Quantcast

Ar pavyks teisėsaugininkams pažaboti nusikalstamą politikės sūnų apetitą?

Daugėja galimų nusikalstamų nuodėmių, kuriomis įtariami Darbo partijos į Jurbarko rajono tarybą deleguotos Vilmos Venslauskienės sūnūs. Šiandien Kauno apygardos prokurorai informavo, kad vyresnysis iš jų įtariamas ne tik, kaip jau buvo pranešta, neteisėtu disponavimu labai dideliu kiekiu kokaino, bet ir stambia cigarečių kontrabanda.

Dar vienas laimikis

31-erių Rokui Venslauskui įtarimas dėl minėtos cigarečių kontrabandos buvo pareikštas, Klaipėdos jūrų terminale aptikus iš užsienio atplukdytą didelį kiekį cigarečių „MAC WHITE GOLD“ bei „MAC BLACK“. Šio teisėsaugininkų laimikio, slėpto jūriniame konteineryje, vertė – daugiau kaip 2 mln. eurų. Perimta daugiau kaip pusė milijono minėtų cigarečių pakelių.

Ši Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnų, vadovaujamų  Kauno apygardos prokuratūros prokurorės Nomedos Urbonavičienės, sėkmė susijusi su birželį pradėtu ikiteisminiu tyrimu dėl neteisėto disponavimo labai dideliu kiekiu narkotikų. Tačiau apie keturis mėnesius jame rinkta informacija sėkmingai realizuota tik praėjusią savaitę. Prieš tai – dar liepos pradžioje Klaipėdos jūrų terminale buvo rasta minėta cigarečių kontrabanda.

Marijampolės apskrities VPK medžiaga

Šiandien Kauno apygardos prokuratūroje dėl šio ikiteisminio tyrimo buvo surengta spaudos konferencija. „Kilus rezonansui po pirminės informacijos paskelbimo, liko neatsakytų klausimų. Todėl norėtume pristatyti šį tyrimą plačiau“, – teigė spaudos konferencijoje dalyvavęs Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

D.Valkavičius/Justinos Lasauskaitės nuotr.

Labiausiai jis buvo linkęs akcentuoti, kad šis ikiteisminis tyrimas bus išskirtinis ir tuo, kad paraleliai atliekamas ir įtariamųjų turto kilmės tyrimas. Policija jau turi tokią galimybę, nes joje įsteigti padaliniai, kurių funkcija – tai aiškintis.

LNK reportažas:

O kol kas, anot D.Valkavičiaus, ribotos įtariamųjų nuosavybės teisės į daugiau kaip 340 tūkst. eurų vertės turtą, t.y. – į pastatus bei automobilius. Tačiau į žiniasklaidos klausimą, kokia šio turto dalis priklauso brolių tėvams, Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras neatsakė. Tačiau neneigė, kad paprastai tokiais atvejais areštuojamas ir su įtariamųjų aplinka susijęs turtas. Ir toks sprendimas buvo priimtas iš karto po praėjusios savaitės kratų, realizuojant ne vieną mėnesį kruopščiai rinktą informaciją. 

Vilma Venslauskienė (V. Balkūno/BNS, Jurbarko raj. sav. nuotr. 

Slėptuvė klozete

Kaip jau pranešta, beveik kilogramo kokaino radybos vainikavo lapkričio 3-iąją surengtas kratas ne tik Jurbarke, bet ir su įtariamaisiais susijusiose vietose Kaune bei Marijampolėje, kurioms buvo pasitelkti ir Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai . Minėtas labai didelis kiekis kokaino buvo slepiamas viename Jurbarko ūkiniame pastate. Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, – lentpjūvėje. Tiksliau, kaip užfiksuota prokurorų išplatintose šios kratos nuotraukose, – jos klozete.

Marijampolės apskrities VPK nuotr.

Šio radinio vertė juodoje rinkoje, anot ikiteisminiam tyrimui vadovaujančios prokurorės N.Urbonavičienės, taip pat dalyvavusios šiandien surengtoje spaudos konferencijoje, siekia daugiau nei 100 tūkst. eurų. Iš tokio kiekio išeina apie 4 tūkst. dozių. Ir šis kokainas buvo skirtas Lietuvos rinkai. Tuo tarpu kokiai rinkai buvo skirtos kontrabandinės cigaretės, dar aiškinamasi. Tepasakyta, kad jos pasiekė Klaipėdą iš vienos ES valstybės.

Įtarimai dėl neteisėto disponavimo labai dideliu kiekiu kokaino, turint tikslą jį platinti, buvo pareikšti ne tik jau minėtam R.Venslauskui, bet ir jaunesniajam jo broliui Matui.

Rokas Venslauskas (E. Ovčarenko/BNS nuotr.)

25-erių M.Venslauskas – jau teistas dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Taip teisiškai įvertintos muštynės, kuriose jis dalyvavo su dviem draugais ir sumušė tiek pat oponentų.

Matas Venslauskas/LMFA nuotr.

R.Venslausko biografijoje jau yra teistumas dėl turto prievartavimo.

Po radinio minėtame Jurbarko ūkiniame pastate broliai buvo sulaikyti. Vienas iš jų, kaip užfiksuota prokurorų pateiktoje medžiagoje, ištrauktas „Aro“ pareigūnų iš automobilio Vilniuje ir paguldytas ant gatvės grindinio. Kitas, anot N.Urbonavičienės, sulaikytas savo namuose Kaune.

Marijampolės apylinkės teismas lapkričio 4-ąją leido abu juos suimti. Vyresnėlį – maksimaliam trijų mėnesių terminui. Jaunėlį – dviem mėnesiams.

Įtariamųjų gali būti daugiau

„Šiai dienai įtariamieji su teisėsauga nebendradarbiauja“, – neslėpė N.Urbonavičienė. Tačiau, anot prokurorės, bylos duomenimis, abi nusikalstamos veikos, kuriomis jie įtariami, buvo vykdomos paraleliai. O, kiek laiko tai tęsėsi, bus bandoma atsakyti ikiteisminio tyrimo metu. Kaip ir nustatyti, kam priklausė lentpjūvė, kurioje slėptas kokainas, ir, kokia buvo tikroji šio pastato paskirtis.

Be to, pasak N.Urbonavičienės, kol kas nėra apklausti ir įtariamųjų šeimos nariai, kurie kol kas neturi šiame ikiteisminiame tyrime jokio statuso. 

Ypač žodį „kol kas“ prokurorė akcentavo, kalbėdama apie kol kas tik vieną įtariamąjį cigarečių kontrabanda. „Ar ši nusikalstama veika nebuvo vykdoma bendrininkų grupėje, dar aiškinamės“, – sakė N.Urbonavičienė, akcentavusi ir tai, kad minėta cigarečių kontrabanda buvo demaskuota Marijampolės apskrities VPK kriminalistams bendradarbiaujant su Muitinės kriminaline tarnyba.  

N.Urbonavičienė/Justinos Lasauskaitės nuotr.

Kalbėdama apie kokaino radinį, prokurorė buvo linkusi akcentuoti kitką – kad jis nebuvo atsitiktinumas, o koordinuoto ir profesionalaus pareigūnų darbo rezultatas. D.Valkavičius buvo linkęs papildyti N.Urbonavičienę tuo, kad kokainas aptiktas ne tik renkant bei sisteminant informaciją, bet ir taikant ilgalaikes teismo sankcionuotas neviešo pobūdžio priemones.

Adekvačios kontrabandinių cigarečių bei kokaino, kuriais broliai įtariami neteisėtai disponavę, materialinei vertei – ir už tai gresiančios bausmės. Už neteisėtą disponavimą labai dideliu kiekiu narkotinių ar psichotropinių medžiagų numatytas laisvės atėmimas nuo dešimties iki penkiolikos metų. Už stambią kontrabandą – bauda arba laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Anot D.Valkavičiaus, šiemet Kauno apygardos prokuratūros prokurorai kartu su trijų apskričių – Kauno, Marijampolės bei Alytaus policija jau perdavė teismui daugiau kaip 500 ikiteisminių tyrimų, susijusių su neteisėta narkotikų apyvarta. Dar daugiau kaip 300 tokių ikiteisminių tyrimų atliekama. Taigi, pastebima tendencija, kad tokių nusikaltimų nemažėja.

Be to, šiemet jau užkardintas daugiau kaip 4 mln. neteisėtų prekių, panašių į su vienu iš brolių siejama cigarečių kontrabanda, judėjimas. 

Marijampolės apskrities VPK nuotr.

„Turiu didelę viltį, kad ir šiandien pristatytas ikiteisminis tyrimas baigsis sėkmingai. Ir įtariamieji bus patraukti baudžiamojon atsakomybėn“, – reziumavo D.Valkavičius. N.Urbonavičienė jį papildė, kad, baigus ikiteisminį tyrimą, apie jo rezultatus bus pranešta kitoje spaudos konferencijoje. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Konfiskacija su susaudymu

Konfiskacija su susaudymu portretas
Valstiete! Viska pasako. Ralph Lauren baltiniai. Nzn kaip kelnes ar batai. Galima speti, kad ne vienu milijonu zaratosi sitas baudziauninku gerbiamas kaip dievas valstiecio vaikas. Kodel turtas nera konfiskuojamas?

Ot įdomu stebesim

Ot įdomu stebesim portretas
Bus pasodinti ilgam ar kaip

Budelis

Budelis portretas
Kas cia per kvailas straipsnio pavadinimas? I cype nusikaltelius ilgiems metams, su viso turimo turto konfiskacija.
VISI KOMENTARAI 77

Galerijos

Daugiau straipsnių