Quantcast

Dėl skandalingo pabėgimo gali būti kalčiausios Kalėdos: nepilnamečiai tikino labai norėję pas mamas

Apklausus po skandalingo pabėgimo iš Kauno tardymo izoliatoriaus apie šešiolika valandų laisvėje praleidusį septyniolikmetį bei nesėkmingai bandžiusius tai padaryti dar du šio bendraamžius, jie visi nurodė tą pačią priežastį, kodėl tada veržėsi į laisvę.

Nesulaikė ir koncertina

Septyniolikmečiai kaliniai, kuriems dar buvo likę kalėti nuo pusantrų metų iki trejų, teigė neįveikę per Kalėdas kilusio artimųjų ilgesio ir labai norėję pas mamas. Nepaisant šventinių renginių gausos šioje įkalinimo įstaigoje, kaip skelbta jos interneto svetainėje, ir gautų simbolinių dovanų iš administracijos.

Tačiau į laisvę veržęsi septyniolikmečiai tikino, kad mintis pabėgti tą sausio 4-osios vakarą, išvedus juos pagal dienotvarkę pasivaikščioti į vidinį šios įkalinimo įstaigos kiemelį, kilo spontaniškai. Iš anksto jie to neplanavo.

Kaip jau rašyta, tą vakarą iš Kauno tardymo izoliatoriaus patalpų, esančių Technikos gatvėje, kur teismų skirtas bausmes atlieka nepilnamečiai, pavyko pabėgti tik vienam iš jų – prieš metus už įvairias vagystes šešerių metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimu nuteistam septyniolikmečiui iš Lentvario.

Šis tik už pusmečio pilnamečiu tapsiantis nuteistasis apie 19 val. sugebėjo perlipti daugiau kaip šešių metrų aukščio šios įkalinimo įstaigos tvorą. Pasinaudota nebenaudojamu apsaugos bokšteliu, iš kurio nušokta į laisvę. T.y. pakartotas tokių pačių skandalingų pastarojo meto pabėgimų iš Pravieniškių pataisos namų scenarijus. Tačiau prieš tai dar reikėjo įveikti ir vidinius barjerus, tarp kurių buvo ir koncertinos įrenginys bei dygliuota viela.

Aliaus Koroliovo nuotr.

Neišvengė susižalojimų

Kartu su laisvėje atsidūrusiu septyniolikmečiu bėgę kiti du jo bendraamžiai, susidūrę su minėtomis kliūtimis, susižalojo. Jie buvo sulaikyti jau ties paskutiniu barjeru – minėta daugiau kaip šešių metrų aukščio tvora, kai į judesio daviklius sureagavę ir per vaizdo kameras rengiamą pabėgimą užfiksavę šios įkalinimo įstaigos pareigūnai įspendė juos į kampą, apsupę šią tvorą iš abiejų pusių – vidinės ir išorinės.

Nors dėl viso pikto sulaikytiesiems ir kviesti greitosios medikai, didelių fizinių sužalojimų jie nepatyrė.

Kaip paaiškėjo, vienas iš sulaikytųjų per žingsnį nuo laisvės buvo septyniolikmetis iš Klaipėdos, kalintis už plėšimus. Ir jam teismo už tai skirta bausmė turėjo baigtis 2023-iųjų vasarą. Kitas buvo septyniolikmetis iš Vilniaus, atliekantis bausmę už vagystes bei seksualinį nusikaltimą. Jam vartai į laisvę turėjo būti atverti 2024-ųjų vasarą.

Tačiau net ir po nepavykusio bandymo pabėgti jie vėl stos prieš teismą. Ir jiems, kaip ir pabėgti sugebėjusiam jų likimo draugui, teoriškai taip pat gresia papildomas įkalinimas iki trejų metų.

Laisvėje naktį ir rytą praleidusiam septyniolikmečiui pavyko pabėgti tik todėl, kad jis pirmasis puolė bėgti link minėtos daugiau kaip šešių metrų aukščio tvoros. Ir, kol pareigūnai sureagavo į judesio daviklius, nors tai įvyko ir žaibiškai, sėkmingai nušokęs žemyn, dingo tamsoje.

Sulaikytas kitame rajone

Bėglio paieškoms tą vakarą buvo mestos nemažos ne tik Kalėjimų departamento, bet ir policijos pajėgos.

Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas po šio pabėgimo skubiai perdislokavo tą vakarą budėjusias savo pajėgas ir pakėlė į orą droną su termovizoriumi, galinčiu identifikuoti žmogų tamsoje.

Tačiau bėglys buvo sulaikytas tik kitos dienos vidurdienį – apie 11 val. Ir už 20 kilometrų nuo minėtų Kauno tardymo izoliatoriaus patalpų Technikos gatvėje – Rumšiškių (Kaišiadorių r.) prieigose.

Nors jo ieškant prašyta ir visuomenės pagalbos, Kalėjimų departamento kriminalinės žvalgybos pareigūnai teigia susekę bėglį operatyvinėmis priemonėmis. Tiesa, šis nebuvo linkęs pasiduoti be kovos. Tačiau šį kartą jam jau pabėgti nepavyko. Ši nelygi dvikova, po kurios sulaikytasis buvo purvinas nuo galvos iki kojų, įvyko ne per toliausiai Rumšiškių „Maximos“.

Po sulaikymo septyniolikmetis teigė ėjęs tada namų link, t.y. link Lentvario. Esą pabėgimo vakarą ėmęs ieškoti kaip orientyro geležinkelio bėgių, kuriais vėliau priėjęs kažkokį negyvenamą namą. Ir jame pernakvojęs, tęsė kelionę toliau, tačiau jau ne geležinkelio bėgiais.

Yra pagrindo įtarti, kad ties Rumšiškėmis jis bandė susistabdyti pakeleivingą automobilį.

Bausmės gresia ir pareigūnams

Bėglys turėjo išeiti į laisvę 2025-ųjų gegužę. Į Kauno tardymo izoliatorių atlikti 2021-ųjų vasarį Vilniaus miesto apylinkės teismo jam skirtos subendrintos bausmės už įvairias vagystes jis buvo atvežtas iš Vilniaus pataisos namų. Tai buvo jau trečias nuosprendis jo biografijoje, nors tuo metu jam dar tebuvo šešiolika metų.

Po šio skandalingo pabėgimo buvo pradėtas ne tik ikiteisminis tyrimas, bet ir tarnybinis tą vakarą budėjusių Kauno tardymo izoliatoriaus pareigūnų veiksmų patikrinimas. Nors jiems ir pavyko du bėglius sulaikyti, tai jau tebuvo pasekmės, sulaikytiesiems patekus į draudžiamą zoną. Jau nekalbant apie tai, kad trečiam bėgliui savo planus įgyvendinti pavyko.

Dar nebaigtas ir minėtas tarnybinis patikrinimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čia būsimas

Čia būsimas portretas
Lyberastų elektoratas

Jolita

Jolita portretas
Čia basakoju mamyciu suneliai

Nu ką

Nu ką portretas
berazumiai vaikai negalintys susitvarkyt su savim. Per durnumą izoliatoriuje atsidūrė, per durnumą dabar dar ,,geriau" padarė..Taip ir lips ,,laiptais žemyn" kol pataps recidyvistais(kalėjimas nei vieno nepadarė geresniu..)Tokiem nuo mažens reikia ypatingos priežiūros ir laikymo už rankos. 18niolikos - atiduot į kariuomenę. Kitaip eis gyvenimas velniop kaip šitų..
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių