Quantcast

Bumerangas skandalingajam bėgliui: 30 valandų laisvėje prailgino jo įkalinimą pusei metų

Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmai trečiadienį paskelbė nuosprendį Jevgenijui Sotikovui, sugebėjusiam praėjusią vasarą pabėgti iš ne viena tvora apjuostos Laisvės atėmimo vietų ligoninės.

Rasta tik pižama

Šis skandalingas pabėgimas tapo jau ketvirta 39-erių J. Sotikovo akistata su Temide. Per pirmąją – už Ispanijos piliečio nužudymą, slepiant kitą nusikaltimą – aukos apiplėšimą, šios šalies teismas 2008-aisiais skyrė J. Sotikovui septyniolikos su puse metų įkalinimą. 2011 metais deportuotas į Lietuvą, jis sugebėjo atlikdamas minėtą bausmę mūsų įkalinimo įstaigose, užsidirbti dar du teistumus – dėl turto prievartavimo ir neteisėto disponavimo narkotikais.

Praėjusių metų rugpjūčio 30-osios popietę J. Sotikovas sugebėjo pabėgti ir iš Pravieniškėse esančios Laisvės atėmimo vietų ligoninės. Tai jis padarė atlenkęs pasivaikščiojimo kiemelio skardą, po to perlipęs apsauginę spygliuotos vielos tvorą, vėliau betonine tvora užlipęs į apsaugos posto bokštelį ir nusileidęs juo į apačią. Minėtame pasivaikščiojimo kiemelyje po kurio laiko buvo aptikta tik J. Sotikovo pižama. Nusimetęs šią, jis į laisvę patraukė dėvėdamas po apačia vilkėtais drabužiais bei užsidėjęs kepurę.

Lemtingas pusvalandis

Šis skandalingas pabėgimas konstatuotas maždaug po pusvalandžio. Minėtas kliūtis J. Sotikovas buvo įveikęs jau apie 15.30 val. Tačiau prižiūrėtojai konstatavo jo pabėgimą tik apie 16 val. – kai parvedė iš pasivaikščiojimų kiemelių visus nuteistuosius. Iki tol neradus J. Sotikovo kiemelyje, į kurį jis buvo išvestas, manyta, kad į ligoninę šį nuteistąjį parvedė kitas kolega. Tačiau suvedus visus kalinius, paaiškėjo, kad vieno – būtent J. Sotikovo – trūksta.

Paskelbus apie jo pabėgimą teigta, kad nedelsiant bėglio paieškoms buvo mestos ne tik Kalėjimų departamento, bet ir visos šalies policijos pajėgos. Tuo tarpu J. Sotikovas pasakojo, kad atsidūręs laisvėje Kauną pasiekė pėstute – miškais, kuriuose pernakvojo, bei žingsniuodamas šalia geležinkelio bėgių.

Bėglys buvo sulaikytas tik rugpjūčio 31-osios vakare Klaipėdoje, iš kurios apskrities yra kilęs.

Sunkios bendrininkų paieškos

Į gimtąją Klaipėdą J. Sotikovas iš Kauno atvyko taksi, kurį bėglio prašymu jam iškvietė Neveronyse esančios degalinės darbuotojai. Vėliau šie teisinosi, kad nieko nebuvo girdėję apie jau daugiau kaip parą visoje šalyje vykstančias iš Pravieniškių pabėgusio žmogžudžio paieškas.

Anot J. Sotikovo, prieš tai jis prašęs iškviesti taksi ir Neveronių parduotuvėje. Tačiau ten pagalbos nesulaukęs. Kaip ir policija nesulaukė šios parduotuvės darbuotojų pranešimo apie pas juos pasirodžiusį skandalingąjį bėglį, kurio nuotraukos buvo išplatintos netrukus po to, kai jo pasigesta.

Jevgenijus Sotikovas. Kalėjimų departamento nuotr.

J. Sotikovas teigė maitinęsis pabėgimo metu rastomis gamtos gėrybėmis – obuoliais, kriaušėmis, uogomis. Sulaikius jį Klaipėdoje, bėglys neturėjo nė cento. Tačiau sugebėjo pakaunėje susitarti su taksistu, kad šis nuvežtų jį į pajūrį.

Taksisto nepergudravo

Kaip pareigūnams pasakojo pats taksistas, pakeliui socialiniuose tinkluose jis aptiko informaciją, ką veža. Atvykęs į Klaipėdą ėmė ieškoti policijos ekipažo. O pamatęs šį apie 22 val. Smiltelės gatvėje, lydintį stambių gabaritų krovinį, iš karto sustojo prie pareigūnų.

Panašu, kad J. Sotikovas iš karto suprato, ką tai reiškia, ir nieko nelaukdamas puolė bėgti gatve, o po to – ir per pievą. Tačiau šioje vietoje, bažnyčios prieigose, buvo sulaikytas taip pat žaibiškai situacijoje susiorientavusių policijos pareigūnų.

Apie tolesnius savo planus laisvėje J. Sotikovas nepasakojo. Nors neatmetama, kad juose galėjo būti ir pabėgimas į užsienį.

Tačiau skandalingasis bėglys atskleidė, kodėl nusprendė pasišalinti iš Laisvės atėmimo vietų ligoninės, į kurią buvo atvežtas konsultacijai beveik prieš savaitę iki pabėgimo. Ir jau kitą dieną po jos turėjo būti sugrąžintas atgal į Marijampolės pataisos namus.

Kerštas pavyko

Anot J. Sotikovo, pabėgimo idėja tą sekmadienio popietę jo galvoje gimė spontaniškai. Ir tai visai nesusiję su nenoru grįžti atgal į Marijampolę, nors taip manyta.

J. Sotikovas teigė tiesiog norėjęs tokiu savo poelgiu pakenkti prižiūrėtojams, turėdamas šiems už ką keršyti. Tai buvo susiję ir su senesnėmis nuoskaudomis, nes jis buvo atvežtas į šią gydymo įstaigą ir anksčiau.

Tuo tarpu Kalėjimų departamento pareigūnai linkę apibūdinti J. Sotikovą kaip gana aikštingą ir net konfliktinę asmenybę, visada kuo nors nepatenkintą ir reikalaujančią sau išskirtinių sąlygų.

Po J. Sotikovo pabėgimo Kalėjimų departamentas atliko net du tarnybinius patikrinimus. Po pirmojo du tą parą budėjusius Laisvės atėmimo vietų ligoninės prižiūrėtojus pasiūlyta nubausti papeikimais, trečiąjį – griežtu papeikimu. Po antrojo – ligoninės direktoriui ir jo pavaduotojui, kurie po šio įvykio buvo nušalinti nuo pareigų, pasiūlyti griežti papeikimai, o Saugumo skyriaus viršininką perkelti į žemesnes pareigas.

Prašė švelnesnės bausmės

J. Sotikovui pripažinus savo kaltę ir teisme, jo bylos nagrinėjimui pritaikytas sutrumpintas įrodymų tyrimas, t. y. ji išnagrinėta nekviečiant liudytojų, tarp kurių turėjo būti ir tie, kuriems teisiamasis teigė keršijęs.

Šių pareigūnų J. Sotikovas teisme viešai atsiprašė. Ir net kelis kartus pakartojo, kad labai gailisi dėl savo poelgio.

Nepaisant to, prokurorė siūlė už šį pabėgimą pridėti J. Sotikovui prie likusios neatliktos bausmės dar vienerius metus įkalinimo. Tačiau bylai pritaikius sutrumpintą įrodymų tyrimą, ši bausmė automatiškai sutrumpėjo iki aštuonių mėnesių. Bet subendrinus ją su likusia neatliktos bausmės dalimi už ankstesnius J. Sotikovo padarytus nusikaltimus, prokurorės paskaičiavimu, skandalingajam bėgliui dar reikėtų kalėti trejus metus, septynis mėnesius ir 24 dienas.

Pats J. Sotikovas, kaip ir valstybės jam skirta advokatė, prašė teismo švelnesnės bausmės. Už pabėgimą iš sulaikymo, suėmimo ar bausmės atlikimo vietos Baudžiamasis kodeksas numato areštą nuo 15 iki 90 parų arba laisvės atėmimą iki trejų metų.

Teismo verdiktas

Bylą nagrinėjęs Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmų teisėjas Ričardas Juodis trečiadienį pripažino J. Sotikovą kaltu.

Tačiau įsiklausė į jo prašymą dėl švelnesnės, nei prašė prokurorė, bausmės. Ir nuteisė J. Sotikovą už pabėgimą iš Laisvės atėmimo vietų ligoninės devynių mėnesių laisvės atėmimo bausme, kuri pritaikius jo bylai jau minėtą sutrumpintą įrodymų tyrimą automatiškai sumažėjo iki pusmečio. O subendrinus šį su likusia neatliktos bausmės dalimi už kitus nusikaltimus, t. y. dvejais metais, vienuolika mėnesių ir vienuolika dienų, skyrė J. Sotikovui galutinę bausmę – trejus metus, penkis mėnesius ir vienuolika dienų laisvės atėmimo. Tačiau netenkintas tarnybos, suteikusios jam valstybės skirtą advokatę, prašymas priteisti iš J. Sotikovo už šias paslaugas 138 eurus. Tokį sprendimą teismas teigia priėmęs, atsižvelgęs į turtinę nuteistojo padėtį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių