Quantcast

D. Bugavičiaus nužudymas: vienas estas neneigė buvęs tąnakt Kaune, kitas rengia atskirą pranešimą

Kauno apygardos teisme, narpliojančiame garsiausios pastarojo meto užsakomosios žmogžudystės Lietuvoje – susidorojimo su Deimantu Bugavičiumi aplinkybes, šiandien parodymus pagaliau pradėjo duoti, teisėsaugininkų duomenimis, šį nusikaltimą įvykdę samdyti žudikai iš Estijos, tylėję ikiteisminio tyrimo metu.

Atsakė ne į visus klausimus

Pirmasis apklaustas Hansas Erikas Ehvertas, bylos duomenimis, atvežęs kartu teisiamą savo tautietį Arle Grabbi į nusikaltimo vietą ir šiam nušovus D.Bugavičių, kartu su juo pasišalinęs.

Kaip ir tikėtasi, H.E.Ehvertas, pradėjęs savo parodymų davimą iš anksto pasirašyto teksto skaitymu, kaltės nepripažino. Ir tikino nebuvęs nusikaltimo, dėl kurio yra teisiamas ir jau beveik treji metai suimtas, vietoje.

Anot H.E.Ehverto, jis yra solidus ir patikimas verslininkas, kuris kelis kartus darbo reikalais lankėsi Lietuvoje – Vilniuje bei Kaune. Ir vieną kartą buvo atvežęs čia A.Grabbi. Taip jau sutapo, kad visi šie vizitai buvo tą rudenį, kai buvo nužudytas D.Bugavičius, kurio jis net nepažinojo. Nors tuo metu, kai tai įvyko, viešėjo Kaune, tačiau tąnakt neišėjo iš išsinuomoto buto, iš kurio ryte išvyko.

Hansas Erikas Ehvertas/Vilmanto Raupelio nuotr.

H.E.Evhertas tikino, kad šių jo vizitų į Lietuvą tikslai buvo du: apsižiūrėti, ar čia galima plėtoti jo automobilių nuomos verslą bei paieškoti darbuotojų klientams Suomijoje, nes jis užsiima ir tarpininkavimu įdarbinant. Tačiau paprašius jo nurodyti nors vieną įmonę ar asmenį, su kuriais jis tada buvo susitikęs, H.E.Ehvertas to padaryti negalėjo. O pasiteiravus jo, kokiu tikslu tada Lietuvoje lankėsi A.Grabbi, H.E.Ehvertas buvo linkęs peradresuoti šį klausimą kartu teisiamam savo tautiečiui, kurį apibūdino, kaip gerą savo draugą, su kuriuo bendrauja jau keliolika metų bei turi bendrų pomėgių.

Tuo tarpu kartu su jais teisiamo iš Kauno kilusio, bet pastaruoju metu užsienyje gyvenusio buvusio perspektyvaus boksininko Ričardo Baikos H.E.Ehvertas teigė iki šio teismo proceso nepažinojęs.

Nesugebėjo H.E.Ehvertas atsakyti ir į klausimą, kodėl tą rudenį, kai buvo nužudytas D.Bugavičius, Lietuvoje jo išsinuomotų automobilių stovėjimo vietos bei judėjimo kryptys sutapo su D.Bugavičiaus maršrutais.

Savo ruožtu, A.Grabbi, išgirdęs proceso dalyvių klausimus H.E.Ehvertui, pareiškė, kad jis šiandien parodymų neduos – nori padaryti teismui atskirą pareiškimą. O jį parengti reikia papildomo laiko. Teismas jam tokią galimybę suteikė.

Arle Grabbi/Vilmanto Raupelio nuotr.

Kitas šios nemažą atgarsį sukėlusios bylos posėdis numatytas tik kitais metais.

Tikslai buvo skirtingi?

Kaip jau rašyta, A.Grabbi, H.E.Evertas ir R.Baika yra kaltinami veikę organizuotoje grupėje su ginkluoto nusikalstamo susivienijimo, įkurto 2007-aisiais, nariais, kurių buvo pasitelkti tik organizuojant D.Bugavičiaus nužudymą. Jiems gresia laisvės atėmimas nuo aštuonerių iki 20 metų arba iki gyvos galvos.

Remiantis kaltinamuoju aktu, A.Grabbi su H.E.Ehvertu sutiko dalyvauti šiame išpuolyje dėl piniginio atlygio. O R.Baika – siekdamas pelnyti susidorojimo su D.Bugavičiumi organizatorių palankumą.

Pagrindinė susidorojimo su D.Bugavičiumi priežastis – gauta informacija, kad jis galėjo kelti grėsmę neteisėtai šio nusikaltimo organizatorių nusikalstamai veikai – prekybai narkotikais stambiu mastu. Dėl to nusprendusieji pašalinti jį kaip konkurentą 2015-ųjų vasarą Ispanijos karalystėje kreipėsi pagalbos į asmenį, turintį ryšių su samdomaisiais žudikais.

Po to D.Bugavičiaus nužudymo scenarijuje atsirado ir A.Grabbi su H.Ehvertu bei R.Baika, turėjęs estams padėti. Netrukus buvo įsigyta slapta sekimo įranga, kuri buvo sumontuota D.Bugavičiaus automobilyje ir Prancūzijoje pavogtas „Renault Megane“, kuriuo žudikai atvyko į nusikaltimo vietą. O Ispanijos karalystėje buvo apsirūpinta cheminėmis medžiagomis nusikaltimo pėdsakams naikinti. 9 mm kalibro pistoletai, kuriais buvo apginkluoti žudikai, buvo nelegaliai įvežti į Lietuvą maršrutiniu autobusu – apie D.Bugavičiaus nužudymo organizavimą nežinančio asmens kuprinėje. Ir perduoti žudikams vienoje Trakų rajono kavinėje.

Pasala prie užtvaro

27-erių D. Bugavičius buvo nušautas paskutinėmis 2015-ųjų lapkričio 6-osios minutėmis prie išsinuomoto kotedžo Šilainių Šėtos gatvėje – automobilyje „Mercedes-Benz“. Po to žudikų transporto priemonė, kuria jie pasišalino iš nusikaltimo vietos, sudeginta netoliese esančios Vėtrungės gatvės 3-iojo namo kieme. Palikti nusikaltimo vietą, o netrukus ir Lietuvą, remiantis kaltinamuoju aktu, A.Grabbi ir H.E.Ehvertui padėjo R.Baika.

Visi trys savo kaltę neigia. O jie kaltinami ne tik D.Bugavičiaus nužudymu, bet ir neteisėtu disponavimu ginklais bei šaudmenimis ir svetimo turto sunaikinimu visuotinai pavojingu būdu – buvo ne tik sušaudytas D.Bugavičiaus mamos mersedesas. Viena kulka išdaužė ir vieno Baltų prospekto gyventojo langą. O nuo padegto „Renault Megane“ apdegė ir minėtame Vėtrungės kieme stovėjęs automobilis „Toyota“.

Su D.Bugavičiumi į šiam mirtinus spąstus patekusi buvusi popgrupės „Naujosios pupytės“ narė Vita Jakutienė teisme pasakojo tuo metu snaudusi ant automobilį, kuriuo grįžo į namus, vairavusio mylimojo peties.

Vita Jakutienė/Vilmanto Raupelio nuotr.

„Užtvaro pultelis buvo pas Deimantą. Tačiau belaukiant, kol užtvaras pakils, atbulomis prie mūsų privažiavo netoliese stovėjęs sidabrinės spalvos automobilis tranzitiniais numeriais, kuris užkirto mums kelią. Iš jo keleivio pusės išlipo asmuo su gobtuvu, prisidengęs veido apačią šaliku. Stovėdamas už dviejų metrų nuo mūsų mersedeso, jis laikė rankoje ginklą, iš kurio iššovė. Po to žengė dar porą žingsnių arčiau ir vėl šovė. Sakiau Deimantui: „Spausk gazą – važiuojam iš čia!“, bet jis jau nebereagavo“, – buvo linkusi prisiminti V.Jakutienė.

Atpažino iš nuotraukos

V.Jakutienė teigė atpažinusi asmenį, galimai nušovusį D.Bugavičių, iš pareigūnų pateiktų šešiolikos asmenų nuotraukų. Tiesa, iš pradžių nurodė du galimus įtariamuosius. Tačiau, kai šie buvo atvesti, paprašė, kad jie žengtų porą žingsnių į priekį. Ir iš eisenos jau nurodė, kaip galimą įtariamąjį tik vieną iš jų.

„Tas asmuo, kuris galimai tada šaudė, yra ir teismo salėje“, – teigė V.Jakutienė, nurodydama A.Grabbi.

D.Bugavičiaus mamai bei broliui atstovaujančio advokato Kęstučio Jonaičio prašymu teisiamiesiems pareikštas kaltinimas nužudžius D.Bugavičių dėl savanaudiškų paskatų ir kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu, jau atvertus bylą teisme, papildytas aplinkybe „itin žiauriai“. K.Jonaitis šį savo prašymą grindė tuo, kad A.Grabbi, kurį į nusikaltimo vietą atvežė H.E.Ehvertas, kaltinamas šaudęs į D.Bugavičių iš dviejų pistoletų ir paleidęs mažiausiai 12 šūvių.

Didžiausią ieškinį teisiamiesiems yra pareiškusi V.Jakutienė. Ši reikalauja priteisti jai bei judviejų su velioniu dukrai, gimusiai jau po tėvo žūties, vieną milijoną 854 tūkst. eurų. Velionio mama ir brolis prašo po 300 tūkst. eurų moralinio atlygio.

Skydu tapo velionis

R.Baika jam pareikštų kaltinimų padėjus estams pasirengti mirtinam išpuoliui prieš D.Bugavičių taip pat nepripažino.

Ričardas Baika/Redakcijos archyvo nuotr.

R.Baikos teismui pateikta versija dėl byloje, anot teisėsaugininkų, esančių įkalčių prieš jį buvo siejama su Renaldu B., pravarde Kaziukas, – jo draugu žaidžiant futbolą. Esą šiam jis buvo pasakojęs, kad GPS sekimo įrangą jau galima nusipirkti ir automobilių turguje. Ir Kaziuką, turėjusį pervežimo paslaugų vilkikais įmonę, tai sudomino. Jis paprašė, kad R.Baika jam ne tik šią įrangą nupirktų, bet ir padėtų ją aktyvuoti. Kaziukui nupirkta GPS sistema buvo sujungta su senu R.Baikos telefonu, kuris taip pat atiduotas Kaziukui. Nuo to momento, R.Baikos teigimu, jis apie šio GPS, vėliau rasto sumontuoto D.Bugavičiaus automobilyje, likimą nieko nežinojo. Tačiau tik taip gali paaiškinti, kodėl ant šios slaptos įrangos buvo aptikta jo DNR. Minėtas Kaziukas, remiantis R.Baikos parodymais, jam tarpininkaujant išnuomojo nežinomiems asmenims kelioms savaitėms ir savo butą, kuriame vėliau aptikta mįslingų cheminių medžiagų pėdsakų. Tačiau Kaziukas prieš porą metų mirė.

Su Sergejumi Bėgliku, anot teisėsaugininkų, organizavusį susidorojimą su D.Bugavičiumi, R.Baika teigė asmeniškai niekada nebendravęs, nors galėjo būti bendrose kompanijose, kai svečiavosi pas gerą savo draugą, iš kurio kažkada pirko šunį, – Renaldą Kanį Ispanijoje. Tačiau ir su šiuo, teisėsaugininkų taip priskiriamu D.Bugavičiaus nužudymo organizatoriams, niekada apie D.Bugavičių nėra kalbėjęs. Šio net nepažinojęs, kaip ir kartu teisiamų estų bei jų tautiečio Imre Arako, anot teisėsaugininkų, dėl savo verslo organizuoti tokius nusikaltimus turinčio „mėsininko“ pravardę.

Renaldas Kanys (kairėje) ir Sergejus Bėglikas (dešinėje)

Ne visi rasti ir apklausti

Surengus vaizdo konferenciją su Airijos kalėjimu, kuriame laikomas už panašų nusikaltimą ten patekęs I.Arakas, šis taip pat teigė, kad neturi su D.Bugavičiaus nužudymu nieko bendro. Esą pirmą kartą išgirdo šią pavardę, kai buvo 2018-ųjų vasarį sulaikytas pagal Europos arešto orderį. Tada sužinojo ir, kas D.Bugavičiui atsitiko.

I.Arakas tikino tik pareiškus jam įtarimą dėl D.Bugavičiaus nužudymo pirmą kartą išgirdęs ir apie R.Baiką bei savo tautietį A.Grabbi. Tačiau neneigė, kad pažįsta H.E.Ehvertą. Tačiau šis nėra labai geras jo pažįstamas. Be to, D.Bugavičiaus nužudymo dienomis I.Arakas sakė Lietuvoje nebuvęs, nors neneigė čia lankęsis. O D.Bugavičiaus nužudymo vakarą jis buvo viename Ispanijos restorane – šventė pažįstamo esto gimtadienį. Mūsų teisėsaugininkai pastarąjį taip pat mini tarp galimų įtariamųjų, susijusių susidorojant su D.Bugavičiumi.

Teisiamųjų advokatų prašymu, Kauno apygardos teismas bandė apklausti ir Ispanijoje esantį S.Bėgliką. Tačiau šis per vietinę teisėsaugą, laikančią jį namų arešte po sumokėto 15 tūkst. eurų užstato – kitoje plačiai nuskambėjusioje byloje, kurioje jis, kaip teigiama, linkęs su pareigūnais bendradarbiauti, perdavė, kad atsisako duoti parodymus D.Bugavičiaus nužudymo byloje.

R.Kanys kol kas sėkmingai slapstosi nuo Lietuvos teisėsaugos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To deimos

To deimos portretas
Jo jo bijojo visa Lietuva jo, jis butu ne tik juos 3 vienas paemes bet ir visus 20 :D ar tu tik nebusi tas oziukas cia...bijojo...:D

Hahahah

Hahahah portretas
Bugaviciaus mamos mersedesas:D ten ozio cikio smirdantis mersedesas....:D

TEISEJAM IR PROKURORAM

TEISEJAM IR PROKURORAM portretas
SEKMES TAS ATMATAS SUKIST KUR VETA.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių