Quantcast

H. Daktaras vis veržiasi į laisvę, bet nesėkmingai

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį atmetė iki gyvos galvos nuteisto Henriko Daktaro prašymą skirti terminuotą laisvės atėmimo bausmę, teigiama teismo pranešime.

Kaip pranešė teismas, Pravieniškių pataisos namų teikimą dėl terminuotos bausmės skyrimo įvertinusi teisėjų kolegija nusprendė, kad šiuo metu nėra pagrindo pakeisti laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės į terminuoto laisvės atėmimo bausmę.

„Kolegija sutiko, jog nuteistasis H. Daktaras ypač pastaruoju metu deda pastangas, kad po bausmės atlikimo galėtų sėkmingai integruotis į visuomenę ir daugiau nebenusikalstų, stengiasi keisti savo elgesį teigiama linkme“, – rašoma teismo atsiųstame pranešime.

Tačiau nurodoma, kad „nuteistojo požiūris į savo veiksmus, už juos kylančią atsakomybę, aplinkybė apie palyginti neseniai panaikintą paskutinę drausminę nuobaudą nesuteikia pagrindo manyti, kad nuteistasis jau padarė išvadas dėl savo neteisėto elgesio padarinių ar yra pasirengęs laikytis visuomenėje nustatytų normų, savo tikslų siekti tik teisėtais būdais“.

Pasak teismo, bausmės pakeitimas galimas tik, kai yra pagrindas manyti, jog asmuo kardinaliai pakeitė savo elgesį.

Apeliacinio teismo nutartis neskundžiama.

Tokį prašymą rugpjūčio 1 dieną jau buvo atmetęs Kauno apygardos teismas.

Tuomet teigta, kad H. Daktaro pakartotinio nusikalstamumo rizika lieka vidutinė, todėl nėra pagrindo keisti bausmės atlikimo laiką,

Laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę H. Daktarui 2013 metais skyrė Klaipėdos apygardos teismas. Jis pripažintas kaltu dėl vadovavimo nusikalstamam susivienijimui, kurio nariai 1993–2000 metais naudojo ir planavo naudoti sprogmenis bei ginklus įvairiuose nusikaltimuose – nužudymuose, turto prievartavimuose, plėšimuose.

H. Daktaro įkalinimo pradžia laikomi 2009 metai, tačiau į bausmę įskaičiuojamas ir pagal ankstesnius – Vilniaus apygardos teismo 1997 metų vasario ir 2006 metų gruodžio – nuosprendžius už grotų praleistas laikas.

2008 metų gruodį teismas buvo leidęs H. Daktarą suimti, tačiau jis pasislėpė ir tik kitų metų rudenį buvo sulaikytas Bulgarijoje, netoli Varnos miesto.

Pagal 2019-ųjų pavasarį Seimo priimtas įstatymo pataisas, iki gyvos galvos nuteistas žmogus po 20 metų įkalinimo gali prašyti teismo peržiūrėti bausmę. Įvertinęs nuteistojo elgesį, teismas gali nustatyti terminuotą laisvės atėmimo bausmę nuo penkerių iki dešimties metų.

Šios pataisos priimtos įgyvendinant Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą. Strasbūro teismas 2017 metais konstatavo, kad Lietuva pažeidžia iki gyvos galvos nuteistų asmenų teises, nesudarydama jokios realios galimybės jiems išeiti į laisvę.

Jei teismas nusprendžia įkalinimo įstaigos teikimo netenkinti, pakartotinai dėl laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės sušvelninimo galima kreiptis praėjus vieneriems metams. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tokius parazitus y angliu kasyklas

Tokius parazitus y angliu kasyklas portretas
O ne serti juos dar is moketoju pinigu

paf

paf portretas
Uspakikas, lansbiergeris bei panasios siuksles irgi turi sedeti. Henka su tais palyginus tik vista pavoge.

temidė

temidė portretas
o toks pats banditas kamuolinis jau laisvėj ir vadovauja Kauno mėgėjų futbolui.....
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių