Quantcast

Tarpukario vilos niokotojas nuosprendžio neišgirdo, bet gali sulaukti nemažo ieškinio

Kauno apylinkės teismas, šiandien turėjęs skelbti nuosprendį tarpukario vilos Žaliakalnyje griovimu išgarsėjusiam Artūrui Dankovskiui, nusprendė atnaujinti įrodymų tyrimą dėl jam inkriminuojamų kitų nusikaltimų.

Demaskavo pilietiški asmenys

Kaip jau rašyta, A.Dankovskis šioje Kauno apylinkės teismo nagrinėjamoje byloje kaltinamas didelės vertės turto, įgyto nusikalstamu būdu, realizavimu bei neteisėtu pistoleto laikymu.

Šis didelės vertės turtas buvo 2016-ųjų sausį Belgijoje pavogta 180 tūkst. eurų vertės filmavimo technika – vaizdo kamera ir keturi objektyvai. Taip ją įvertino šio turto savininkė, nepareiškusi A.Dankovskiui bei kartu su juo teistam žinomam vaizdo operatoriui ir režisieriui Nerijui Brokui jokio ieškinio.

Minėta filmavimo technika, teisėsaugininkų duomenimis, tėra tik dalis nusikaltėlių, prieš keletą metų įvykdžiusių minėtą stambią vagystę Briuselyje, grobio.

Stojęs prieš Kauno apylinkės teismą A.Dankovskis teigė gavęs šią itin brangią filmavimo įrangą iš asmens, kurio duomenis netyčia ištrynė. Esą šis jam paskambino, nes jis anksčiau tokią techniką nuomojo. Ir pasiteiravo, gal jis žino, kam šios reikėtų.

Artūras Dankovskis/Justinos Lasauskaitės nuotr.

Bylos duomenimis, tokiomis aplinkybėmis 2018-ųjų vasarą ši filmavimo technika atsidūrė pas N.Broką. Šis teigė filmavęs iš A.Dankovskio gauta kino kamera vieną lenktynininką. Tačiau šis, kaip žadėjo, jam už tai nesumokėjo. Todėl jis, norėdamas pasidengti patirtus nuostolius, nuėjo į vieną filmavimo aikštelę, kur ir paaiškėjo, kad jo turimai įrangai trūksta tam tikrų dalių ar priedų. Apie tai jam pasakę šioje filmavimo aikštelėje dirbę profesionalai, kurie išsiaiškino ir tai, kad N.Broko turima filmavimo technika yra vogta. Internete rasti duomenys rodė, kad Belgijoje. Buvo paskambinta ir tikrajai šio turto savininkei, kuri ir kreipėsi į Vilniaus teisėsaugininkus, pradėjusius šį ikiteisminį tyrimą.

Šokiruojantis radinys miegamajame

Per kratą A.Dankovskio namuose aptikta tik dėžė nuo šios kino kameros. Jis teigė, kad po to, kai N.Brokas jam šią įrangą grąžino, savo ruožtu grąžinęs ją asmeniui, iš kurio buvo šią filmavimo techniką gavęs. Nustatyti šio asmens dėl jau minėtų A.Dankovskio pasiaiškinimų, kodėl nebeturi jo duomenų, nepavyko.

Tačiau, atliekant kratą A.Dankovskio namuose, jų miegamojo seife rastas nelegaliai laikomas 9 mm kalibro pistoletas „FN Browning“, beje, taip pat pagamintas Belgijoje, ir 20 jam skirtų 9 mm kalibro „Luger“ šovinių.

A.Dankovskis tikino radęs šį ginklą krūmuose netoli namų, bevedžiodamas du savo šunis. Tiksliau maišelį su pistoletu rado vienas keturkojis. O, kadangi jau buvo vėlu, jis radinį parsinešė į namus, ketindamas pranešti apie šį policijai kitą dieną. Tačiau nespėjo, nes kitą dieną jo namuose pasirodę policininkai iš Vilniaus pradėjo kratą.

Žiauriai morališkai gailiuosi ir labai atsiprašau visos kino bendruomenės, kad taip nutiko.

Už neteisėtą disponavimą ginklais bei šaudmenimis numatyta net griežtesnė atsakomybė už nusikalstamu būdu įgyto turto realizavimą – areštas arba laisvės atėmimas iki penkerių metų. Už didelės vertės nusikalstamu būdu įgyto turto realizavimą Baudžiamasis kodeksas numato baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki ketverių metų.

Teismo slenkstį mynė ir sutuoktinė

Bylą teismui rengusiems Vilniaus teisėsaugininkams A.Dankovskis, kuriam tai buvo pirmoji akistata su Temide, prisistatė Didžiojoje Britanijoje registruotos firmos vadovu.

A.Dankovskio žmona prašė teismo atleisti sutuoktinį nuo baudžiamosios atsakomybės pagal jos laidavimą. Tačiau tokia išlyga, anot kaltinimą šioje byloje palaikiusios Kauno apylinkės prokuratūros prokurorės Ritos Mikalauskienės, galima tik tada, kai asmuo kaltinamas vienu nusikaltimu. Tai, kad laikė ginklą ir šovinius neteisėtai, A.Dankovskis pripažįsta pats. O, jeigu jis iš tikrųjų, kaip tikina, nežinojo, kad filmavimo technika, kurią bandė realizuoti, yra vogta, tai po to, kai N.Brokas jam šią grąžino ir nurodė dėl ko, jau abu tą žinojo, bet ir toliau elgėsi nusikalstamai.

Prokurorė siūlė skirti 40-mečiui N.Brokui penkių mėnesių laisvės apribojimą, įpareigojant jį neatlygintinai išdirbti 60 valandų socialinių paslaugų ar kitose įstaigose, kurios rūpinasi neįgaliais ar nusenusiais asmenimis. O 38-erių A.Dankovskiui – 55 parų areštą, atidedant jo vykdymą trims mėnesiams ir skiriant intensyvią priežiūrą apykojės pagalba bei įpareigojimą neišvykti be leidimo iš Kauno.

Nerijus Brokas/Justinos Lasauskaitės nuotr.

Anot prokurorės, įrodymų, kad teisiamieji padarė jiems inkriminuojamus nusikaltimus, – pakanka.Todėl skiriant siūlomas bausmes, reikėtų perduoti Ginklui fondui ir A.Dankovskio namuose rastą pistoletą bei šovinius. O kadangi byloje nėra jokio ieškinio, teismo pratęstą laikiną jo nuosavybės teisių apribojimą į turimus žemės sklypus – panaikinti.

Teisėjo siurprizas

N.Broko advokatas Nerijus Strazdas prašė jo ginamąjį išteisinti, nes šis tik įtarė, bet nežinojo, kad gauta filmavimo įranga yra vogta. O, kai išgirdo tokius įtarimus, nusprendė ją grąžinti tam asmeniui, iš kurio gavo, o ne perduoti policijai, atsižvelgęs į šios įrangos kainą.

A.Dankovskio advokatas Sergejus Milovas taip pat teigė, kad jo ginamasis dėl nusikalstamu būdu gauto turto realizavimo turi būti išteisintas, nes tai neįrodyta. O kaltinime dėl neteisėto disponavimo pistoletu bei šaudmenimis jis turi būti atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės dėl mažareikšmiškumo, nes laikė juos, kaip ir priklauso, užrakinęs seife ir tik vieną parą, dėl ko niekam pavojaus nekilo.

„Aš pilnai palaikau savo gynėją ir prašau vadovautis jo teiginiais“, – suteikus teisę į paskutinį žodį pareiškė A.Dankovskis.

„Žiauriai morališkai gailiuosi ir labai atsiprašau visos kino bendruomenės, kad taip nutiko“, – per paskutinį žodį teigė N.Brokas.

Bylą nagrinėjęs teisėjas Dainius Ročys šiandien netikėtai paskelbė, kad atnaujina įrodymų tyrimą. Ir po kelių savaičių vėl kviečia šios bylos dalyvius į teismo posėdį. Remiantis šiandien vietoj nuosprendžio paskelbta protokoline nutartimi, prokurorės prašoma pateikti papildomus dokumentus dėl teisiamųjų nusikalstamu būdu įgyto turto vertės. Galimai tai gali būti susiję su šio turto savininkės teisiamiesiems rengiamu civiliniu ieškiniu. Portalo kauno.diena.lt duomenimis, gavus šios filmavimo įrangos įsigijimo sąskaitas-faktūras, jos materialinė vertė šiek tiek sumažės, tačiau vis tiek išliks šešiaženklė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
:D Kauno Dienos ir Žaliakalnio pašlemėkų marazmai normaliam žmogui šį kartą neįkandote matyt jau dantys atšipę.

Garantuoju

Garantuoju portretas
kad šitam žulikui bus paskirta milžiniška 10-15 eurų bauda.Kad atsimintų visam gyvenimui.

Kaunas

Kaunas portretas
Duodu prisikt kepure tas kuris sugavo 8 slakius ir gavo lygtais 26 stukas baudos sito neaplenks niekaip max gaus baudos na iki 1000euru cia Lietuva cia lietus lyja
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių