Quantcast

Abejotiname mamos versle šešėlis krenta ir dukrai?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Finansinės machinacijos, tūkstantinės skolos ir virtinė bylų antstolių kontorose – tokia sesių dvynių Rasos Lebedevienės ir Rūtos Remeikės vizitinės kortelės. Atrodo, kad į galimą aferą įtraukta ir vienos iš seserų dukra.

Lobis antstoliams

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) tęsia Kauno rajone registruotos "Pagirių sodžiaus" veiklos tyrimą. Tiesa, pareigūnų dėmesio centre – ne oficiali šios mažosios bendrijos vadovė, o jos dukros R.Lebedevienė ir R.Remeikė.

Ikiteisminiame tyrime atsiskleidžia finansinei piramidei būdingi bruožai. Panašu, kad faktinės "Pagirių sodžiaus" vadovės R.Lebedevienė ir R.Remeikė nesikuklindamos, kaip įtariama, rinko iš žmonių grynuosius pinigus ir nesivaržydamos žarstė dosnius pažadus. O žadama buvo investuoti į užsienio šalių fondus: "Atlantic Global Asset Management", "Questra World", "QW Lianora Swiss Consulting SA", "Five Wids Asset Management" ir kitus.

"Kauno diena" rašė, kad mažiausia suma, kokią buvo siūloma investuoti, – 90 eurų. Metinis tokio indėlio pelningumas – 187 eurai. Investavusieji 270 eurų po metų atsiimti esą galėtų 590 eurų. 2 430 eurų pagal norintiems investuoti lentelę išauga iki 6 299 eurų. Investuotos beveik 66 tūkst. eurų sumos metinis pelningumas siekia daugiau nei 211 tūkst. eurų. Dosniai augančiomis palūkanomis susigundė ne vienas. Neoficialiais duomenimis, nemaža jų dalis liko prie suskilusios geldos.

Galima tik spėlioti, ar renkamos lėšos susijusios su ne vienoje antstolių kontorų pradėtomis skolų išieškojimo bylomis. Finansiniai seserų įsipareigojimai skolomis ant jų pečių gula jau nuo 2010 m. "Kauno dienos" šaltinių duomenimis, atsiskaityti su kreditoriais moterys neskuba. Skolų sumos svyruoja nuo beveik 80 tūkst. eurų iki kelias dešimt eurų.

R.Lebedevienės ir R.Remeikės kreditoriai – nuo Valstybinės mokesčių inspekcijos, bankų, įvairių bendrovių iki komunalines paslaugas teikiančių įmonių. Nemoka jos ir Kelių policijos skirtų baudų. Tarp kreditorių – ir keli fiziniai asmenys.

Pareigūnai įtaria, kad R.Lebedevienė ir R.Remeikė yra faktinės jų mamos įsteigtos mažosios bendrijos "Pagirių sodžius" valdytojos.

Raginama negrąžino

Ne vien neseniai FNTT pradėtas ikiteisminis tyrimas ir skolų išieškojimo bylos antstolių kontorose paįvairina galbūt finansines aferas pamėgusių moterų gyvenimą. Dėl kai kurių finansinių įsipareigojimų joms tenka aiškintis ir Kauno teismuose.

R.Lebedevienei tenka bylinėtis su dukters buvusiu draugu. Į teismą vyras kreipėsi su dviem ieškiniais. Vienas – dėl 20 tūkst. eurų, kitas – dėl 10 tūkst. eurų. Situacija buvo susiklosčiusi gana žmogiška. R.Lebedevienės įmonei esą trūko apyvartinių lėšų, todėl paprašė paskolinti pinigų. Avansinėje sąskaitoje faktūroje nurodyta, kad 20 tūkst. eurų buvęs dukros draugas į R.Lebedevienės sąskaitą perveda kaip avansinį mokėjimą už žemės sklypą.

Tačiau daugiau jokių dokumentų – žemės sklypo pirkimo–pardavimo sutarties, nuomos ar dar dėl kažkokių santykius dėl sklypo – nebuvo pasirašyta. Be kita ko, buvęs dukros draugas atskleidė, kad, raginama grąžinti skolą, moteris netgi nurodė grąžinimo datą.

Tačiau teisme R.Lebedevienė jau ėmė kitaip aiškinti sandorio specifiką. Esą žemės sklypo pirkimas–pardavimas buvęs realus sandoris. Tik maža smulkmena, nes, esant artimiems dukros ir kreditoriaus santykiams ir abipusiam pasitikėjimui, neskyrė deramo dėmesio teisiniams santykiams įforminti. Esą pasikeitęs kreditoriaus statusas šeimoje lėmė jo nenorą notariškai patvirtinti žemės pirkimo–pardavimo sandorį.

Dukros draugui vargiai ar galėjo kilti abejonių dėl R.Lebedevienės turtinės padėties. Moteris tuo metu važinėjo apynauju "Lexus" automobiliu, gyveno nuosavame name.

Kreipėsi dėl dukros veiklos

Teisme narpliotas ieškinys dėl jau minėtų 20 tūkst. eurų toli gražu ne vienintelis. Aiškinamasi ir dėl 10 tūkst. eurų sumos. Jei 20 tūkst. eurų buvo pervesta neva už žemės sklypą, 10 tūkst. eurų esą pervesta kaip avansas už automobilį. Tačiau ir dėl automobilio pirkimo–pardavimo R.Lebedevienė nepateikė jokios sutarties, o išrašytą sąskaitą faktūrą buvo pasirašiusi tik ji pati.

R.Lebedevienės vardu yra registruota individuali įmonė. Nurodyta, kad ji užsiima prekyba automobiliais. Vis dėlto panašu, kad numatytas "Rolls Royce" automobilis taip ir netapo kreditoriaus nuosavybe. Įmonėje esančios transporto priemonės areštuotos dar 2010 m.

Šioje visoje teismų ir antstolių mėsmalėje R.Lebedevienės laukė ir dar vienas smūgis. FNTT vykstantį tyrimą papildė dar vieno asmens prašymas patikrinti veiklą – tik jau ne pačios R.Lebedevienės, o jos dukros Gretos.

Galbūt finansinės piramidės teikiamais malonumais mėgaujasi ir Greta Lebedevaitė. "Kauno dienos" turimais duomenimis, 20 proc. per mėnesį kreditoriams žadanti jauna moteris taip pat užsiima lėšų investavimu.

"Jūsų duomenys riboti"

G.Lebedevaitė "Kauno dienos" turimą informaciją apie investavimą sukritikavo. "Jūsų duomenys riboti", – žinią įvertino G.Lebedevaitė ir paprašė paskambinti kiek vėliau, kai galės kalbėti.

Vėliau G.Lebedevaitė patikslino, kad 2011–2015 m. vienoje draudimo kompanijoje rūpinosi pensiniais fondais. "Tai tik tiek bendro su investicijomis ir turėjau, o išėjau iš darbo ir nieko bendro neturiu", – aiškino G.Lebedevaitė. Nurodė, kad šiuo metu dirba žurnale "Investuok" ir rūpinasi reklama.

G.Lebedevaitė patvirtino, kad jos buvęs draugas kreipėsi į FNTT, tačiau tikino, kad jo pranešimas buvęs melagingas ir dėl to jam yra "iškelta byla". "Aš gavau pranešimą iš FNTT dėl mano buvusio sugyventinio melagingo pranešimo. Nuvažiavau į FNTT ir daviau parodymus. Jis dėl meilės reikalų keršija ir rašo nesąmones. Aš esu suaugusi moteris ir jei mano mama kažkuo užsiima, nereiškia, kad ir aš tuo pačiu užsiimu", – pareiškė G.Lebedevaitė.

Vis dėlto G.Lebedevaitės veiklą, investuojant į fondus, patvirtina susirašinėjimai su iš palūkanų užsidirbti siekiančiais asmenimis. "Kauno dienos" turima medžiaga leidžia suprasti, kad moteris už tarpininkavimą gauna atlygį, kurį, esant reikalui, gali padovanoti tariamiems investituotojams.

Įtarimai nepareikšti?

Grįžkime prie FNTT Kauno valdyboje vykdomo ikiteisminio tyrimo. FNTT pareigūnai, išgirdę G.Lebedevaitės pareiškimą, kad jos buvusiam draugui pradėta "byla dėl melagingo pranešimo", tai paneigė. Tokio tyrimo FNTT nėra. Galbūt ikiteisminio tyrimo metu gali paaiškėti, kad tam tikra pateikta informacija neatitinka tikrovės ir gali būti atmesta, tačiau tyrimai dėl melagingų pranešimų – ne FNTT dispozicijoje. Tiesa, pareigūnai kol kas nekomentuoja, koks šiame tyrime G.Lebedevaitės statusas.

Surinktais pirminiais ikiteisminio tyrimo duomenimis, nustatyta, kad į mažosios bendrijos "Pagirių sodžius", kurios, kaip minėta, faktinės vadovės, įtariama, yra G.Lebedevaitės mama R.Lebedevienė ir jos sesuo R.Remeikė, banko sąskaitą maždaug per metus įvairūs fiziniai asmenys papildė beveik 225 tūkst. eurų. Mokėjimo paskirtyje pervedusieji nurodė "įnašas į AGAM" arba "įnašas į Five Winds".

Jei mano mama kažkuo užsiima, nereiškia, kad ir aš tuo pačiu užsiimu.

Tiems patiems asmenims iš mažosios bendrijos sąskaitos buvo pervesta didesnė nei 45 tūkst. eurų suma. Per maždaug dešimt mėnesių mažoji bendrija iš banko sąskaitos išsigrynino beveik 41 tūkst. eurų. FNTT atliekamas ikiteisminis tyrimas stumiasi į priekį: renkami dokumentai, apklausiami galbūt su finansine piramide susiję ar nukentėję asmenys. Vėliau surinktą medžiagą vertins specialistai.

Panašius tyrimus vykdę pareigūnai tokius investavimus apibūdina labai paprastai:iš vieno imi, moki tam, kuris reiškia nepasitenkinimą, ir taip gesini gaisrus, vis priviliodamas naujus investuotojus, apsvaigusius nuo žadamų palūkanų. Esą taip pinigai sukasi ratu iš vieno investuotojo kišenės į kitą.

Beje, "Kauno diena" rašė ir apie sesių svaiginantį skrydį politikoje. Su Arūno Valinsko vedama Tautos prisikėlimo partija į politinę padangę patekusios moterys buvo vertinamos už jų aktyvumą. R.Lebedevienė buvo viena aktyviausių partijos Kauno rajono skyriaus narių, jos sesuo Rūta Remeikė (jos pavardė tuo metu buvo kita – red. past.) buvo Kauno rajono skyriaus pirmininkė.

Tuo metu žiniasklaidai pro pirštus neprasprūdo ir R.Lebedevienės sutuoktinis – Rolandas Michalskis. Viešai skelbta, kad tai yra "tas pats Micha, ne sykį teistas, dešiniąja Henriko Daktaro ranka vadinamas ir Seimo pirmininkui valstybės valdymo klausimais neva patarinėjantis vyras".



NAUJAUSI KOMENTARAI

jOANA

jOANA  portretas
GAL IR VALINSKO SUNELIS DIRBS MICHALSKIUI ŠTAI KOKIE PATENKA I SEIMA KAD SUNELIS PATEKTU TAI VALINSKAS KONKURENTUS SIULO ŠAUDYTI PILA PURVAIS SKLEIDŽIA PLETKUS BRUDAS KAIP RETA

aš portretas
kol bus paklausa tol bus pasiula. stebina naivuoliai investuotojai

Anonimas

Anonimas portretas
o jau papai papai kaip karviu tyso
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių