Quantcast

Išpuolis prieš pareigūnę: jos kolegai skirta pastaba, o užpuolikas perduotas teismui

Kauno apygardos teismui perduota baudžiamoji byla, nuo kurios likimo priklausys policijos pareigūnų saugumas ateityje. Į ją sugulę praėjusio vidurvasario įvykiai Jonavoje, dėl kurių 23-ejų metų Jonavos rajono gyventojas kaltinamas pasipriešinimu policijos pareigūnams bei pasikėsinimo vieną iš jų nužudyti.

Viena klaida tapo lemtinga

Kaip jau rašyta, Jonavos rajono Šilų seniūnijos gyventojas V.Č. liepos 30-osios vakarą policiją išsikvietė pats. Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad paskambinęs 21.40 val. val. telefonu 112, jis ėmė kalbėti, kad gali būti problemų, nes jis nori „pašokinėti“ su peiliu. Turi ir šautuvą. Ir jam nepadės jokie psichiatrai.

Į skambinusiojo, kuris aiškiai buvo nestabilios būsenos, gyvenamąją vietą buvo pasiųstas ne tik Jonavos rajono policijos patrulių ekipažas, bet ir greitosios medikai. Atvykus V.Č. rastas daugiabučio, kuriame gyvena, kieme. Jis buvo neblaivus – nustatytas sunkus (2,75 prom.) girtumas. Ir teigė, kad pajuokavo – jokios pagalbos jam nereikia. Į ką policijos pareigūnai V.Č. atsakę, kad teks važiuoti su jais dėl melagingo specialiųjų tarnybų iškvietimo.

Kadangi įtariamasis minėtu nusikaltimu elgėsi ramiai, jam antrankiai neuždėti. Tik, pasiteiravus, ar jis neturi draudžiamų daiktų, atlikta paviršinė V.Č. apžiūra. Šios metu bate, už kojinės, rastas lenktas šveicariško tipo peiliukas, kuris iš V.Č., vežamo į Jonavos rajono policijos komisariatą, buvo paimtas.

Per plauką nuo tragedijos

Vėliau peržiūrėjus tarnybiniame pareigūnų automobilyje įrengtos vaizdo kameros įrašus, matyti, kad į jį pasodintas sulaikytasis kažką taisosi sau už nugaros.

Kas buvo po jo drabužiais ar už kelnių, paaiškėjo tik atvežus sulaikytąjį į Jonavos rajono policijos komisariatą. Ten atliekant jau detalią V.Č. apžiūrą, jis staiga iš už nugaros išsitraukė virtuvinį peilį, kurio ašmenys – 14 cm, ir puolė šalia stovėjusią pareigūnę. Kartu su šia V.Č. į policijos komisariatą pristatęs pareigūnės kolega tuo metu pasilenkęs tikrino sulaikytojo kišenes.

Pareigūnė, kuriai remiantis vaizdo įrašu, bandyta pataikyti peiliu į kaklą, spėjo atsitraukti ir net atremti užpuoliko ranką su peiliu. Tačiau šis neatlyžo – žengė arčiau. Bet kažką žvilgantį V.Č. rankoje jau buvo pastebėjęs ir pareigūnės kolega, puolęs jos užpuoliką tramdyti. Vėliau šis pareigūnas pasakojo, kad raitydamasis su pargriautu kolegės užpuoliku, kurį galų gale pavyko prispausti savo kūnu, ant žemės, nesijautė nei pats saugus, nes nežinojo, kad peilis jau iškritęs iš tramdomojo rankų, nei, ar saugi kolegė, nes nebuvo aišku, ar ji nenukentėjo. Ši vėliau pasakojo atsipirkusi tik nemenku išgąsčiu – net gi pamaniusi, kad „jau viskas“.

Persigalvojo per dieną

Pats V.Č. savo išpuolį aiškino gana keistai. Esą buvo toks girtas, kad manė, jog jį atvežė į Kauną, todėl, kad būtų parvežtas atgal namo, o nereikėtų grįžti pėsčiomis, nusprendė paimti įkaite policininkę.

Psichiatrai, į kuriuos kreiptasi pagalbos, teigė, kad skirti V.Č. ekspertizę netikslinga. Nors šis ir užsiminė turėjęs galvos traumą.

Kaip jau rašyta, iš pradžių dėl šio įvykio buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl pasipriešinimo policijai bei pasikėsinimo sutrikdyti sveikatą. Tačiau jau kitą dieną pastarasis Baudžiamojo kodekso straipsnis perkvalifikuotas į pasikėsinimą nužudyti. Ir kreiptasi į teismą dėl V.Č. suėmimo maksimaliam trijų mėnesių terminui. Šis prašymas patenkintas – V.Č. tebėra už grotų iki šiol.

Girtuoklis ir mušeika

Laukdamas šio ikiteisminio tyrimo, trukusio vos vos pustrečio mėnesio, pabaigos, V.Č. spėjo išgirsti ir ketvirtą nuosprendį savo biografijoje. Rugsėjo pradžioje Kauno apylinkės teismo Kėdainių rūmai už balandžio viduryje V.Č. sukeltą eismo įvykį, vairuojant automobilį neblaiviam – 2,02 prom., kai dėl pasirinkto nesaugaus greičio buvo nuvažiuota nuo kelio ir verstasi – sunkiai sužalojant savo keleivį, kuris patyrė galvos traumą, skyrė V.Č. septynių mėnesių įkalinimą.

Prieš tai – to paties balandžio pradžioje jis jau buvo sulaikytas sunkiai apgirtęs vairuojantis automobilis. Tada viskas baigėsi baudžiamuoju įsakymu, tapusiu trečiuoju 23-ejų V.Č. teistumu. Pirmi du – 2017 ir 2019 m. susiję su smurtu artimoje aplinkoje, konstatuojant nesunkų bei nežymų sveikatos sutrikdymą.

Nei vienas iš nukentėjusiais naujausioje V.Č. byloje pripažintų pareigūnų jokio ieškinio jam nepareiškė. Tačiau dar gali tai padaryti teisme.

Gresia solidi bausmė

Jeigu Kauno apygardos teismas nenuspręs dar kartą kreiptis pagalbos į psichiatrus, tolesnis V.Č. likimas gali būti išspręstas per vieną posėdį.

Pagal vieną iš pareikštų kaltinimų – pasikėsinimas nužudyti tarnybines pareigas vykdžiusią policijos pareigūnę, V.Č. gresia laisvės atėmimas nuo aštuonerių iki 20 metų.

Iš šio pamokančio įvykio kuriamas ne tik teisinis precedentas, galbūt padėsiantis užbaigti nesiliaujantį sulaikomų įtariamųjų įvairiais nusikaltimais smurtą prieš policijos pareigūnus, žinant, kad už tai gresia tik viešieji darbai arba bauda, arba laisvės atėmimas iki trejų metų.

Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (VPK), kurio padalinys yra Jonavos rajono policija, po šio įvykio atliko ir tarnybinį patikrinimą. Jį atlikusi Kauno apskrities VPK Imuniteto valdyba skyrė V.Č. sulaikiusio patrulių ekipažo vyresniajam švelniausią iš turimų sankcijų arsenalo nuobaudą – pastabą dėl dalinės jo apžiūros savo namų kieme. Pripažinta, kad ji atlikta nepakankamai atidžiai. O šią situaciją nuspręsta aptarti tarnybiniuose pareigūnų mokymuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Audrius

Audrius portretas
Aš aplamai manau kad pareigūnai dažnai naudoja savo vardą kaip kažkokie aukštesnės kilmės ir pan, kai atvažiavę paima išgerusi žmogų tai ir ju orumas pažemintas ir garbė o kaip patys elgiasi, ant protokolų rašo anekdotus ir del ko kad parodytų kad naktį nemiegojo ar kad labai dirba ir visuomenė net nesigilina kas iš tikro buvo, manau reiktų pirma pareigunams būt kitokiems o tada reikalaut is visuomenės, nekalbant apie žmonių rūšiavimą! Tuolab pagal straipsni jau diskriminacija

Nesvarbu

Nesvarbu portretas
Nu žiauru kaip mergaite žalojo tai lengvai ane o kaip policija tai jau sunkei kur da neka nepadare o mergaite tai buvo sumušta tai žiaurei visam givenimui jei taip .

to 9 mm

to 9 mm portretas
O glock-19 nebijo naudoti? Arba CZ- 75? :) :) :)
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių