisėjo, už pasišalinimą iš įvykio vietos, kai padaryta didesnė nei 750 eurų žala, gali būti skirta piniginė bauda iki 2,6 tūkst. eurų. Taip pat dar gali būti taikomas ir transporto priemonės konfiskavimas ar teisės vairuoti transporto priemonę atėmimas iki penkerių metų.

Teisėjas atkreipė dėmesį, kad taikant baudžiamąją atsakomybę gali būti skiriamos ir alternatyvios bausmės – bauda, areštas, terminuotas laisvės atėmimas. Laisvės atėmimo terminas tam tikrais atvejais gali siekti net ir iki dešimties metų, pavyzdžiui, jei vairuotojas, būdamas neblaivus, sukėlė eismo įvykį, kurio metu žuvo žmogus.

Prilyginama nužudymui

„Teismų praktikoje yra atvejų, kai asmuo, būdamas neblaivus, sukėlė eismo įvykį, per kurį žuvo žmogus. Jis buvo pripažintas kaltu dėl tyčinio labai sunkaus nusikaltimo – nužudymo – padarymo. Tiesa, tokių atvejų nedaug. Nors teismas vertina visas aplinkybes, vienos iš esminių yra, ar asmuo, darydamas nusižengimą, numatė, kad dėl jo veikos kils baudžiamajame įstatyme numatytų padarinių ir ar to siekė. Arba tragiškų padarinių nesiekė, bet sąmoningai leido jiems įvykti“, – pažymėjo A.Meilutis.

Reikia pripažinti, kad kiekvienu atveju tokias aplinkybes yra gana sunku įrodyti.

Teisėjas pabrėžė, kad gali būti vertinamas tokios veikos intensyvumas, pobūdis, asmens elgesio motyvai, priežastys, asmens neblaivumo laipsnis, važiavimo greitis, transporto priemonės techninė būklė, oro sąlygos, matomumas. Taigi tai yra aplinkybių kompleksas, pagal kurį tam tikrą atvejį būtų įmanoma įvertinti kaip aiškiai tyčinį, šiurkščiai pažeidžiantį Kelių eismo taisykles. Teisėjas aiškino, jeigu galima konstatuoti kaltinamojo abejingumą dėl neigiamų padarinių, tada būtų galima kaltinti jį dėl tyčinio labai sunkaus nusikaltimo – nužudymo.

„Reikia pripažinti, kad kiekvienu atveju tokias aplinkybes yra gana sunku įrodyti. Tokia praktika kol kas yra besiformuojanti, bet atitinkamų bylų, atitinkamų precedentų jau yra“, – teigė A.Meilutis.

Bausmių politika

Pasak teisėjo, visuomenės diskusija apie bausmės tinkamumą yra įprastas ir kartais netgi naudingas dalykas, verčiantis įstatymų leidėją atkreipti dėmesį į tam tikrus aspektus ir retkarčiais skatinantis peržiūrėti teisės aktus.

A.Meilutis pastebėjo, kad pastaruoju metu daug dėmesio, kalbant apie baudžiamąją atsakomybę, sulaukia laidavimo institutas: „Laidavimas gali būti taikomas asmenį atleidžiant nuo baudžiamosios atsakomybės. Tai yra savotiškas kompromisas tarp valstybės ir nusikaltimą padariusio asmens. Laidavimas iš tiesų optimizuoja ir sumažina teisėsaugos institucijų darbo krūvį, racionaliau naudojamos valstybės biudžeto lėšos, sutrumpinami ikiteisminio tyrimo ir baudžiamosios bylos nagrinėjimo teisme terminai.“

Teisėjas atkreipė dėmesį, kad bausmė, sankcija už tam tikrą nusikaltimą, nusižengimą yra tam tikra valstybės prievartos priemonė: „Įstatymų leidėjas šiomis priemonėmis įgyvendina bendrąją prevenciją: nusikalstamą veiką ar administracinį nusižengimą padariusio asmens nubaudimą, kelio naujiems nusikaltimams užkirtimą, bausmės teisingumo principo įgyvendinimą. Įstatymas nė vienam iš šių tikslų nesuteikia prioriteto.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Artistas

Artistas portretas
Tada kai neturi gero užnugario!!!

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
pamiršo pasakyti tas parazitas , kad žudikai išvengė pinigais
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių