Quantcast

Absurdiškos žmogžudystės byla: pavojingai pramogavę viengungiai pasiųsti į nokautą

Lietuvos apeliacinis teismas, kuriam buvo apsiskundę du pavojingai pramogavę kauniečiai, nuteisti už pirmą kartą sutikto mikrorajono kaimyno nužudymą absurdiškomis aplinkybėmis, šiandien paskelbė savo verdiktą.

Terorizavo visą vakarą

Kaip jau rašyta, R.M., kuriam tebuvo 43-eji, lavonas buvo aptiktas 2017-ųjų liepos 17-osios ryte parkelyje ties Kalniečių mikrorajone esančiu prekybos centru „Norfa“. Nors dėl jo nužudymo į teisiamųjų suolą pasodinti 30-metis Audrius Komisaraitis ir 25-erių Jonas Čeplauskas kaltinti mirtinai suspardę savo auką apie pirmą-antrą valandą nakties.

Maždaug tokiu laiku prieš tai kartu su R.M. šio bute vakarojęs jo draugas buvo trumpam užmigęs. O kai pabudo buvusio šachmatų partijos partnerio ir sugėrovo nebebuvo. R.M. svečias labai dėl to išsigando, nes jau apie penkias valandas buto šeimininkas konfliktavo telefonu su nežinomais asmenimis. Paskambinę apie septintą vakaro, jie prisistatė siuntų tarnybos darbuotojais. Ir netrukus pradėjo R.M. įžeidinėti. Šis, pavadintas gaidžiu, neliko skolingas.

Žodinė dvikova telefonu užsitęsė. Galiausiai neblaivus R.M. pats pasiūlė skambinantiems, kurių sutramdyti nepavyko ir telefoną trumpam perėmusiam jo draugui, susitikti. Juolab, kad paaiškėjo, jog visi jie tuo metu buvo tame pačiame Kalniečių mikrorajone. Tik R.M. su draugu – viename S.Žukausko g. daugiabutyje. O skambinusieji – J.Čeplausko, vos prieš kelias savaites paleisto iš Pravieniškių pataisos namų, kuriuose atliko bausmę už eilinį nusikaltimą, išsinuomotame bute Šiaurės prospekte.

Iš pradžių buvo sutarta susitikti prie prekybos centro „Iki“ kebabinės. Tai, anot draugo, pasiūlė pats niekaip nusiraminti negalėjęs R.M. Tačiau, jam su draugu pralaukus sutartoje vietoje apie penkiolika minučių, skambinusieji nepasirodė.

Buvo prisipažinęs

Vos grįžus į namus, susitikti neatėję telefoniniai teroristai vėl pradėjo skambinti.

Susinervinę draugai išgėrė dar po kelis stikliukus degtinės. Ir vienas iš jų netrukus užmigo, o kai pabudo, buto šeimininko namuose nebebuvo.

Teismo medicinos ekspertai konstatavo, kad parkelyje prie „Norfos“ be gyvybės ženklų rastas R.M. mirė nuo galvos sumušimo – išsiliejus kraujui į smegenis.

Nusikaltimo vieta

A.Komisaraitis, sulaikytas už keturių dienų, prisipažino, kad po to, kai papurškė R.M. į veidą turėtu dujų balionėliu, dar spyręs jam, suklupusiam ir bandančiam dangstytis rankomis, į smilkinį. Nors R.M. ir prašęs – darykite, ką norite, tik nemuškite. Esą leidęs pasisavinti ir jo mobilųjį telefoną, prašydamas palikti tik šio kortelę, ką jiedu su J.Čeplausku ir padarę. Šis buvo sulaikytas dar po kelių dienų ir jokių parodymų nedavė.

Tuo tarpu A.Komisaraitis po sulaikymo teigė, kad jie skambinę R.M., tik norėdami papramogauti. Ir pirmasis būsimos aukos mobiliojo telefono numerį – esą visai atsitiktinai surinko jis. Nors, tiriant

R.M. žūties aplinkybes, išsiaiškinta, kad šis statybininku dirbęs su žmona išsiskyręs kaunietis dėdavo savo telefono numerį į pažinčių svetainę viename pramoginės televizijos, publikuojančios skelbimus bėgančia eilute, ekrane. Taip jis ieškodavo moters laisvalaikio praleidimui.

Po sulaikymo A.Komisaraitis atskleidė ir tai, kad iš pradžių jie R.M. prie „Norfos“ laukę krūmuose, nes nežinoję su kokia kompanija šis gali ateiti.

„Surinkau aš tada jo telefono numerį „iš lempos“! – tikino žiniasklaidą prieš atverčiant jo bylą teisme į šį su apykoje iš savo namų viename Vilkijos seniūnijos kaime atvykęs A.Komisaraitis. Nuosprendžio po paleidimo iš suėmimo jis laukė intensyvios priežiūros sąlygomis.

A.Komisaraitis tada neslėpė ir to, kad mėgdavo juokauti, skambindamas nepažįstamiems asmenims, ir anksčiau. Tik ankstesni jo pašnekovai greitai nutraukdavo su juo pokalbį ir daugiau neatsiliepdavo.

Audrius Komisaraitis/Eitvydo Kinaičio nuotr.

Teisme parodymus pakeitė

Teisme A.Komisaraitis jau savo kaltės nepripažino ir teigė, kad jie paliko R.M. sąmoningą. Esą ir ekspertai konstatavo, kad šis galėjo patirti mirtiną traumą ir griuvinėdamas.

Ėjome su juo aiškintis tik todėl, kad jis ar jo draugas grasino duoti mums per galvą keptuve!

„Juk pas jį aptikta daugiau kaip trys promilės alkoholio! O mes buvome blaivūs! Ir ėjome su juo aiškintis tik todėl, kad jis ar jo draugas grasino duoti mums per galvą keptuve!“ – tokia buvo gynybinė A.Komisaraičio pozicija, išsakyta žiniasklaidai prieš atverčiant teisme bylą.

Tačiau, stojęs prieš teismą, jis jau tikino, kad niekas R.M. tąnakt nespardęs. Esą po to, kai jam buvo papurkšta dujų, R.M. buvo tik pastumtas.

Jau keturis kartus, nepaisant jauno amžiaus, teistas J.Čeplauskas neigė net dalyvavęs toje R.M. lemtingoje akistatoje. Tačiau, vaizdo kamerų įrašai, anot teisėsaugininkų, tai paneigia.

Jau du kartus – už plėšimą ir vagystę teistas ir A.Komisaraitis. Tačiau, jo teistumai – jau išnykę.

Atsižvelgdamas ne tik į teisiamųjų pozicijas, bet ir biografijas, kaltinimą šioje byloje palaikęs prokuroras Vytautas Gataveckas siūlė izoliuoti J.Čeplauską nuo visuomenės dvylikai metų, pripažįstant jį itin pavojingu recidyvistu. A.Komisaraičiui – vienuolikos metų įkalinimą. Ir tenkinti visų nukentėjusiaisiais šioje byloje pripažintų šešių R.M. artimųjų ieškinius. O šie siekė beveik 160 tūkst. eurų.

Įkalinti ilgam

Bylą nagrinėjusi Kauno apygardos teismo teisėja Jūratė Jakubonienė pernai gruodį konstatavo, kad nekyla abejonių, jog R.M. mirė dėl nuteistųjų smurtinių veiksmų. Ir skyrė A.Komisaraičiui vienuolikos metų įkalinimą, nepripažindama jo prisipažinimo ikiteisminio tyrimo metu atsakomybe lengvinančia aplinkybe, nes teisme jis savo parodymus pakeitė.

A.Komisaraitis buvo suimtas teismo salėje.

Paaiškino J.Jakubonienė ir, kodėl nepripažino, kaip siūlė prokuroras, J.Čeplausko, kuriam skyrė vienuolikos su puse metų įkalinimą, itin pavojingu recidyvistu. To neleido trys pirmi jo teistumai dar esant nepilnamečiu.

Jonas Čeplauskas/Eitvydo Kinaičio nuotr.

Tik iš dalies patenkinti ir nuteistųjų ieškiniai dėl moralinio atlygio. Bendra priteista jų suma – daugiau kaip 39 tūkst. eurų. Didžiausia – 12 600 eurų, mažiausia – 500 eurų. Velionio vaikams priteistos didesnės sumos, negu mamai ir seseriai, nes nužudytasis, kaip konstatavo teismas, savo atžalomis pagal išgales rūpinosi, o jo santykiai su mama ir seserimi, remiantis liudytojų parodymais, nebuvo artimi.

Kauno apygardos teismo nuosprendį apskundė ir J.Čeplauskas, ir A.Komisaraitis. Pastarasis prašė Apeliacinio teismo ir iki sprendimo priėmimo vėl paleisti jį į laisvę, skiriant švelnesnę kardomąją priemonę už suėmimą. Bet šis jo prašymas buvo atmestas iš karto. O šiandien atmesti ir abiejų nuteistųjų skundai dėl Kauno apygardos teismo jiems skirtos bausmės, šiuos nagrinėjusiai Apeliacinio teismo teisėjų Justo Namavičiaus, Aloyzo Kruopio ir Jolantos Čepukėnienės kolegijai konstatavus, kad minėtas nuosprendis J.Čeplauskui ir A.Komisaraičiui buvo teisingas ir pagrįstas. Ir tai paskelbus, jis įsiteisėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Makaras

Makaras portretas
Gaidžiai

Nu jo

Nu jo portretas
Bet konkretus pusdurniai ne kitaip.o ispustais veizolais veikejas...zodziu truksta

Ha ha

Ha ha portretas
Nu ir xariokai pas gaidzius, vienas tai kaip is komedijos kokios, ispustom akim D G D
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių