Quantcast

Ką daryti susidūrus su sukčiais: ne bandyti sulaikyti, o kviesti pareigūnus

Su gerais orais į dienos šviesą vėl išlindo kurčiaisiais apsimetantys ir „paramą“ renkantys sukčiai. Policija perspėja patiems nebandyti jų sulaikyti, bet kuo greičiau paskambinti 112 ir sukčius nufilmuoti.

Neseniai Lietuvos kurčiųjų draugija feisbuke išplatino raginimą nepasitikėti asmenimis, gatvėse renkančiais „aukas“.

„Šį savaitgalį Kaune šėlsta ne tik F4 sirgaliai, bet ir fiktyviai kurčiųjų organizacijai neva pinigus renkantys sukčiai. LKD darbuotojai šiuos asmenis matė „Urme“, „Akropolyje“, „Megoje“, tačiau sukčiai neapsiriboja tik didžiaisiais prekybos centais. Jie naglai kaulija pinigus iš gerų žmonių, ir, deja, bet ne visus pavyko įtikinti, kad jie savo uždirbtus pinigus lengva ranka atiduoda apgavikams...“ – tuomet apgailestavo draugijos atstovai.

Priėję nieko nesako, tik pakiša lapą su neįgaliųjų ženklais, Lietuvos vėliava ir lentele, kurioje prašo įrašyti savo vardą, pavardę, duotą pinigų sumą ir pasirašyti. Sukčiai nevaikšto po vieną – bent po du tris. Pastebėtos moterys ir vyrukai.

Kauno policijos duomenimis, per tris gegužės savaites gauti trys pranešimai dėl asmenų, kurie Kaune galimai apsimesdami kurčiaisiais, prašė praeivių pinigų. Minėti asmenys buvo užfiksuoti Kaune, Laisvės al. ir Jonavos g.

„Policijos pareigūnai reagavo į pranešimus, vyko patikrinti gautą informaciją. Nurodytais atvejais atvykus policijos pareigūnams pagal nurodytus apibūdinimus asmenų nerasta“, – nurodė policijos atstovai. 

Lietuvos kurčiųjų draugijos nuotr.

Kur kas lengviau nei sukčius sulaikyti yra nepasiduoti jų apgaulei. Policijos pareigūnai ragina būti budriais, nepasitikėti, tikrinti informaciją, nes pinigų prašytojai sugalvoja įvairias apgaulingas istorijas, prisidengia įvairiomis socialiai pažeidžiamomis asmenų grupėmis.

„Kilus įtarimui dėl galimo sukčiavimo atvejo raginama pranešti policijai skambinant telefonu 112 arba elektroninių paslaugų sistemoje ePolicija (www.epolicija.lt). Taip pat turint galimybę užfiksuoti asmenis galimai darančius nusikalstamas veikas, įsiminti bruožus, jog būtų galima kuo išsamiau apibūdinti. Pareigūnai ragina patiems nebandyti sulaikyti įtartinų asmenų, nes nėra neaišku, ar asmuo nėra pavojingas. Taip pat nežinoma ar jis nėra ginkluotas“, – ragino pareigūnai.

Pareigūnai, gavę pranešimą apie galimai neteisėtai renkamus pinigus, vyksta pranešėjo nurodytu adresu, tikrina gautą informaciją ir siekia nutraukti galimai neteisėtą veiką bei gali surašyti administracinio nusižengimo protokolą.

Asmenims, kurie apgaulės būdu išviliojo iki 150 eurų, taikoma administracinė teisena pagal ANK 108 str. (Smulki vagystė, sukčiavimas, turto pasisavinimas ar iššvaistymas), kuri užtraukia baudą nuo 90 iki 400 eurų. Jei padaryta žala viršija 150 eurų pradedamas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 182 str. (Sukčiavimas).

Lietuvos kurčiųjų draugijos prezidentė Vaida Lukošiūtė, kalbėdama su portalu kauno.diena.lt, pabrėžė, kad Lietuvos kurčių draugija ir bendruomenės nariai tokių akcijų apskritai nevykdo.

„Todėl visi, kas gatvėse prašo „paramos“ prisidengę kurčiųjų vardu, yra vienareikšmiškai sukčiai! Juos labai lengva prigauti, nes jie patys išsigąsta, kai pamato, kad su jais imama bendrauti gestais, o ilgėliau pastebėjus galima prigauti ir, kad kad jie yra girdintys asmenys“, – teigė V. Lukošiūtė.

Tai yra paprasčiausi sukčiai, kurie, deja, siaučia visoje Lietuvoje prisidengę klausos negalia.

Pašnekovė nurodė, kad Lietuvoje veikia tik Lietuvos kurčiųjų draugija, jai pavaldžios asocijuotos narės bei kurčiųjų centrai.

„Regioninė kurčiųjų neįgaliųjų asociacija Europoje yra visiškai išgalvotas pavadinimas, tokios asociacijos Lietuvoje nėra ir Lietuvos kurčiųjų draugija niekaip nėra su tuo susijusi.  Tai yra paprasčiausi sukčiai, kurie, deja, siaučia visoje Lietuvoje prisidengę klausos negalia. Gaila, kad tokiais keliais yra kuriamas įvaizdis, kad Kurčiųjų organizacijų atstovai gatvėse, prie parduotuvių ir kitose viešose vietose prašo pinigų, tačiau visa tai tėra apgaulė. Prašome visų išlikti budriems ir neaukoti apsimeteliams. Sutikus tokius „paramos“ prašančius „kurčiuosius“ fiksuokite jų buvimo vietą ir pasidalinkite su policijos pareigūnais, Lietuvos kurčiųjų draugija. Apie apsimetėlius galima pranešti ir pareigūnams 112“, – ragino V. Lukošiūtė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jau įgriso

Jau įgriso portretas
Kasdien prie Lidl Pramonė pr., šalia Ermitažo, vis kas nors renka pinigus. Tai agresyvi rėkianti moteriškė, tai paaugliški jaunuoliai... Vienas vaikinas rinko "sergančiam vaikui". Kkiek tai tęsis? O Lidl prie Molo darbuotojai, pamatę pinigų kaulintojus, iš karto eina aiškintis, kas ir kaip. Todėl prie to prekybos centro kelio pinigų kaulintojai neužtvėrinėja.

P.S.

P.S. portretas
aišku - bandyti sulaikyti negalima .. o duot nosin ??? ar kaip čia ?

senas kavenskas

senas  kavenskas portretas
gerb. kolegos , nepamirškite - ,, ir tarp čigonų vagių ir sukčių pasitaiko ! '' ( lietuvių folkloras).
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių