Quantcast

Baigta tirti „kamuolinių“ gaujos byla, teismui perduota 60 kaltinamųjų

Generalinė prokuratūra ir kriminalinė policija baigė tirti ir teismui perdavė „kamuolinių“ nusikalstamo susivienijimo bylą.

Kaip skelbia prokuratūra, teismui perduota „išskirtinio dydžio ir sudėtingumo baudžiamąją bylą, kurioje 60 asmenų kaltinami padarę įvairius labai sunkius ir sunkius nusikaltimus, veikdami ginkluotame nusikalstamame susivienijime, kuris žinomas „kamuolių“ pavadinimu“.

Baudžiamąją bylą sudaro 424 tomai, surinkti ikiteisminio tyrimo duomenys apie 1999 – 2018 metais galimai padarytus šio susivienijimo nusikaltimus, iš viso – 51 nusikaltimą.

12 tomų sudarančiame kaltinamajame akte nurodoma, kad šio ginkluoto nusikalstamo susivienijimo dalyviai, kaltinami ginkluoto nusikalstamo susivienijimo organizavimu ir vadovavimu jam, nužudymu, pasikėsinimu nužudyti, mažiausiai septynių asmenų sveikatos sutrikdymu, neteisėtu laisvės atėmimu, turto prievartavimu ir kitais labai sunkiais ir sunkiais nusikaltimais, kurie pasižymėjo ypatingu žiaurumu ir fizinio smurto panaudojimu.

Prokuratūros nuotr.

Be šių nusikaltimų, baudžiamojoje byloje taip pat gausu duomenų apie šio nusikalstamo susivienijimo vykdytą ilgametį, verslinio pobūdžio disponavimą labai dideliais kiekiais narkotikų ir psichotropinių medžiagų, jų kontrabandą ir prekybą jais tiek Lietuvoje, tiek užsienio valstybėse, duomenų apie disponavimą nusikaltimams vykdyti skirtu dideliu kiekiu šaunamųjų ginklų, sprogmenų, šaudmenų, jų kontrabandą, duomenų apie daugkartines didelės vertės svetimo turto vagystes, įvairiausių dokumentų klastojimą ir kitus įvairaus sunkumo bei pobūdžio nusikaltimus.

Prokuratūros pranešime teigiama, kad ikiteisminį tyrimą atlikę Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai bei šį tyrimą kontroliavę ir organizavę Generalinės prokuratūros prokurorai detaliai atkūrė net ir prieš daugelį metų padarytų nusikaltimų eigą, faktines aplinkybes, nustatė įtariamuosius, surinko išsamius duomenis apie susivienijimo dalyvius, jų pasiskirstymą vaidmenimis ir funkcijomis, apie su nusikalstamu susivienijimu bendrai nusikaltimus dariusius asmenis.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, susivienijimas veikė kaip gerai organizuota kelių pakopų struktūra – vadovai periodiškai rengė pasitarimus, per juos aptarinėjo bendrus nusikalstamo susivienijimo planus ir konkrečius nusikaltimus, sprendė dėl bendro nusikalstamo susivienijimo pinigų fondo („kasos“) ir jį tvarkančių asmenų, sukauptų lėšų panaudojimo teikiant pagalbą sulaikytiems, suimtiems ir nuteistiems susivienijimo dalyviams, advokatų darbo apmokėjimo, narių paklusnumo, disciplinos, lojalumo, konfliktų ir kontaktų su užsienyje veikiančiomis organizuotomis nusikalstamomis grupuotėmis ir kitus organizacinius klausimus.

„Susivienijime tikslingai buvo palaikoma įtarumo, baimės atmosfera, vykdomos brutalios fizinės ir finansinės bausmės nepaklusniems nariams ir kitiems asmenims“, – nurodo prokuratūra.

Kaltinamajame akte teigiama, kad didėjant nusikalstamo susivienijimo dalyvių ir atskiriems nusikaltimams pasitelkiamų asmenų skaičiui, gaujos vadeivos buvo suskirstę „Kamuolių“ ginkluotą nusikalstamą susivienijimą į atskiras mažesnes grupes („Kamuolio“ (ankščiau „Aguonos“), „Šančių“, „Šliužo“, „Prienų“), kurios turėjo savo vadovus ir bendrą kasą, renkamą, nepriklausomai nuo bendros „Kamuolių“ ginkluoto susivienijimo kasos. Tai daryta siekiant užtikrinti geresnę visų gaujos narių kontrolę, palaikyti discipliną, paklusnumą bei užtikrinti efektyvesnę grupuotės veiklą.

Giedrius Janonis/Vilmanto Raupelio nuotr.

Pasak prokuratūros, apie susivienijimo keltą grėsmę ir padarytų nusikaltimų sunkumą liudija per kratas rastas ginklų arsenalas: dešimtys „TT“, „Makarov“, „Berreta“, „CZ“ „IŽ Baikal“, „Ruger“, „Unique“ markės pistoletų, pistoletų-kulkosvaidžių PPS ir AGRAM 2002, Kalašnikovo konstrukcijos automatų bei kitų šaunamųjų ginklų, tūkstančiai jiems skirtų šovinių, duslintuvų, dėtuvių, kitų ginklų dalių bei priedų.

Viena baudžiamoji byla anksčiau atskirta iš šio tyrimo, ji šiuo metu nagrinėjama Kauno apygardos teisme.

Tirdami šį nusikaltimą pareigūnai nustatė, kas iš susivienijimo narių vieną 2011 metų vasaros naktį Hagoje sunkiai sužalojo žmogų ir po daugiau nei šešerių metų rado miesto centre į vandens kanalą išmestą šaunamąjį ginklą, kuriuo įvykdytas šis nusikaltimas.

„Didelė ikiteisminio tyrimo medžiagos dalis atskleidžia šio susivienijimo vykdytos narkotinių medžiagų kontrabandos ir prekybos jais mastus. Ikiteisminio tyrimo medžiagoje yra duomenys apie beveik dvi tonas metamfetamino, daugiau nei 140 kilogramų kokaino ir iš šių narkotinių medžiagų kontrabandos bei prekybos Lietuvoje bei užsienio šalyse gautas milijonines pajamas“, – teigiama prokuratūros pranešime.

Per ikiteisminį tyrimą ištyrus atskirus nusikaltimus, dalis šio susivienijimo narių buvo nuteisti Lietuvoje bei užsienyje ir dabar atlieka jiems skirtas bausmes. Dalies įtariamųjų šiuo metu ieškoma, todėl jų atžvilgiu ikiteisminiai tyrimai buvo atskirti ir tebevyksta. Taip pat dalies įtariamųjų atžvilgiu tyrimas nutrauktas dėl jų mirties.

Ši baudžiamoji byla su kaltinamuoju aktu dėl jos labai didelės apimties, labai didelio proceso dalyvių skaičiaus, perduota Lietuvos apeliaciniam teismui priimti sprendimą dėl teismingumo, t. y. apygardos teismo, kuris nagrinės bylą iš esmės, paskyrimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cirkas

cirkas portretas
Cirkas tęsiasi...Pradžioje klykė apie 200, vėliau suėmė net 19. Ieškojo, ieškojo, kol sukrapštė 60. Kodėl kartu nesėdi komisarai, prokurorai, kurie dešimtmečius nematė "agurkinių", "kamuolių" ir kt.?

Vor

Vor portretas
konkrečių kalakutų departamentskų banda

Romas

Romas portretas
akys tuščios, "šypsena" beviltiška, o kokie kie gali būti norai ? pas dvasinius impotentus ...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių