Quantcast

Asilo gelbėtojų teismas: bandys išvengti atsakomybės skirtingai?

Prieš Kauno apylinkės teismą stojo fiasko patyrę skandalingojo Mindaugo Mažeikos, pravarde Asilas, gelbėtojai, kaltinami melagingų parodymų davimu.

Iškalbinga trijulė

Tai – dar gana reta mūsų teismų praktikoje byla, nors melagingų parodymų davimas juose – gana dažnas reiškinys. Jos kaltinamųjų suole atsidūrė buvusi M. Mažeikos sugyventinė Sandra Baliulevičiūtė, išgelbėta specialiųjų tarnybų nuo jo smurto per didelį atgarsį sukėlusį vieno Žemaičių gatvės buto šturmą, tačiau po to savo skriaudiko teisme iš nukentėjusiosios tapusi jo bendrininke, jai antrinęs Prienų rajono gyventojas Eugenijus Brazinskas bei buvusi vienos Kauno bendruomenės centro pirmininkė Nijolė Agnietė Mažeikienė.

Jiems gresia viešieji darbai, arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų

N. A. Mažeikienė yra M. Mažeikos mama, sumokėjusi 20 tūkst. eurų užstatą už sūnaus paleidimą į laisvę, kai jis buvo prieš pusketvirtų metų suimtas įtariant nušovus kitą su agurkiniais siejamą asmenį. Laisvėje atsidūrusiam M. Mažeikai ir toliau darant nusikaltimus, šis užstatas buvo konfiskuotas valstybės naudai. Šios Kauno apygardos teismo nutarties N. A. Mažeikienė neskundė.

Prisipažįsta tik mama

Netrukus 80-ies sulauksianti N. A. Mažeikienė – vienintelė iš minėtos trijulės pripažįsta jai pareikštą kaltinimą davus melagingus parodymus.

Nijolė Agnietė Mažeikienė (viduryje). Vilmanto Raupelio nuotr.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, N. A. Mažeikienė bandė tikinti jos sūnaus bylą dėl smurto prieš S. Baliulevičiūtę nagrinėjusį tą patį Kauno apylinkės teismą, kad daug draugių turėjęs jos sūnus asmeniškai S. Baliulevičiūtės nepažįsta. Tik iš matymo. O pagarsinus visai kitokius jos parodymus, duotus ikiteisminio tyrimo metu, N. A. Mažeikienė teigė, kad po šiais – ne jos parašas. Dėl to teko kviesti į teismą ir šį N. A. Mažeikienės apklausos protokolą pildžiusią policijos tyrėją. 

Ši patvirtino, kad N. A. Mažeikienė jai teigė, jog jos sūnus su S. Baliulevičiūte draugavo apie porą metų. Buvo jiedu apsistoję jos namuose ir sūnaus sulaikymo išvakarėse. Prieš tai kartu gyveno šio išsinuomotame bute Kęstučio gatvėje. Ir, kad jiedu nuolat pykosi, nes sūnus – ūmaus būdo, o S. Baliulevičiūtė nenorėjo jam nusileisti.

Pareiškus N. A. Mažeikienei įtarimą dėl melagingų parodymų teisme davimo, ji prisipažino tada sakiusi netiesą. Esą iš susijaudinimo. Be to, yra jau garbaus amžiaus ir daug ką pamiršta. N. A. Mažeikienė teigė ir,  kad labai gailisi dėl tokio savo poelgio.

Bando gelbėti dukra

Beje, duoti parodymus sūnaus teisme N. A. Mažeikienė galėjo atsisakyti. Tačiau savanoriškai juos davė, taip patekdama į teisinius spąstus, kuriuose šiandien yra atsidūrusi. Nes prisiekė teismui, kad sakys tiesą ir nieko nenutylės bei buvo perspėta dėl gresiančios atsakomybės už melagingus parodymus.

Gelbėti N .A. Mažeikienę dar bando dukra, parašiusi prašymą atleisti mamą nuo baudžiamosios atsakomybės pagal jos laidavimą. Šis M. Mažeikos sesers prašymas yra prijungtas prie teismui perduotos bylos.

Pavojinga ir sugyventinė

Nei S. Baliulevičiūtė, nei E. Brazinskas savo kaltės pripažinti nelinkę. Jie teigia davę M. Mažeikos teisme teisingus parodymus.

24-erių E. Brazinskas lig šiol teisėsaugininkams užkliuvęs nebuvo.

Eugenijus Brazinskas. Vilmanto Raupelio nuotr.

O 30-metė S. Baliulevičiūtė yra teista už automobilio vairavimą apsvaigus nuo alkoholio ar kitų psichiką veikiančių medžiagų. Sulaikyta 2018-ųjų rugsėjį netoli Karmėlavos neblaivi prie automobilio "Audi A3" vairo, ji tada pripūtė į alkoholio matuoklį 2,5 promiles. Nors buvo apie 11 val. dienos.

Sandra Baliukevičiūtė. Vilmanto Raupelio nuotr.

Už tai tas pats Kauno apylinkės teismas jai dvejiems metams atėmė teisę vairuoti transporto priemonę bei skyrė 1700 eurų baudą, kurią įpareigojo sumokėti per vienerius metus.

S. Baliulevičiūtė minėto baudžiamojo įsakymo neskundė. O už kelių savaičių po jo paskelbimo kartu su M. Mažeika, kuris taip ne kartą buvo sulaikytas vairuojantis automobilį apsvaigęs, nors niekada neturėjo vairuotojo teisių, pateko į vienuoliktu teistumu pastarojo biografijoje pasibaigusią istoriją.

Pertrauka dėl atostogų maratono 

Į šiandien planuotą Asilo gelbėtojų posėdį kaltinamieji rinkosi po vieną.

N. A. Mažeikienė atėjo kartu su už ją laiduoti norinčia dukra bei savo advokatu Ričardu Girdziušu, nuolat ginančiu ir neprognozuojamu elgesiu garsėjantį jos sūnų, ką byloja ir šio pravardė.

E. Brazinskas ir S. Baliulevičiūtė – be advokatų. Tačiau prašymą skelbti teismo procese pertrauką dėl iš anksto suplanuotų jo atostogų teismui parašė tik E. Brazinską ginsiantis advokatas Vytautas Merkšaitis.

S. Baliulevičiūtės teigimu, ją, kaip ir byloje, kurioje ji kaltinama davus melagingus parodymus, gins advokatas Edgaras Jautakis. Tačiau bylą nagrinėsianti teisėja Tatjana Butkienė joje nerado jokio tai įrodančio dokumento.

Prieš posėdį S. Baliulevičiūtė buvo linkusi laikytis nuošaliau nuo kitų teisiamųjų. Ir labiausiai iš jų pyko ant žiniasklaidos, kad yra fotografuojama. Atėjus į teismo salę, ji labiau bendravo su M. Mažeikos seserimi, negu su mama.

Kitas šios bylos posėdis dėl suplanuotų teisėjos bei kaltinimą šioje byloje palaikysiančios prokurorės Vilijos Šalčiuvienės atostogų numatytas tik rugsėjo pabaigoje. Nors S. Baliulevičiūtė ir replikavo, kad jos advokatas E. Jautakis tądien bus užimtas kitose bylose. 

Vidurdienio trileris

Kaip jau rašyta, Asilo gelbėtojų byla susijusi su M. Mažeikai pernai lapkritį Kauno apylinkės teismo paskelbtu nuosprendžiu, baigus nagrinėti minėto vieno Žemaičių gatvės buto šturmo 2018-ųjų lapkričio 29-osios vidurdienį aplinkybes.

Mindaugas Mažeika. Laimio Steponavičiaus nuotr.

Šioje byloje 44-erių M. Mažeika kaltintas, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio ir kokaino, nesunkiai sutrikdęs buvusios savo keturiolika metų jaunesnės sugyventinės sveikatą, šią  kankinant ar kitaip itin žiauriai.

Šturmuotame bute teisėsaugininkai aptiko kokaino bei tablečių su psichotropine medžiaga – lorazepamu. Rasta pastarųjų ir per M. Mažeikos asmens kratą policijoje. O ekspertai, kuriems jis tada buvo nuvežtas, aptiko draudžiamų medžiagų ir sulaikytojo organizme. 

Nevykęs spektaklis

M. Mažeikos advokatui R. Girdziušui bei nukentėjusiąją atstovavusiam pastarojo kolegai iš tos pačios advokatų kontoros "Girdziušas ir partneriai" E. Jautakiui, kurių tandemas greičiausiai dirbs ranka rankon ir Asilo gelbėtojų teisme, pavyko pasiekti, kad minėtą šturmą vainikavusi byla būtų nagrinėjama už uždarų durų.

Užsidarius nuo žiniasklaidos, nukentėjusioji pareiškė esą prieš ją smurtavo ne M. Mažeika, o mergina. Ir šią į judviejų su teisiamuoju išsinuomotą Žemaičių gatvės butą tada vidury nakties atvežė M. Mažeikos draugas E. Brazinskas.

Teismas apklausė ir šį. Tačiau E.Brazinskas tikino nežinantis mįslingosios nakties vaiduoklės anketinių duomenų. Ir negalintis nurodyti, kur ji gyvena, nors ir parvežė ją po "incidento" namo.

Teisėjos pergudrauti nepavyko

Po tokios įvykių sekos M. Mažeikos advokatas R. Girdziušas prašė jo ginamąjį išteisinti. O nukentėjusioji per baigiamąsias šios bylos kalbas jau nebedalyvavo – parašė pareiškimą tęsti procesą be jos.

Nedalyvavo S. Baliulevičiūtė ir bylą nagrinėjusiai teisėjai Rasai Paulauskaitei skelbiant nuosprendį, kuriuo M. Mažeika buvo pripažintas smurtavęs prieš ją ir nubaustas ketverių metų laisvės atėmimu. O kartu su šiuo nuosprendžiu buvo priimta nutartis kreiptis į Kauno apylinkės vyriausiąjį prokurorą – dėl galimai pačios nukentėjusiosios ir dar dviejų liudytojų – E. Brazinsko bei N. A. Mažeikienės padarytos nusikalstamos veikos, duodant teisme melagingus parodymus.

Pripažintas M. Mažeika kaltu ir dėl neteisėto disponavimo lorazepamu. Nors tai ir nėra draudžiama medžiaga, tačiau ją turi paskirti medikai, o byloje tokių duomenų nėra.

Žmogžudystės šešėlis

R. Paulauskaitės nuosprendį apskundė ir M. Mažeika, ir nukentėjusioji. Tačiau Kauno apygardos teismas S. Baliulevičiūtės skundą atmetė. O M. Mažeikos tenkino iš dalies – išteisindamas jį tik dėl disponavimo šturmuotame bute aptiktais kvaišalais, turint tikslą juos ir platinti. Dėl to M. Mažeikai skirta bausmė sumažinta beveik metais – iki trejų metų ir 20 dienų įkalinimo.

Prieš tai, belaukdamas Kauno apylinkės teismo verdikto dėl smurto prieš S. Baliulevičiūtę, M. Mažeika išgirdo nuosprendį ir dėl savo draugo, taip pat siejamo su agurkiniais, nužudymo 2016-ųjų kovą. Šis nusikaltimas buvo įvykdytas už kelių dienų po to, kai M. Mažeikai buvo diagnozuota onkologinė liga, kurį laiką tapusi jo skydu, nors ši jam netrukdė daryti naujų nusikaltimų. Vieną iš jų vainikavo jau minėtas Žemaičių gatvės buvo šturmas, surengtas specialiųjų tarnybų, nes nagrinėjant M. Mažeikos draugo nužudymo bylą kaltinamasis dėl savo ligos buvo laisvėje.

Už draugo nužudymą Kauno apygardos teismas pernai rugpjūtį įkalino M. Mažeiką dvylikai metų. Tačiau, šis apsiskundė Apeliaciniam teismui ir pastarasis atnaujino įrodymų tyrimą. O šis įstrigo, paskelbus karantiną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

riciukas

riciukas portretas
Pasiziuri ir jokas paima.autoritetas .pardotuves vetines.sargenu

Anonimas

Anonimas portretas
skaicaiu visa straipsni, absoliuciai nieko nesupratau kas ka uz ka del ko..... jovala suraset kazkoki

Artūras

Artūras portretas
Linkiu gerai supūti kalėjime.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių