Quantcast

Zoologijos sodas ieško, kas įrengtų naujas edukacines ir ekspozicines erdves

Šiuo metu rekonstruojamas Kaune esantis Lietuvos zoologijos sodas ieško, kas įrengtų jo edukacines ir ekspozicines erdves.

Jose numatyta įrengti interaktyvius žaidimus ir klases, sudaryti galimybę palenktyniauti su skirtingais gyvūnais bei pasimatuoti ūgiu su žirafa, rodo pirkimo dokumentai.

Kaip BNS informavo zoologijos sodas, viena, didžioji edukacinių erdvių dalis, sudaranti beveik tūkstantį kv. metrų, bus įrengta naujai pastatytame egzotariumo pastate.

Kita, žymiai mažesnė edukacinių erdvių dalis, bus įrengta atnaujintame žirafų ir zebrų pastate.

„Patys pastatai jau yra pastatyti/atnaujinti, šiuo pirkimu vyks edukacinių ir ekspozicinių erdvių įrengimas“, – teigė zoologijos sodo atstovė Aida Grockienė.

Pasak jos, siekiama įtraukti lankytojus „į pažinimo, pajutimo procesą, skatinti gilesnį susidomėjimą Lietuvos zoologijos sodu, gyvąja Lietuvos gamta, pasaulio biomais bei gyvūnų išsaugojimo svarba“.

Pirkimo dokumentuose nurodoma, jog įėjimo į egzotariumą erdvėje planuojama sukurti pasaulio gamtinį geografinį žemėlapį, skirtą kuo tikroviškiau pateikti biomų pasiskirstymą pasaulio žemėlapyje. Jame bus naudojamos retų ir nykstančių rūšių gyvūnų figūrėlės.

40 sėdimų vietų lankytojų poilsio erdvėje būtų įrengiamas ąžuolynas po stogu: jame gali būti įkomponuoti trys medžiai. Dalis sėdimų vietų bus įrengtos netoliese stiklo sienos, per kurią lankytojai galės stebėti gepardų gyvenimą.

Čia taip pat bus įrengiama stilizuota darbo vieta, kuriai zoologijos sodas tikisi netradicinio sprendimo – ji turėtų atsirasti po ąžuolu ar kelme.

Bus įrengiama ir ekspozicija, kurioje – Lietuvoje konfiskuotų uždraustų gabenti gyvūnų, jų kailių, iškamšų ir gaminių iš jų pavyzdžiai.

Po rekonstrukcijos zoologijos sode bus įrengta ir erdvė edukacinėms klasėms, kur galės tilpti 60 lankytojų.

Ekspozicinėje-edukacinėje erdvėje lankytojai bus kviečiami susipažinti su pasaulinio atšilimo ir žmonių neatsakingo vartojimo padariniais, instaliacijoje „atspėk gyvūną“ galės susipažinti su nykstančiomis rūšimis. Joje bus pristatoma ir gamtininko, zoologijos sodo įkūrėjo Tado Ivanausko veikla.

Čia siūloma įrengti senovinį telefoną, kurį pakėlus ragelyje būtų girdimi dešimt skirtingų įrašų, kuriuose kalbėtų pats T. Ivanauskas, kuris trumpai papasakotų vieną ar kelis savo gyvenimo faktus.

Taip pat bus kuriami stendai, interaktyvios priemonės, pasakojančios zoologijos sodo istoriją, taip pat bus kuriamas žaidimas: dviratis, kurį mindami lankytojai galės palenktyniauti su įvairiais gyvūnais.

„Pradėjus minti pedalus rodomas teoriškai išvystomas greitis ir jo atitikimas tam tikro gyvūno greičiui (pvz.: sraigės, kiškio, liūto, stirnos, gepardo ir pan.). Kintantis greitis turėtų būti atvaizduojamas vizualiai ir garsiniais efektais prie dviračio korpuso pritvirtintame ekrane“, – rašoma užduotyje.

Savanos temai skirtoje lankytojų erdvėje planuojama sukurti priemonę žmogaus ir žirafos ūgiui palyginti, įrengti kitas edukacines priemones. Čia bus girdimi ir savanai būdingi garsai.

Kaune įsikūrusio Lietuvos zoologijos sodo infrastruktūros atnaujinimo projektas turėtų būti užbaigtas 2023 metų viduryje. Anksčiau planuota rekonstrukcijos vertė – 18,3 mln. eurų, neseniai Aplinkos ministerija papildomai jai skyrė 1,9 mln. eurų. Projektas finansuojamas ES ir valstybės lėšomis.

Po rekonstrukcijos duris atvers beveik 3 tūkst. kv. metrų dydžio egzotariumas, skirtas šilumamėgiams gyvūnams, surikatoms, ropliams, varliagyviams bei vabzdžiams. Senojo terariumo prieigose bus įrengtas tiltelis su bokštu, skirtas sujungti viršutinę ir apatinę teritorijos dalis.

Taip pat numatyta nugriauti senąjį beždžionių pastatą – primatai įsikurs viršutinėje ir apatinėje zoologijos sodo dalyse. Aukštutinėje zoologijos sodo dalyje ketinama suremontuoti lokių pastatą – į jį bus taip pat perkelti primatai.

Zoologijos sodas Kaune atidarytas 1938 metais, nuo tada jis iš esmės nebuvo atnaujintas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
pirma gyvūnams sudarykit sąlygas, nes tai jų kalėjimas.

Aruns

Aruns portretas
Kvailas jusu komentaras :/

Edukacija

Edukacija portretas
bus lankytojams ar gyventojams?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių