Quantcast

Teismas nusprendė: baisiomis sąlygomis laikyti šunys pas veisėją negrįš, teks sumokėti ir baudą

  • Teksto dydis:

Baisiomis sąlygomis Kauno rajono daugykloje laikyto 81 keturkojo istorijoje atomazga – Kauno apylinkės teismas, išnagrinėjęs bylą skyrė savininkei baudą ir konfiskavo paimtus šunis.

Tinkamai nesirūpino gyvūnais

2020 metų rugsėjo 10 dieną apie 19 val. atlikus neplaninį gyvūnų augintinių veisėjos J. N., patikrinimą, rastas 81 šuo, iš kurių penkios vados jauniklių. Laikomi špicai, prancūzų buldogai, mopsai, bišonai, korgiai, jorkšyras ir mišrūnai.

Atliekant patikrinimą nustatyta, kad didžioji dauguma šunų vidutinio įmitimo, rasta šunų su nepakankamu įmitimu. Dalyje narvų nebuvo indų su vandeniu, daugelis šunų laikyti narvuose, neatitinkančiuose ploto reikalavimų.

Patikrinimo metu patalpoje vyravo netvarka, buvo jaučiamas stiprus amoniako, išmatų kvapas, gyvūnų tuštinimosi patalpos nebuvo valomos laiku. Dauguma gyvūnų – apverktinos odos, ausų, dantų būklės turėjo jausti mažų mažiausiai didesnio ar mažesnio laipsnio diskomfortą.

„Nustatyta, kad J. N. tinkamai nesirūpino laikomais gyvūnais, ko pasekoje sukėlė padarinius, sąmoningai leido jiems atsirasti. Savo veikimu ar neveikimu sąlygojo žiaurų elgesį su gyvūnais“ – nutarime konstatavo teismas.

Neigė kaltę

Daugyklos savininkė savo kaltę neigė, tačiau tai teismas vertino kaip jos gynybos versiją ir siekimą išvengti administracinės atsakomybės už padarytus nusižengimus.

„Administracinėn atsakomybėn traukiamo asmens ir jos atstovo argumentai, kad J. N. nepadarė nusižengimų, tinkamai rūpinosi šunimis, atmestini kaip visiškai nepagrįsti.“ – sprendė teismas.

Veisėjos kaltę patvirtino ne tik byloje esantys rašytiniai įrodymai, bet ir patikrinimo metu jos namuose buvusios institucijos atstovės teismo posėdyje duoti paaiškinimai ir liudytojais teismo posėdyje apklaustų parodymai.

Nubaudė ir konfiskavo gyvūnus

Teismas, skyrė J. N. 1 025 eurų dydžio baudą ir konfiskavo laikytus gyvūnus.

„Nagrinėjamoje byloje nustatyta, kad J. N. nesirūpino laikomais gyvūnais, nepakankamai juos šėrė ir girdė, nesuteikė laikomiems šunims būtinosios veterinarinės pagalbos, jos veiksmai atitinka žiauraus elgesio su gyvūnais, gyvūnų kankinimo, kai dėl to gyvūnams grėsė žūtis ar suluošinimas, sudėtį. Įvertinus nustatytų aplinkybių visumą, taikytinas gyvūnų konfiskavimas“.–motyvavo teismas.

Nutarimas per 20 kalendorinių dienų gali būti skundžiamas Kauno apygardos teismui per Kauno apylinkės teismo Kauno rūmus.

Džiaugiasi sprendimu

Kleboniškio daugyklos narvai liks tušti – apie pastarąjį teismo sprendimą socialiniame tinkle „Facebook“ savaitgalį pranešė ir gyvūnų prieglaudos „Nuaras“ atstovai.

„Po 145 dienų teismas priėmė palankų gyvūnams sprendimą. Priminsime, jog Kauno rajone iš daugyklos, dalyvaujant VMVT,  Kauno rajono savivaldybės Karmėlavos seniūnijos, Laisvės TV , policijos atstovams,  „Nuaras“ paėmė į savo globą 81 šunį“, – priminė įrašu apie teigiamą istorijos posūkį, susijusį su Kleboniškyje aptikta daugykla, pranešęs „Nuaras“.

Prieglaudos atstovai teigė esantys dėkingi ne tik teismui, bet ir Kauno rajono savivaldybei, kuri nuolat stengėsi padėti finansiškai, palaikyti ir patarti.

„Vos paėmus šunis, Kauno rajono meras Valerijus Makūnas iškart pakvietė mus ir kitų institucijų atstovus pasikalbėti ir suprato problemos svarbą bei sudėtingumą. Dėkojame visiems, kurie atėjo mums į pagalbą sunkiu momentu – už prisidėjimą, palaikymą, patarimus, pagalbą.  Jūsų pagalba buvo gyvybiškai svarbi, nes šiems gyvūnams  gavome ribotą finansavimą“, – dėkojo „Nuaro“ atstovai.

Aptikta rudenį

Primename, kad veisėja, Kauno rajone netinkamomis sąlygomis laikiusi 81 šunį, buvo aptikta rudenį. Apie vieną iš didžiausių Lietuvoje šunų paėmimo operacijų socialinio tinklo „Facebook“ asmeniniame profilyje paskelbė žurnalistas Andrius Tapinas.

„Šiuo metu Kauno rajone baigiasi turbūt didžiausia šunų paėmimo operacija, kurią įvykdė Laisvės TV, policijos ir VMVT atstovai bei gyvūnų globos organizacijų mobilioji komanda. Po 12 valandų budėjimo, bendravimo su šeimininke, kuri bandė apgaudinėti apsimesdama, jog yra ne namie ir siūlydama atvažiuoti rytoj, po aplinkinių gyventojų važinėjančių pirmyn atgal spaudimo, iš namo buvo išvaduota ir perimta 81 itin prastomis sąlygomis laikytas šuo. Kai kurie narvuose buvo sugrūsti po šešis. Didžiojoje dalyje narvų nebuvo net vandens dubenėlių, šunys gyveno savo išmatose, 11 iš jų ką tik gimę. Taip, jūs nesuklydote – 81 šuo. Savininkė buvo registruota kaip veisėja, laikanti dvi buldogų veislės kales“, –  rašė žinomas vyras.

Pasak jo, šunys buvo perduoti ne operacijoje dalyvavusioms prieglaudoms, tačiau į įvykio vietą vakare atvykusiems „Nuaro“ atstovams, kurie turi sutartį su Kauno rajono savivaldybe.

Kaip anksčiau teigė prokuratūra, tyrimo metu nustatyta, kad šunys buvo laikomi per mažuose narvuose, dalis narvų buvo pastatyti vienas ant kito, jų grindyse grotelės, o dalyje narvų nėra gultų, taip pat pažeisti ir kiti veisėjams taikomi reikalavimai.

„Tačiau surinkus ir įvertinus visus gautus duomenis, atsižvelgus į gautas specialistų išvadas bei liudytojų parodymus, konstatuota, kad šiuo atveju nebuvo padaryta Baudžiamojo kodekso 310 str. 1 d. nurodyta nusikalstama veika, todėl tyrimas nutrauktas“, – rašyta prokuratūros pranešime.

Tyrimo metu surinktus duomenis prokurorai perdavė Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT), kurios pareigūnai turėjo spręsti klausimus dėl administracinės atsakomybės taikymo bei tolimesnės gyvūnų  priežiūros, globos, paėmimo ar grąžinimo savininkei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vaclovas

Vaclovas portretas
Turi buti dar jai ir uzdrausta verstis tokia veikla minimum 10 metu.

botagas

botagas portretas
1000 eurų - čia pinigai galintys daryti įtaką dauginimu užsiimančiam asmeniui ? ar jūs juokaujat ? - 5000-8000 eurų gal ir keistų mastymą

Monika

Monika portretas
Veiseja pacia uzdryti i narva nors parai laiko
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių