Quantcast

Drastišką protestą surengę benamiai pateko į teisinius spąstus, kuriuose vienam iš jų teks pasilikti

Kauno apylinkės teismas paskelbė nuosprendį benamių porai, surengusiai neeilinį išpuolį Šančių seniūnijoje. Po jo socialinį būstą gavusiam recidyvistui skirtas įkalinimas. Tačiau iki nuosprendžio įsiteisėjimo šis paliktas laisvėje, už grotų kaip situacijos įkaitei liekant jo bendrininkei.

Neeilinė pavakarė

Kaip jau rašyta, šis neeilinis incidentas įvyko sausio 12-osios pavakarę – belaukiant iš anksto prognozuotų didžiausių praėjusios žiemos šalčių . Policijos suvestinėse kitą dieną po jo buvo teigiama, kad į Šančių seniūnijos pastatą bandė patekti neblaivūs vyras ir moteris, kurie grasino panaudoti plastikinį butelį su degiu skysčiu. Tačiau neįleisti vidun, apsipylė šio butelio turiniu savo rūbus ir vienas kitą padegė. Sulaikius viešosios tvarkos drumstėjus, 49-erių moteriai nustatytas 1,97 prom. girtumas. 47-erių vyrui – 2,33 prom. Šis uždarytas į areštinę.

Pasak Šančių seniūnės Ingridos Kuktienės, tuo metu jų patalpose, seniūnijai dirbant nuotoliniu būdu, gyventojus aptarnavo tik Kauno miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus darbuotoja, kuriai ir teko atlaikyti šį išpuolį. Padedant į pagalbą pasikviestiems dviem kaimynystėje įsikūrusio Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojams.

Anot seniūnės, įtariamieji viešosios tvarkos pažeidimu, deklaravę savo gyvenamąją vietą prie Kauno miesto savivaldybės, anksčiau niekada taip agresyviai nesielgė.

Išpuolis Šančių seniūnijos pastate sukrėtė čia dirbančius žmones. (Eitvydo Kinaičio nuotr.)

Biografija – iškalbinga

Į įvykio vietą atskubėjusi policija išsiaiškino, kad ši neblaivi pora – jau septynis kartus teistas Saulius Makarevičius bei jo sugyventinė Rima Žaliaduonienė tokiu būdu reikalavo, jog seniūnija nedelsiant suteiktų jiems socialinį būstą. Nes jie gyvena beveik gatvėje – neapšildomame sandėliuke. O prasidėjo šalčiai ir pranešama, kad jie bus dar didesni. Todėl, padegę vienas kitą ir galiausiai įsiveržę į seniūnijos patalpas, benamiai šaukė: „Susideginsime patys ir sudeginsime jus visus!“.

Policija dėl šio išpuolio pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę dėl žmogaus terorizavimo grasinant padegti. Tačiau toks įtarimas pareikštas tik S.Makarevičiui, tarp kurio ankstesnių teistumų – ir nužudymas kankinant ar kitaip itin žiauriai, už kurį jis 2005-aisiais buvo pasiųstas už grotų dvylikai metų. Tačiau vėliau paleistas į laisvę dviem metais anksčiau laiko. 2019-aisiais S.Makarevičiaus atžvilgiu buvo pradėtas ir ikiteisminis tyrimas dėl grasinimo nužudyti. Tačiau vėliau ši byla buvo nutraukta, konstatavus, kad minėtas grasinimas negalėjo būti įvykdytas.

R.Žaliaduonienei iki šio išpuolio teistumo išvengti pavyko. Tačiau ji ne kartą buvo bausta administracine tvarka.

Gaisro aukos

S.Makarevičius ir šį kartą tikino, kad nieko padegti negrasino – tik norėjo pagąsdinti ir susideginti pats. Dėl to, kad sudegus vienam Sodų gatvės medinukui, kuriame gyveno jo draugas, pas kurį jiedu su sugyventine glaudėsi, jis kreipėsi į Šančių seniūniją, kad jam būtų suteiktas socialinis būstas, tačiau per pusę metų nesulaukė jokio atsakymo. Todėl ir nusipirko su sugyventine dezinfekcinio skysčio bei norėjo susideginti.

Minėtas Sodų gatvės medinukas sudegė pernai liepos 14-osios vakarą. Per šį gaisrą žuvo neįgalus 56-erių metų vyras. O šio kaimynai liko gatvėje, nors jais po nelaimės ir žadėta pasirūpinti.

Dėl ko kilo šis gaisras taip ir nenustatyta. O S.Makarevičiui su sugyventine, kurie nebuvo registruoti sudegusiame name, pasiūlyta keltis į Nakvynės namus. Tačiau jie pasirinko vieną Šančių sandėliuką, teigdami, kad esą Nakvynės namuose – vieni narkomanai. Nors manoma, kad tokio jų pasirinkimo priežastys kitos: neblaivūs asmenys Į Nakvynės namus neįleidžiami. Be to, ten yra prižiūrėtojai.

Neilgai mėgavosi gyvenimo modernioje Kauno policijos areštinėje privalumais S.Makarevičius ir po išpuolio Šančių seniūnijoje. Nepraėjus nė dviem paroms jis buvo paleistas į laisvę, nusprendus nesikreipti į teismą dėl jo suėmimo. S.Makarevičiui tada skirta švelnesnė kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti iš gyvenamosios vietos, t.y. iš sandėliuko, kuriame jis teigė priverstas šalti su sugyventine ir nebegalintis daugiau to kęsti.

Savo pasiekė

Nukentėjusiuoju per išpuolį Šančių seniūnijoje buvo pripažintas vienas Viešosios tvarkos skyriaus specialistas, atskubėjęs tada su kolega į pagalbą Socialinės paramos skyriaus darbuotojai. Jis teigė patyręs išgąstį ir stresą. Turėjo poveikio šis išpuolis ir jo artimiesiems, konstatavusiems, kokioje nesaugioje aplinkoje jam tenka dirbti. Tačiau jokio ieškinio teisiamiesiems šis viešosios tvarkos skyriaus specialistas nepareiškė.

Perduodant bylą teismui, S.Makarevičiui socialinis būstas jau buvo skirtas. Su sąlyga, kad į šį jis neįsileis R.Žaliaduonienės. O šiai neatvykstant kviečiamai į teismą ir policijai nesugebant jos atvesdinti, nes pareigūnai teigė jos nerandantys, teko skelbti R.Žaliaduonienės paiešką. Šią sulaikius, ji buvo suimta, tačiau netrukus atsidūrė Laisvės atėmimo vietų ligoninėje. Ir dalyvavo bylos nagrinėjime jau iš šios gydymo įstaigos nuotoliniu būdu.

Per tą laiką, kol teismui pavyko šią bylą atversti, prokuroras persigalvojo, kad Šančių seniūnijoje buvo įvykdytas tik viešosios tvarkos pažeidimas, dėl kurio S.Makarevičius su R.Žaliaduoniene prisipažino. Ir pakeitė kaltinamąjį aktą, kuriame S.Makarevičiui buvo inkriminuojamas ir žmogaus terorizavimas grasinant padegti. Nuspręsta, kad jo grasinimas buvo nerealus.

Saulius Makarevičius/Justinos Lasauskaitės nuotr.

Teisiniai subtilumai

Teisiamiesiems prisipažinus dėl įvykdyto viešosios tvarkos pažeidimo, jų bylai pritaikytas sutrumpintas įrodymų tyrimas. Po ko, atsižvelgdamas į S.Makarevičiaus teistumus, prokuroras pasiūlė jam griežčiausią už minėtą nusikaltimą numatytą bausmę – laisvės atėmimą. Dėl sutrumpinto įrodymų tyrimo – aštuoniems mėnesiams. Tačiau prašė ją subendrinti su pernai spalį to paties Kauno apylinkės teismo S.Makarevičiui paskelbtu nuosprendžiu už fizinio skausmo sukėlimą, kuriuo jis taip pat buvo nubaustas aštuonių mėnesių įkalinimu atidedant bausmės vykdymą vieneriems metams. Ir skirti galutinę vienerių metų laisvės atėmimo bausmę atidedant jos vykdymą jau dvejiems metams.

R.Žaliaduonienei prokuroras siūlė laisvės apribojimą aštuoniems mėnesiams, įpareigojant ją išdirbti 80 valandų nemokamų darbų įstaigose, kurios rūpinasi nusenusiais bei neįgaliais asmenimis. Ir spręsti klausimą dėl R.Žaliaduonienei skirtos griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimo pakeitimo, nes byla – jau išnagrinėta.

Patys teisiamieji, kaip ir R.Žaliaduonienei, šią suėmus, valstybės skirtas advokatas, prašė švelnesnių bausmių. S.Makarevičius patvirtino buvusios sugyventinės parodymus, kad šią akciją, jo teigimu, sugalvojo R.Žaliaduonienė. Valstybės jai skirtas advokatas pavadino įvykius Šančių seniūnijoje dar iškalbingiau – drastišku protestu. „Supraskite mus teisingai – kitos išeities neturėjome“, – suteikus teisę į paskutinį žodį, akcentavo ir recidyvistas S.Makarevičius.

Teismo verdiktas

Bylą nagrinėjęs teisėjas Audrius Meilutis šiandien skyrė S.Makarevičiui ir R.Žaliaduonienei kitokias bausmes nei prašė prokuroras.

Už išpuolį Šančių seniūnijoje S.Makarevičiui skirtas aštuonių mėnesių laisvės atėmimas. Tačiau šios bausmės vykdymo, kaip prašė prokuroras, nuspręsta neatidėti, nes jis įvykdė naują nusikaltimą dar nepasibaigus jau minėtu pernykščio spalio nuosprendžiu už fizinio skausmo sukėlimą jam skirtos bausmės atidėjimui. Todėl subendrinus su pastaruoju nuosprendžiu, kaip ir prašė prokuroras, S.Makarevičius pasiųstas už grotų vieneriems metams ir dviem mėnesiams, įskaitant į šią bausmę ir tą vieną parą, kurią jis praleido Kauno policijos areštinėje po išpuolio Šančių seniūnijoje.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Tačiau iki šiandieninio nuosprendžio įsiteisėjimo S.Makarevičius, dalyvavęs jį paskelbiant, paliktas laisvėje. Norint šį nuosprendį apskųsti ir taip prailginti dienas laisvėje, o gal ir iš viso išvengti belangės, S.Makarevičiui reikės skubiai susirasti advokatą, nors stojęs prieš teismą dėl išpuolio Šančių seniūnijoje, jis teigė, kad advokato jam nereikia – sugebės apsiginti pats.

Valstybės advokatas buvo skirtas tik po paieškos suimtai R.Žaliaduonienei. Tačiau ir šios padėti prižiūrėti neįgaliųjų bei nusenusių asmenų, kaip prašė prokuroras, teisėjas A.Meilutis nepasiuntė. Kaip ir nesušvelnino, kaip prašė prokuroras, jai skirtos griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimo. O paliko ją galioti iki nuosprendžio, kuriuo skyrė R.Žaliaduonienei už išpuolį Šančių seniūnijoje 40 parų arešto, įsiteisėjimo. Ir tai reiškia, kad, jeigu R.Žaliaduonienė šį nuosprendį skųs, ji automatiškai ilgiau bus suimta, nes apskundimo terminas sutampa su jai pagal šį nuosprendį likusiomis 20 dienų už grotų. O nuosprendį apskundus, dėl ko šis dar neįsiteisėtų, ką toliau daryti su ja jau spręstų aukštesnės instancijos teismas, priimsiantis galutinį sprendimą dėl R.Žaliaduonienės ir S.Makarevičiaus užsitarnautos bausmės. Tačiau situacija būtų tokia pati ir R.Žaliaduonienei neskundžiant šiandieninio nuosprendžio, o jį apskundus S.Makarevičiui, kurio „popieriai“ – kur kas liūdnesni.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pertekliniai kostiumuoti

pertekliniai kostiumuoti portretas
Skaitant straipsni, neduoda ramybes mintis apie DIDINGA rupesti i Lietuva sruvanciais juodaisiais nelegalais---jiems ir miestelis su nameliais ir atitinkama [[ musulmonu oruma]]iranga zmogui ir pagalbininkai ,medicina ;mokslai ir kiti lavinimaisi. Ar musu nelaimeliais nereiktu rupintis musu valstybes "orangutangams?/ Shviesti tuos nelaimelius ,gydyti ir apgyvendinti --juk tai musu zmones ; ,,o po to --ir svetimais [[gal ir teroristais pasirupinti]]
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių