Quantcast

Garliavoje – didelis gaisras: užsiliepsnojo įmonė „Baltijos polistirenas“

Ketvirtadienio rytą Kauno rajone, Garliavoje, kilo gaisras polistireną gaminančioje įmonėje „Baltijos polistirenas“.

Dirbo sustiprintos pajėgos

„Dirba aštuonios autocisternos, autokopėčios, štabo automobilis, degimas viduje nuo stogo, gesinimui nutiestos magistralinės linijos“, – BNS sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo centro atstovas.

Kaip pranešė Bendrasis pagalbos centras (BPC), pranešimas apie gaisrą buvo gautas 6.24 val.

Pasak BPC, pranešta, kad Stasio Lozoraičio gatvėje dega įmonė.

E. Ovčarenko/BNS nuotr.

Į įvykio vietą išsiųstos Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pajėgos, informacija apie įvykį perduota Kauno greitosios medicinos pagalbos stočiai bei  Kauno apskrities vyriausiajam policijos komisariatui.

Įvykio vietoje dirbo aštuonios autocisternos, autokopėčios, štabo automobilis, degimas vyko viduje nuo stogo, gesinimui buvo nutiestos magistralinės linijos.

Antano Kukanauzo vaizdo įrašas

Aiškinasi gaisro priežastį

„Baltijos Polistirenas“ įkurta Kauno rajone buvo įkurta 2002 metais, ji gamina termoizoliacines medžiagas. Pasak įmonės generalinio direktoriaus Mindaugo Veličkos, žmonės per incidentą nenukentėjo.

„Bendradarbiausime su tyrimą atliekančiomis institucijomis siekdami kuo greičiau išsiaiškinti gaisro kilimo priežastis“, – BNS atsiųstame komentare teigė jis.

Bendradarbiausime su tyrimą atliekančiomis institucijomis siekdami kuo greičiau išsiaiškinti gaisro kilimo priežastis.

Pasak įmonės atstovės Ermitos Kirdeikytės, gaisro metu apdegė vienas polistireninio putplasčio granulių putimo skyrius, apgadinta 25 proc. patalpos, taip pat sudegė apie trys tonos pagamintos produkcijos.

8.30 val. Kauno ugniagesių atstovė Džiuginta Vaitkevičienė portalui kauno.diena.lt sakė, kad gaisrą dabar gesina nauja pasikeitusi pamaina. „Toliau dirbama“, – teigė atstovė. Nėra duomenų, kad būtų nukentėję žmonės. 

Ne pirmas gaisras

Dž. Vaitkevičienės turimais duomenimis, įmonėje iki šiol buvo užregistruotas tik vienas priešgaisrinis incidentas. 2006 metais ugniagesiai į šią įmonę vyko gesinti, kaip vėliau nustatyta, neatsargaus rūkymo padarinių. 

Tuomet buvo užsidegusi popierinė dėžė ir pakavimo plėvelės rulonai. Apdegė du kv.m lango rėmo, tiek pat sienos, kvadratinis metras grindų.   

E. Ovčarenko/BNS nuotr.

Dėl gaisro buvo išsiųstas perspėjantis pranešimas Kauno rajono gyventojams, jame skelbta, kad kilo gaisras Garliavoje, galima oro tarša, prašyta vengti buvimo gryname ore.

E. Kirdeikytė nurodė, kad, įmonės manymu, padaryta žala aplinkai yra minimali.

Aplinkos apsaugos departamentas ketvirtadienį išplatintame pranešime teigia, jog į įvykio vietą buvo iškviesti Aplinkos apsaugos agentūros aplinkosaugininkai. Jie ims mėginius galimai vandens ir oro taršai nustatyti.

Nevyko pamokos

Kauno rajono savivaldybės mero patarėjas Edmundas Mališauskas portalo kauno.diena.lt informavo, kad situacija suvaldyta greitai, tačiau dėl galimo oro taršos pavojaus netoli esančios Juozo Lukšos gimnazijos mokiniams nevyko pamokos. Jie išleisti namo. Rytoj pamokos vyks.

„Gaisras operatyviai užgesintas. Kitose mokyklose ugdymas nenutrauktas. Tiesiog užsidarė langus. Visuomenės sveikatos specialistai atliko oro kokybės matavimus. Palyginti viskas laimingai baigėsi“, – sakė E. Mališauskas.

Mokslininkė perspėjimas

Kauno technologijos universiteto (KTU) Cheminės technologijos fakulteto Aplinkosaugos technologijos katedros vedėja Violeta Kaunelienė pateikė savo komentarą dėl Garliavoje kilusio gaisro.

„Šį rytą kauniečių nerimą sukėlė žinia apie gaisrą įmonėje „Baltijos polistirenas“. Gera žinia, kad jį pavyko greitai užgesinti.

Gaisras visuomet yra didelis oro taršos židinys, tačiau pasitaikė pranešimų apie galimai degusią produkciją – polistireną, kas verčia labiau sunerimti. Degant šiai medžiagai išsiskiria daug toksiško anglies monoksido, suodžių, taip pat gali atsipalaiduoti monomeras stirenas.

Ūmus stireno įkvėpimas gali stipriai sudirginti kvėpavimo takus, sukelti, plaučių edemą, širdies aritmiją, slopinti centrinę nervų sistemą.

Ūmus stireno įkvėpimas gali stipriai sudirginti kvėpavimo takus, sukelti, plaučių edemą, širdies aritmiją, slopinti centrinę nervų sistemą, t.y. sukelti vadinamą „stireno ligą“, kuriai būdingas galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, silpnumas, nuovargis ir galvos svaigimas.

Patekęs per odą gali sukelti sudirginimą, niežėjimą ir dermatitą. Centrinės nervų sistemos depresija gali taip pat atsiranda po stireno absorbcijos per odą.

Patartina vengti buvimo gaisro poveikio aplinkoje. Šiandien Kaune pučia silpnas 2 m/s rytų vėjas, taigi teršalai į miesto pusę neturėtų būti nešami“, – rašoma KTU išplatintame pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gentvylas turi atsistatydinti

Gentvylas turi atsistatydinti portretas
Kiek tokių ir panašių eko katastrofų tik jo vadovavimo metu. Prisiminjite GRIGEO, Alytaus padangas, Vilniaus vandenis ir kt . Niekas nenubaustas. Reiškia visa tai yra paskata ir kitiems.

Edita

Edita portretas
Jonučių progimnazijoje (šalia gaisro židinio), mokyklos klasėse ryte buvo atidaryti langai! Vaikai skundžiasi pykinimu... Atvykus pasiimti vaikų, užteko pabūti lauke vos kelias minutes ir pasekmė - nosies bei gerklės maudimas, galvos skausmas.. Toliau esanti Lukšos gimnazija evakavusi vaikus šiandien, nusprendė ryt taip pat nedirbti. O didvyriai Jonučių progimnazijos administracijos darbuotojai 6iandien ir ryt tęs įprasta tvarka visiems mokiniams pamokas! Galimai chemijos mokytoja nesupranta ir nepaaiškina, kokie šio gaisro metu ore susidaro cheminiai sveikatai ypač pavojingi junginiai!

Anonimas

Anonimas portretas
Į tą sklypą jau ne vienas vystytojas griežia dantį. Bet gaisras tik sutapimas. Tik sutapimas...
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių