Quantcast

Tarp nuteistųjų dėl ginklų ir sprogmenų kontrabandos – ir kaunietis

  • Teksto dydis:

Panevėžio apygardos teismas paskelbė nuosprendį dėl neteisėto ginklų, šaudmenų ir sprogmenų laikymo bei kontrabandos keturiems kolekcininkais prisistatantiems asmenims. Tarp jų – ir Raudondvario (Kauno r.) gyventojui Vytautui Giedraičiui, kaip po teisėsaugininkų, 2015-ųjų vasarą aptikusių jo namuose bei kiemo statiniuose visą ginklų arsenalą, kratos portalui kauno.diena.lt teigė jo motina, tuo metu dirbusiam Kauno savivaldybėje. 

37-erių V.Giedraičiui skirta dviejų metų ir aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmė, atidedant jos vykdymą pusantrų metų bei įpareigojant tęsti darbą – šiuo metu jau uždaroje akcinėje bendrovėje bei neišvykti iš gyvenamojo rajono ribų be bausmės vykdymą prižiūrėsiančių Probacijos tarnybos pareigūnų leidimo.

Prasitarus tada portalo fotografui, besilankančiam Raudondvario Švyturių gatvėje, kur buvo atlikta minėta plačiai nuskambėjusi krata, apie sūnaus darbovietę, V.Giedraičio motina atsisakė patikslinti, kuriame Kauno savivaldybės skyriuje jis dirba, bijodama, kad sūnus nebūtų atleistas iš darbo.

Dabartinis Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Prevencijos poskyrio, kuriame vyriausiuoju specialistu yra dirbęs Vytautas Giedraitis, vadovas negalėjo portalui patikslinti, kad tai – tas pats asmuo, nes paskirtas į šias pareigas ne per seniausiai. Tačiau minėto skyriaus veteranai patvirtino, kad buvęs kolega, turėjęs tokį vardą ir pavardę, atkeltas į jų skyrių iš Sveikatos skyriaus Sanitarijos poskyrio kažką vaduoti, turėjo aistrą kažką kolekcionuoti.

Panevėžio apygardos teismas šiandien konstatavo, kad V.Giedraitis, kaip ir su juo teisti du Raseinių bei Utenos rajono gyventojai, savo namuose, garažuose bei kitose vietose laikė didelius kiekius įvairių ginklų, jų dalių, šaudmenų, sprogstamųjų medžiagų bei karo reliktų. O vienas iš jų – uteniškis savo automobiliu nelegaliai iš Latvijos į Lietuvą gabeno šaunamąjį ginklą- kulkosvaidį bei aštuonių gynybinių skeveldrinių rankinių granatų korpusus su juose buvusiu trotilu ir nepateikė šių prekių, įsigytų iš pažįstamo latvio, muitinės kontrolei.

V.Giedraitis – pirmas iš dešinės.(Dariaus Krasausko/"Panevėžio kraštas" nuotr.)

Teisiamieji teisinosi turintys pomėgį militaristiniams daiktams, senoviniams ginklams ir amunicijai, kai ką radę kasinėdami, kartais pirkdavę, kaupę visai tai, o po to keisdavęsi su kitais kolekcininkais ar parduodavę.

Nė vienas jų anksčiau nebuvo teistas. Visi charakterizuoti teigiamai. Kai kurie -–Lietuvos archeologų draugijos, su kuria bendradarbiavo.

Visi jie dėl šio savo hobio prisipažino ir nuoširdžiai gailėjosi, dėl ko teismas išnagrinėjo jų bylą sutrumpinto įrodymo tvarka ir bausmes sumažino trečdaliu. Visiems skirtos lygtinės beveik trejų metų laisvės atėmimo bausmės, jų vykdymą atidedant pusantrų metų. Ir visiems skirti įpareigojimai pradėti dirbti ar registruotis Darbo biržoje, tęsti darbą ir neišvykti už gyvenamojo miesto ar rajono ribų be leidimo.

Du iš nuteistųjų įpareigoti per metus sumokėti po 188,30 euro į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą. 

Teismas taip pat nusprendė dalį nelegalios nuteistųjų kolekcijos – 78 įvairius daiktus perduoti Vytauto Didžiojo karo muziejui. Tai - šovinių tūtelės, netinkami šaudyti šautuvai, jų dalys, pistoleto dėtuvė, 1898/1935 m. modelio „Mauser“ sistemos šautuvo durtuvas ir kiti ginklai. O pas V.Giedraitį rastus kirvelius ir ietgalį, kurie per daiktų apžiūrą pripažinti skirtingų laikotarpių archeologiniais radiniais, – perduoti įvertinti Kultūros paveldo departamentui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Rado už ką teisti, ginklų kontrabandininkus mat atrado... Geriau Bennetais visokiais domėtis pradėtu.. Bėt tais negalima, "stogo" ausys iš anapus balos kyšo...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių