Quantcast

Buvusių teisėjų ir Druskininkų mero bylą nagrinės Kauno apygardos teismas

Galimos korupcijos bylą, kurioje kaltinimai pateikti grupei buvusių teisėjų, Druskininkų merui Ričardui Malinauskui, nagrinės Kauno apygardos teismas.

Tai trečiadienį nusprendė Lietuvos apeliacinis teismas.

Anksčiau jis buvo nutaręs, kad rezonansinę galimos korupcijos teisinėje sistemoje bylą turi nagrinėti Šiaulių apygardos teismas.

Kaip skelbia Apeliacinis teismas, paaiškėjo, kad Šiaulių apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriuje nėra pakankamai teisėjų, iš kurių galėtų būti sudaryta privaloma trijų teisėjų kolegija – bylą galėtų nagrinėti tik viena Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėja.

„Nustatyta, kad trys teisėjai negali nagrinėti baudžiamosios bylos, nes ikiteisminio tyrimo metu atliko tam tikrus procesinius veiksmus, du teisėjai negali nagrinėti šios didelės apimties baudžiamosios bylos, nes iki jų, kaip teisėjų, įgaliojimų pabaigos liko mažiau nei vieni metai, vienas teisėjas nusišalino nuo bylos ir jo nusišalinimas buvo patvirtintas Šiaulių apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko“, – paskelbė Apeliacinis teismas.

Be to, Lietuvos apeliacinis teismas įvertino ir tai, kad dėl Šiaulių apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko nutartyje nurodytų aplinkybių dėl dviejų teisėjų asmeninių ir kolegiškų santykių su kai kuriais bylos kaltinamaisiais sukuriama situacija, kai bet kuriam pašaliniam stebėtojui iš anksto nesant konkretaus pagrindo sukeliama abejonių dėl šių teisėjų nešališkumo.

Esant tokiai situacijai Apeliacinis teismas konstatavo, kad proceso operatyvumo ir teisingumo principai geriausiai bus užtikrinti bylą perdavus nagrinėti Kauno apygardos teismui.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis yra neskundžiama.

Vadinamojoje teisėjų korupcijos byloje kaltinimai pateikti 16 fizinių asmenų ir vienam juridiniam asmeniui.

Kaltinimai dėl galimos korupcijos pateikti nuo pareigų nušalintam Apeliacinio teismo teisėjui Viktorui Kažiui, buvusiam šio teismo teisėjui Konstantinui Gurinui, buvusiam Aukščiausiojo Teismo teisėjui Egidijui Laužikui, buvusiam Vilniaus apygardos teismo teisėjui Henrichui Jaglinskiui, laikinai nušalintam Vilniaus miesto apylinkės teismo apylinkės teismo teisėjui Robertui Rainiui.

Tarp kaltinamųjų – ir buvęs Aukščiausiojo Teismo teismo teisėjo padėjėjas, šio teismo teisėjos Audronės Kartanienės sūnus Airingas Kartanas.

Joje dėl „Vijūnėlės“ dvaro statybos aplinkybių bus teisiamas ir Druskininkų meras, jo padėjėjas.

Likę kaltinamieji yra advokatų klientai, korupcijos grandinės tarpininkai.

Per ikiteisminį tyrimą STT pareigūnai sako surinkę duomenų, kad suinteresuoti bei jiems tarpininkavę asmenys, kaip įtariama, planuodavo, tardavosi ir perduodavo įvairaus dydžio piniginius kyšius, siekdami neteisėtais būdais užsitikrinti pageidaujamus teismų sprendimus.

Tyrimo medžiagoje nurodomos galimai duotų ir priimtų kyšių sumos siekia nuo 3000 iki 60 tūkst. eurų. Dalis kaltinamųjų kaltinami veikę bendrininkaudami, dalis – organizuotoje grupėje.

Iki šių metų liepos nuo pagrindinio ikiteisminio tyrimo buvo atskirtos ir teismui jau yra perduotos 15 baudžiamųjų bylų, jose kaltinimai pateikti 30 asmenų. Devyni iš jų  pripažinti kaltais, du išteisinti (jų ir dar vieno asmens atžvilgiu teisminis nagrinėjimas vyksta apeliacinės instancijos teismuose).

Teismo skirtų baudų suma – beveik 90 tūkst. eurų, vienam kaltinamajam skirta reali laisvės atėmimo bausmė.

Du įtariamieji atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės.

Dar septyniose baudžiamosiose bylose teisminis nagrinėjimas tebevyksta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Regina

Regina  portretas
Mūsų Druskininkų valdžiai į paprastą zmogu nusispjauti

Tiesa

Tiesa portretas
Druskininkuose gražu ir gera, bet ne visiems. Ir neduok dieve pasipriešinti valdantiesiems. Is toli viskas atrodo kitaip. O Lietuva visa tvarkosi, daug kur net geriau.

Saulius

Saulius portretas
Konservai veržiasi į Druskininkus ir į Kauną, bet apsaugok dieve nuo šitos invazinės rūšies. Sveikatos ir kantrybės Druskininkų merui.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių