Quantcast

Atmestas N. Venckienės prašymas priteisti sumažintą teisėjos algą

  • Teksto dydis:

Teismas galutinai atmetė buvusios Kauno apygardos teismo teisėjos ir parlamentarės Neringos Venckienės skundą, kuriuo ji prašė priteisti per 15 tūkst. eurų kompensaciją dėl per krizę sumažinto teisėjos atlyginimo.

Skundą atmetęs Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) paliko galioti pernai rugsėjį priimtą žemesnės instancijos teismo sprendimą. LVAT sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas. Šiuo metu Lietuvos teisėsaugos ieškoma N.Venckienė prašė priteisti jai darbo užmokestį nuo 2009 metų sausio iki 2012 metų liepos 2 dienos, bei 5 proc. metines palūkanas.

LVAT pakartojo žemesnės instancijos teismo poziciją, kad pagal Konstitucinio Teismo (KT) nutarimą Seimas yra nustatęs kompensavimo mechanizmą dėl per krizę sumažintų atlyginimų, kuris galioja ir teisėjams. Taip pat atkreiptas dėmesys į KT išaiškinimą, kad atlyginimų kompensavimo atidėjimas metams (iki 2015-ųjų gegužės 1-osios) neprieštaravo Konstitucijai.

„Atsižvelgusi į minėtus Konstitucinio Teismo išaiškinimus ir Grąžinimo įstatymą, teisėjų kolegija neturi pagrindo nesutikti su pirmosios instancijos teismo išvada (...), todėl konstatuoja, jog pareiškėjos patirtų praradimų kompensavimo mechanizmui jau esant nustatytam įstatyme, nėra pagrindo tenkinti jos reikalavimą priteisti neišmokėtą darbo užmokesčio dalį teismo sprendimu“, – nurodė LVAT.

Per krizę Lietuvoje visiems valstybės tarnautojams buvo sumažinti atlyginimai, 2013 metų liepą Konstitucinis Teismas paskelbė, kad algos buvo sumažintos neproporcingai.

Teisėsaugos ieškoma N.Venckienė yra pateikusi ir kitą ieškinį dėl atlyginimo, ji prašo priteisti beveik 30 tūkst. eurų neišmokėto darbo užmokesčio už darbą parlamente ir palūkanas.

N.Venckienės Lietuvoje pasigesta 2013 metų balandį, prieš Seimui panaikinant jos teisinę neliečiamybę. Už posėdžių nelankymą jai panaikintas parlamentarės mandatas. 2014 metų spalį Kauno apylinkės teismas patenkino Kauno apylinkės prokuratūros prašymą suimti N.Venckienę, kuri, manoma, yra apsistojusi Jungtinėse Valstijose. JAV 2015 metų gruodžio mėnesį priėmė Lietuvos prašymą dėl N.Venckienės ekstradicijos.

N.Venckienei yra pareikšta įtarimų pagal dvylika Baudžiamojo kodekso straipsnių. Generalinė prokuratūra skelbia, kad pagrindiniai įtarimai siejami su neteisėtu informacijos apie privatų asmenų gyvenimą rinkimu, jos viešinimu bei kitomis nusikalstamomis veikomis, kurios, kaip įtariama šiuo metu, galėjo būti įvykdytos 2010 metais kartu su kitu asmeniu suburiant organizuotą grupę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dr. Jonas Ramanauskas

dr. Jonas Ramanauskas portretas
Man patinka Kauno diena, praleidzia ir neistrina komentaru, ne taip kaip toksai alkas.lt . Aciu. Viesumas ir nuomoniu ivairove yra reikalinga. Beje ponia N.Venskiene suprantu taip, kad ji siekia atsiimti savo uzdirbtus pinigus, o ne kazkieno pinigus. O uzdirbtas atlyginimas yra SVENTAS ir niekas jo negali atimti.... na nebent Lietuvos teismai! Taciau siuo klauimu, uzdirbto atlyginimo ismokejimo klausimu mano bylose pries Vytauto Didziojo universiteta.... universitetas buvo priverstas ismoketi tai kas uzdirbta butent tik per teismus! Taigi cia teismu nekaltinu, teisejai irgi turi supratima, kad uz darba turi buti APMOKETA pagal istatyma!

Manau

Manau portretas
Manau ji nori buti pripazinta protiskai neigali.Nes kitaip tokiu nesamoniu nerasytu,neprasytu.Bijo teismoo ir vaidina nesvaika .

aš portretas
bent vienas iš imones darbuotojas ne ateis į darbą kokia diena- dve be priežasties ir paduos darbdavi teisman kad priversti sumoketi užpravaikštas atlyginima... kaip manote, ar laimes teisma? na o seiman renkami ne privalo dirbti kasdien kad gautu atlygi? ar gali gyventi sau už juru mariu ir rekti ašten dirbau Lietuvos labui, mokėkite manalgaaaa
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių