Quantcast

Greitosios darbuotojai pagreitino paciento mirtį?

Kauno teisėsaugininkai baigė ikiteisminį tyrimą dėl pernykštės vasaros nelaimės, įvykusios vienai kėdainiškių šeimai išsikvietus pagalbon greitosios pagalbos medikus. Du šios darbuotojai netrukus stos prieš teismą dėl sunkaus paciento sveikatos sutrikdymo dėl neatsargumo.

Netikėtas priepuolis

Minėtas Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centro Greitosios medicinos pagalbos skyriaus darbuotojų pacientas, kuriam buvo 85-eri, mirė po aštuonių dienų Kauno klinikose. Į jas, anot teisėsaugininkų, buvo atvežtas ir iš karto skubiai operuotas. Tačiau po to vėl grąžintas į Kėdainių ligoninę, kur pablogėjus jo sveikatos būklei, vėl atvežtas niekuo jau padėti jam negalėjusiems Klinikų neurochirurgams.

Anot velionio artimųjų, jis sirgo įvairiomis lėtinėmis senatvės ligomis ne vienus metus. Ir dėl vienos iš jų gėrė kraują skystinančius vaistus.

O tą lemtingą pernykštės liepos 29-osios popietę jam bežiūrint su žmona detektyvinį serialą staiga skubiai prireikė į tualetą. Po kurio laiko žmona sunerimo, kad sutuoktinis pernelyg ilgai iš ten negrįžta. Tačiau iš pradžių ji nieko blogo neįtarusi. Tiesiog pamaniusi, kad jam per sunku grįžti, nes beskubėdamas pamiršo lazdą, su kuria pastaruoju metu esą pasiramsčiuodavo.

Tačiau nuėjus pas vyrą paaiškėjo, kad jam labai bloga. Ir tai jis pakartojo ne kartą. Bet atsisakė, kad žmona kviestų greitąją. Dėl to ji puolė skambinti sūnui. O šis parskubėjęs į namus ir pamatęs, kaip atrodo tėvas, liepė mamai kviesti greitosios medikus nedelsiant.

Šie, anot velionio artimųjų, atvyko labai greitai. Skubios medicinos pagalbos slaugos specialistui Vigintui Balsiui apžiūrėjus ligonį, nuspręsta skubiai jį vežti į Kėdainių ligoninės priėmimo skyrių.

Trenkėsi galva į asfaltą

Ištempti tualete susmukusį nesąmoningą pacientą, kuris svėrė virš 100 kg, šiaip taip pavyko dviese – jo sūnui su V.Balsiu.

Tačiau užkelti jį ant neštuvų su ratukais, kurie buvo nuleisti į minimalų aukštį, jau reikėjo trijų vyrų jėgos – prie jau minėtų prisijungė ir V.Balsio kolega – vairuotojas-sanitaras Ričardas Survila.

Šiaip taip susidorojus su šia užduotimi ir pritvirtinus pacientą trimis diržais prie neštuvų, šie pakelti iki maždaug 120 cm aukščio. Iš paciento kiemo į gatvę juos jau stūmė tik greitosios medicinos pagalbos darbuotojai. Tačiau likus iki greitosios automobilio keliems metrams, V.Balsys nusprendė, kad prieš nukeliant neštuvus nuo šaligatvio į važiuojamąją kelio dalį, reikia padėti į automobilį ant peties pasikabintą sunkų nešulį su medicinos įranga.

Anot V.Balsio, tai buvo būtina tvyrant 28 laipsniams karščio, nes minėtas nešulys labai trukdė. Jis tikina perspėjęs kolegą, ką ketina daryti. Ir šis esą pasakė, kad viskas gerai. Nors R.Survila linkęs teigti, kad neprisimena, ar V.Balsys jį perspėjo. Ir negali pasakyti, kas netrukus nutiko, nes neštuvai staiga pasviro į vieną pusę ir jis vienas šių tiesiog neišlaikė. O paciento artimieji dėl sumaišties rengiantis lydėti jį į ligoninę taip pat buvo per toli.

Žodžiu, neštuvai virto ant šono su juose pritvirtintu pacientu. Ir šis trenkėsi galva į asfaltą.

Nieko nenutiko?

V.Balsys teigia, kad nelaimė įvyko jam vos spėjus įlipti į greitosios automobilį. O atsisukęs į netikėtą triukšmą, pamatė ne tik ant šono gulinčius neštuvus su pacientu, bet ir kad neštuvų ratai ties šio kojomis užsilenkę pusiau, o esantys prie galvos stovi statūs.

Anot galvos traumą šio įvykio metu patyrusio paciento žmonos, tuo metu, kai pasigirdo greitosios vairuotojo šūksnis: "Griūna!", ji spėjo atkreipti dėmesį, kad du trečdaliai neštuvų – jau ant važiuojamosios kelio dalies, o galiniai ratai – dar ant šaligatvio. O po akimirksnio vienas iš pastarųjų – jau pakibęs ore. Tai, kas įvyko dar po sekundės, jau sutilpo į jos šūksnį: "Užmušė!"

Į šį sureagavo ir kaip tik tuo metu iš namų su draugėmis išėjusi priešais gyvenanti kaimynė. Apibėgusios įvykio vietą joms užstojusį greitosios automobilį, moterys atkreipė dėmesį į kraujo dėmę važiuojamojoje kelio dalyje – šalia jau ant ratukų pastatytų neštuvų, kuriuos medikai nesėkmingai bandė įstumti į savo automobilį. Pasiteiravus šių, ar nereikia padėti, sulaukta atsakymo, kad nieko čia nenutiko. Nors galų gale pristačius pacientą į Kėdainių ligoninės priėmimo skyrių, ir V.Balsys, ir R.Survila atsiprašė jo artimųjų už šį įvykį.

V.Balsys ir R.Survila kaltinami pažeidę ne vieną jų darbą reglamentuojančią instrukciją, akcentuojančią, kad organizuojant paciento transportavimą neštuvais privalu užtikrinti jo saugumą. O esant per dideliam svoriui, kviesti aplinkinius žmones arba ugniagesius gelbėtojus. Ir taip dėl neatsargumo – pažeidžiant teisės aktų nustatytas specialias elgesio saugumo taisykles, sunkiai sutrikdžius jo sveikatą. V.Balsys – kad neįsitikinęs, jog R.Survila vienas išlaikys neštuvus, paliko šį vieną. O pastarasis – kad saugiai neišlaikė neštuvų.

Kaltės nepripažįsta

Teismo medicinos ekspertai konstatavo, kad incidento metu paciento patirtas kraujo išsiliejimas po kietuoju galvos smegenų dangalu prilygsta sunkiam sveikatos sutrikdymui, kuris dėl pastarojo sveikatos būklės iki traumos bei vartotų medikamentų tapo jo mirties priežastimi.

Nei V.Balsys, nei R.Survila ikiteisminio tyrimo metu savo kaltės nepripažino. Nors neštuvų, kuriais transportuotas ir sužalotas jų pacientas, naudojimo instrukcijoje nurodyta, kad jų naudojimas reikalauja mažiausiai dviejų treniruotų operatorių bei buvimo su pacientu visą laiką.

V.Balsys linkęs teisintis, kad paliko pacientą vieną su kolega, kai šis esą užfiksavo neštuvų, atstumtų iki pačios lygiausios vietos, stabdžius. O R.Survila – kad, jo nuomone, neštuvai apvirto todėl, kad "atsifiksavo jų priekinių ratų pakėlimo fiksatorius, kuriuo jie pakeliami ir užfiksuojami."

VšĮ Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centro, kuriame jiedu dirba ir toliau, administracija kaltinamuosius sunkiu paciento sveikatos sutrikdymu dėl neatsargumo linkusi charakterizuoti teigiamai.

Apie 20 metų darbo stažą šioje įstaigoje turinčių 51-ų V.Balsio ir 60-mečio R.Survilos bylą nagrinės Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmai.

Už tai, kuo jie kaltinami, Baudžiamasis kodeksas numato tik laisvės atėmimo iki septynerių metų bausmę. Ir daugiau jokios alternatyvos.

Velionio artimieji perduodant bylą teismui jokių ieškinių kaltinamiesiems dar nebuvo pareiškę. Tačiau dar gali tai padaryti prieš atverčiant bylą teisme.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lina

Lina portretas
Tai kas dabar kaltas? Ar pacientas, turintis viršsvorį, ar medikai, kurie ne raumeningi, ar neštuvai, kurie neatlaikė didelio paciento? Absurdas.... kaltas žmogus, kad negali atlaikyti svorio, kuris didesnis už jo paties svorį?

Gintaras

Gintaras portretas
Sodinkit sodinkit visus medikus uz nelaimiga atsitikima, paziuresim kas jusu siknas tems kaip nebenus kam...

arrr

arrr portretas
kaip visa laika pas mus - moka jauciu minimuma o reikalauja kad butu treniruotas, pasiruoses viskam protingas ir t.t. dar gal ratukai atsifiksavo... turi du buti prie nestuvu, o kas iranga nes? daktare? Pas mus tik kariuomeneje normaliai uz viska moka, nes reikes kazkada valdzia gint gal jai (tikisi geriau paserti neissilakstys) o visos kitos sferos apleistos.
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių