Quantcast

Didžiulis gaisras „Žalvaryje“: teritoriją žvalgė ir dronais

  • Teksto dydis:

Kauno bendrovės „Žalvaris“ antrinių atliekų rūšiavimo patalpose kilus gaisrui, buvo paruoštos ne tik vietos galimai gyventojų evakuacijai.

„Jaunystėje esu dirbęs ugniagesiu, todėl iš patirties žinau, kad geriausiai savo turtą apsaugoti gali tik patys jo šeimininkai. Meras, deja, – ne gaisrininkas, todėl nepulsiu su savo pasiūlymais trukdyti tiems, kurių tiesioginis darbas yra rūpintis tokių gaisrų prevencija Kaune ir visoje Lietuvoje. Tam yra atsakingos institucijos, kurios išsiaiškins priežastis ir imsis veiksmų, kad daugiau tai nepasikartotų. Tikiuosi, kad verslai yra pakankamai sąmoningi, atsakingai padarys išvadas ir pasimokys iš klaidų – tiek savo, tiek svetimų. Labiausiai gaila, kad dėl dūmų ir smalkių kauniečiams kurį laiką tenka kvėpuoti užterštu oru. Galiu tik paraginti verslus bei gyventojus rūpestingai tausoti savo turtą, saugoti vieni kitus. Per tokius užsitęsusius karščius viskas dega kaip parakas, todėl labai svarbu neprarasti budrumo, o tuo pačiu jau laikas pasirūpinti dūmtraukiais privačiuose namuose prieš artėjantį šildymo sezoną“, – sakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Kauno savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis po Ekstremalių situacijų komisijos posėdžio teigė, kad iškart po pranešimo apie kilusį gaisrą buvo aktyvuotas Operacijų valdymo centras, pasitelkta mieste įdiegta išmanioji oro taršos sistema (orotarsa.kaunas.lt), analizuoti jos duomenys ir atitinkamai priimti sprendimai.

„Buvo paruoštos vietas galimai gyventojų evakuacijai, pasirūpinome jų transportavimu. Pamainas baigusių „Kauno autobusų“ vairuotojų paprašyta trumpam likti darbo vietose budėjimo režimu“, – pasakojo T. Metelionis.

Penktadienį ryte buvo sušauktas Ekstremalių situacijų komisijos posėdis.

„Vertiname, kokia padaryta žala aplinkai. Teritoriją išžvalgėme dronais, tačiau kol kas naftos teršalų požymių nenustatyta. „Kauno vandenims“ pavesta sustabdyti lietaus nuotekų patekimą į bendrą tinklą ir paimti mėginius tyrimams, o įmonei „Žalvaris“ – organizuoti susikaupiančio gaisro gesinimo vandens likvidavimą ir parengti visų kitų teritorijoje esančių pavojingų medžiagų ir atliekų sutvarkymo planą. Rekomenduota Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai atlikti aplink gaisro židinį esančių geriamojo vandens šulinių patikrą“, – teigė T. Metelionis.

Kauno miesto oro stebėsenos sistema penktadienį rodė, kad rodikliai neviršija norminių ribų, tačiau keletas parametrų (azoto oksido ir ozono) buvo nežymiai padidėję. Šie duomenys viešai prieinami visiems gyventojams internetu: orotarsa.kaunas.lt. Nuo praėjusios nakties Kaune oro užterštumą realiu laiku prie pat gaisro epicentro fiksuoja ir Aplinkos apsaugos departamento kilnojamoji oro kokybės matavimo stotis.

Vis dėlto, saugant sveikatą, aplinkinių mikrorajonų gyventojams rekomenduojama daugiau būti uždarose patalpose, vengti ilgesnių pasivaikščiojimų lauke.

Komentaras

Vitoldas Sapožnikovas, bendrovės „Žalvaris“ direktorius:

Apgailestaujame dėl įvykusios nelaimės. Esame visiškai atviri ir bendradarbiaujame su tyrimą atliekančiomis institucijomis, siekdami išsiaiškinti gaisro kilimo priežastis ir galimą žalą aplinkai. Institucijoms surinkus visą įmonės teritorijoje esamą tyrimui reikalingą medžiagą ir gavę leidimą tvarkyti gaisravietę, nedelsiant savo lėšomis pradėsime gaisro padarinių likvidavimo darbus.

Įmonės veikla nesustojusi, esame pajėgūs vykdyti visus mūsų prisiimtus įsipareigojimus klientams. Dėl nelaimės padarinių šalinimo Kauno regiono klientų aptarnavimą užtikrins kiti mūsų padaliniai Lietuvoje.

Tyrimas vykdomas, nuostoliai įmonei tikslinami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tadas

tadas portretas
Dronais zvalge? o siaube, o dieve. o dronai, o siurpu. o gal tapinui biski pamest euriuku? o gal 45 milijonus ukru priimti? o gal melynai geltona veliava ant trauzu issisiuvineti?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių