Quantcast

FNTT įtaria aferą: SPA centrai poilsiautojus paverčia ligoniais?

SPA centruose besilepinantiems poilsiautojams siūlomas komfortas ir balti chalatai gali slėpti nesterilios realybės užkulisius. Tokių įtarimų kilo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai (FNTT).

Manipuliacijų šešėlyje

FNTT Kauno apygardos valdyba kartu su Kauno apygardos prokuratūra tęsia du ikiteisminius tyrimus, susijusius su populiariame Druskininkų kurorte sveikatinimo paslaugas teikiančiomis įmonėmis. Įtariama, kad dvi įmonės galėjo neteisingai teikti duomenis apie savo pelną ir tokiu būdu mažinti mokėtiną pridėtinės vertės mokesčio (PVM) sumą.

Atliekant tyrimą, buvo apklaustos Druskininkuose esančiuose SPA apsilankiusios kauniečių šeimos. Parodymai patvirtino įtarimus, kad sveikatinimo paslaugas teikiančios įmonės galimai manipuliuoja teisės normomis.

Pavyzdžiui, keturiais atvejais iš šešių nustatyta, kad UAB "Raminora", kuriai priklauso Druskininkuose veikiantis SPA VILNIUS, galimai klastojo klientų asmens sveikatos istorijas.

Kaip įtariama, manipuliacijos galėjo padėti išvengti didelių mokestinių prievolių – dešimčių tūkstančių eurų per mėnesį, o kai kuriais atvejais ir gerokai daugiau.

Pasidomėjo pajamomis

Gydymo ir sveikatos priežiūros paslaugos neapmokestinamos taikant PVM įstatymo 20 straipsnio 1 dalį (šioje dalyje kalbama apie asmens ir visuomenės priežiūros paslaugas, kurios teikiamos tik pagal gydytojo konsultaciją, įvertinus kliento sveikatos būklę).

Tyrėjai pasidomėjo "Raminora" 2019 m. pirmojo ketvirčio pajamomis: paaiškėjo, kad didžiajai pajamų daliai buvo taikomas nulinis PVM tarifas.

Pavyzdžiui, 2019 m. sausio mėnesio pajamos sudarė 855 761 eurą, nulinis apmokestinimo tarifas buvo taikomas 590 640 eurų sumai.

Vasario pajamos siekė 728 192 eurus, nulinis PVM tarifas buvo taikomas 452 079 eurų sumai.

Kovo pajamos – 741 110 eurų, nuliniu tarifu apmokestinta 452 079 eurai.

Balandžio mėnesio "Raminora" pajamos buvo 687 034 eurai, nulinis PVM tarifas buvo taikomas 440 346 eurų sumai.

Įtaria klastojimą

Pirminiais tyrimo duomenimis, dviejų sveikatinimo paslaugas teikiančių įmonių atsakingi darbuotojai galėjo suklastoti duomenis, kad poilsiautojai sveikatinimo procedūras – apsilankymą baseine, pirtyse ir pan. – gautų gydytojui paskyrus.

FNTT direktorius Antoni Mikulskis atkreipė dėmesį, kad abiejuose FNTT tyrėjų atliekamuose ikiteisminiuose tyrimuose galima įžvelgti analogišką modelį, kurį naudojant siekiama išvengti mokėti PVM.

"Sveikatinimo paslaugas teikiančios įmonės, norėdamos pritraukti poilsiautojų ir mažinti apgyvendinimo paslaugų kainas, įtraukė dirbtinai su reabilitacija ar profilaktiniu gydymu siejamas paslaugas. Įtariama, kad visiškai sveikų poilsiautojų asmens sveikatos istorijose galėjo būti įrašomi duomenys apie ligas, o tai sveikatinimo įstaigoms suteikė teisę naudotis taikoma PVM lengvata ir nemokėti minėto mokesčio", – teigė FNTT direktorius A.Mikulskis.

Įtariama, kad visiškai sveikų poilsiautojų asmens sveikatos istorijose galėjo būti įrašomi duomenys apie ligas.

Apklausė kauniečius

Tyrėjai apklausė keletą kauniečių šeimų, apsilankiusių SPA Vilnius Druskininkuose.

G.J. paaiškino, kad 2019 m. vasarį su šeima lankėsi SPA VILNIUS Druskininkuose. Už viešnagę sumokėjo 743,75 euro. Tikslas – pailsėti ir gerai praleisti laiką. Neturėjo jokių gydytojų siuntimų, SPA centre pas gydytojus nesilankė.

Tačiau sveikata nesiskundžiančių kauniečių asmens sveikatos istorijose gydytoja (jos vardas ir pavardė redakcijai žinomi) įklijavo lapelius su užrašais "skundžiasi nuovargiu, prastai miega". Remiantis tokia diagnoze, 666,90 euro sumai buvo pritaikytas nulinis tarifas (kai paslaugos teikiamos tik pagal gydytojo konsultaciją, įvertinus kliento sveikatos būklę).

Panašiai "gydėsi" dar viena kauniečių šeima. Į SPA VILNIUS Druskininkuose šeimos nariai atvyko neturėdami jokių gydytojų siuntimų, sveikata nesiskundė, tačiau SPA pas gydytojus apsilankė, nes gydytojo paslauga buvo įskaičiuota į pasiūlymo kainą. Apmokėjimo dokumentuose matyti, kad nulinis PVM tarifas buvo taikomas net 1 042 eurų poilsiautojų sumokėtai sumai, o 21 proc. PVM tarifu apmokestinta tik 151 euro suma.

Praėjusių metų pradžioje SPA VILNIUS Druskininkuose apsilankęs kaunietis atvyko pailsėti, gerai praleisti laiką. Gydytojų siuntimų neturėjo, SPA pas gydytojus nesilankė. Tačiau jo ambulatorinėje asmens sveikatos istorijoje gydytoja įklijavo lapelį su užrašu "skundžiasi nuovargiu, prastai miega, kita". Šis klientas už poilsį sumokėjo 427 eurus. SPA pateiktuose dokumentuose matyti, kad didžiajai daliai šios sumos (406 eurams) pritaikytas nulinis PVM tarifas.

Pajamos – milijonai

Tyrėjų akiratyje atsidūrusių kelių SPA centrų Druskininkuose kasmetinės pajamos yra skaičiuojamos milijonais. Pavyzdžiui, 2018 m. "Raminora" pardavimų pajamos siekė beveik 8,5 mln. eurų.

FNTT pranešime skelbiama, kad Kauno apygardos valdybos tyrėjai tęsia atliekamus ikiteisminius tyrimus dėl dokumentų klastojimo ir neteisingų duomenų pateikimo, skaičiuojama nesumokėto PVM suma.

SPA VILNIUS administratorė Inga Ambraževičienė "Kauno dienai" nekomentavo bendrovei krentančių įtarimų.

"Šiuo metu vyksta tiek valstybinių institucijų, tiek vidiniai tyrimai, todėl nesurinkus visos informacijos ir neturint viso situacijos vaizdo komentuoti negalime", – rašoma redakcijai atsiųstame laiške.

Įtarimus atmeta

Pagrindinis "Raminora" akcininkas Valdas Trinkūnas, komentuodamas situaciją, "Kauno dienai" tvirtino, kad bandymai įžvelgti "Raminoros" veikloje PVM slėpimo požymių yra dirbtiniai.

Aiškindamas, kodėl nesilaikoma normos, kad PVM teikiamos paslaugos neapmokestinamos tik tada, kai jos, kaip numatyta įstatyme, skiriamos tik pagal gydytojo konsultaciją, įvertinus kliento sveikatos būklę, V.Trinkūnas aiškino, kad visų nuostatų yra laikomasi, tik taikoma mažiau formalumų, nes formalumai, anot jo, erzina SPA klientus.

"Žmonės pyksta, kad gaišiname jų laiką ir siuntinėjame pas gydytojus. Užtenka, kad žmogus žino savo sveikatos situaciją, žino, ko jam reikia. Žmogus ateina ir pasako: man blogai, skauda stuburu, aš jau kelintą kartą dėl to važiuoju į SPA, kodėl mane vis siuntinėjate pas gydytoją", – aiškino V.Trinkūnas.

Paklaustas, ar tokią praktiką taiko ir kiti SPA centrai, V.Trinkūnas sakė apie kitus kalbėti negalintis.

Įtariamus piktavališkų veiksmų epizodus "Raminora" veikloje neigiantis V.Trinkūnas, pabrėžė: "Raminora" iš PVM neturi jokios naudos, nes visas jis patenka į valstybės biudžetą.

Atkreipus dėmesį, kad kai kurioms procedūroms pritaikius nulinį PVM, gerokai sumažėja paslaugų pasiūlymo kaina ir tai greičiausiai pritraukia naujų klientų bei didina įmonės pajamas, V.Trinkūnas sakė: "Lenkai, čekai ir visi kiti tų reikalų arba neapmokestina, arba apmokestina tik iki 5 proc. SPA Vilnius lietuviai sudaro apie 45 proc. ir niekada nebuvo peržengę 50 proc. Jei užsieniečiams taikome PVM, tai Lietuvos SPA sektorius, kuris yra pakankamai neblogai išvystytas, iškrenta iš konkurencijos regione. Padarykime 50 proc. ir tada Lietuvoje iš viso neturėsime klientų."



NAUJAUSI KOMENTARAI

geras pavyzdys

geras pavyzdys  portretas
oi gerai, nupirkau šeimai SPA už 400euro, dabar pvm prides ... teks moketi 480... liudnA ar ne? o stt kas jiem?

Petras

Petras portretas
Na taip kurortuose veikiančios sanatorijos didžiausi vagys, turguose, statybose ir kitur tai visi mokesčiai sumokami 100 proc. Visam pasauly sveikatinimas yra prioritetas, nes dabar jauni zmones vaziuoja i sanatorijas, spa centrus gerint savo sveikata stuburo problemos, psichologinis nuovargis tai yra sveikatos sutrikimai. Apmokestinus sveikatinimo paslaugas Lietuvoje kurortuose bus prarastos darbo vietos, o visi norintys sustiprinti sveikata netures galimybes to padaryti, nes kainos taps neikandamos. Bet nieko tokio gales visi farmacininkams dar didesnius pelnus kraut....

Anonimas

Anonimas portretas
atsakyt turi pagal istatymo raide visi ir kaukiu perpardavinetojai ir kiti manipuliatoriai
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių