Quantcast

Žinomas teisininkas tarnauja žmonėms ir be atlygio

Buvęs Kauno apygardos teismo pirmininkas Albertas Milinis jau kurį laiką dirba advokatu, tačiau teisininko gyvenime daugėja pareigų, už kurias jis negauna atlygio.

Jau keletą metų A.Milinis teisės klausimais pataria Kauno rajono merui Valerijui Makūnui. Nemažai laiko ir energijos reikalauja ir Kazachstano garbės konsulo Kauno regionui pareigos. VDU Teisės klinikos vadovo pareigos – taip pat neatlygintinos.

Nusprendė nedvejodamas

Paklaustas, kodėl, būdamas labai užimtas žmogus, prisiėmė daug visuomeninių pareigų, A.Milinis pabrėžė, kad yra šio krašto senbuvis ir jaučia pareigą padėti bendruomenei.

"Merui pasiūlius, visuomeniniu konsultantu tapau nedvejodamas. Matau teisinių konsultacijų poreikį, matau prasmę pagal savo galimybes bent kiek prisidėti prie rajone vykstančių pokyčių", – sprendimo motyvus apibūdino patyręs teisininkas.

A.Milinis pabrėžė save laikantis Kauno rajono žmogumi.

"Čia atvykau 1983 m., tapau tuomečio Kauno rajono liaudies teismo teisėju. Ir nuo tada iki šiol esu pakaunėje. Iš pradžių gyvenau Girionyse, paskui – šiek tiek mieste, dabar daug metų gyvenu Ramučiuose", – pasakojo mero visuomeninis konsultantas.

A.Milinis dalį savo laiko skiria ir pedagoginei veiklai – dirba Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Teisės fakultete.

Stinga teisinio raštingumo

"Daug bendrauju su įvairaus amžiaus žmonėmis ir matau, kaip didėja teisinių žinių poreikis", – atkreipė dėmesį teisės specialistas. Anot jo, be teisinio raštingumo žmogus visuomenėje negali jaustis visavertis.

"Kalbėdamas su studentais pabrėžiu, kad teisė – tai rinkinys kasdienio gyvenimo normų, kurios per laikmetį nusistovi, o kai kurios tampa privalomos ir jų reikia laikytis", – kalbėjo pašnekovas.

Jis pritaria nuogąstavimams, kad daugumai gyventojų neprieinamos kokybiškos teisinės paslaugos, todėl jiems sunku ginti savo teises.

"Dabar viskas brangta. Galima, sakyti, kad teisinių paslaugų brangimas irgi yra neišvengiamas, bet senjorų, mažas pajamas gaunančių, darbo netekusių žmonių tokie paaiškinimai, suprantama, neguodžia. Kvalifikuotos teisinės pagalbos reikia visiems – ir geras, ir kuklias pajamas gaunantiems", – sako A.Milinis.

Matau teisinių konsultacijų poreikį, matau prasmę pagal savo galimybes bent kiek prisidėti prie rajone vykstančių pokyčių.

Jis yra VDU Teisės fakulteto Teisės klinikos vadovas. Šios įstaigos misija – bent iš dalies užpildyti teisinių paslaugų spragas.

"Teisės klinikoje dirbu visuomeniniais pagrindais. Teikiame pirminę teisinę pagalbą. Talkininkų branduolį sudaro gerai besimokantys VDU Teisės fakulteto studentai. Prižiūrint patyrusiems specialistams, jie nemokamai konsultuoja visuomenines organizacijas ir pavienius gyventojus. Suteikiama pirminė teisinė pagalba. Teisminių dokumentų mes nerengiame. Nors konsultacijų poreikis didelis, bet dar nė vienam, kuris kreipėsi pagalbos, nebuvo atsakyta", – pabrėžė teisininkas.

Padeda vietos bendruomenei

Jis priminė, kad kasdieniame gyvenime nuolat pasitaiko situacijų, kurias išnarplioti padeda teisinės žinios.

"Gyvendamas Ramučiuose matau, su kokiais iššūkiais gyvenvietė susidūrė besiplečiant Laisvajai ekonominei zonai (LEZ). Teko nagrinėti sudėtingus žemės klausimus, kovoti su teršėjais. Būdavo, parvažiuoji vakare ir pajunti nuo gamyklos sklindantį kvapą, lyg kas būtų prisvilinęs blynus. Yra ir kitų sričių, kur reikia patarimų. Pavyzdžiui, Karmėlavos gyventojai kreipėsi pagalbos dėl besiplečiančių kapinių", – pasakojo A.Milinis.

Anot jo, turbūt nėra gyvenviečių, kurios neturėtų savo skaudamos vietos ir tai dažnai būna susiję su tam tikrais teisiniais niuansais.

Daug karštų taškų

Į A.Milinio, kaip patarėjo teisės klausimais, veiklos darbotvarkę patenka visuose Kauno rajono gyvenvietėse tai šen, tai ten atsirandantys karštieji taškai.

"Turiu matyti žmonių problemas ir teisiškai pagrindęs jas perduoti sprendimų galią turintiems savivaldybės vadovams, specialistams", – pabrėžė A.Milinis.

Nemažai audrų kelia Ramučių ir besiplečiančios LEZ kaimynystė.

"Iš pradžių gyventojų kasdienybę drumstė krovininiai automobiliai. Reikėjo pastangų, kol pavyko pastatyti jų eismą draudžiančius kelio ženklus. Paskui gatve ėmė lakstyti kurjerių automobiliai ir mamos ėmė nerimauti dėl vaikų saugumo. Kartu su meru Valerijumi Makūnu buvome nuvažiavę pas LEZ direktorių ir kartu ieškojome gyventojams priimtinų sprendimų. LEZ plėtra, žinoma, gerai, tačiau viskas turi būti subalansuota, nepažeidžiant gyventojų teisių", – kalbėjo A.Milinis.

Patyrusį teisininką imponuoja tikras, o ne parodomasis rūpinimasis žmonių reikalais.

"Kauno rajone daug dėmesio skiriama jaunoms šeimoms, švietimui, kultūrai, socialinei sričiai. Džiaugiuosi, kad galiu šie kiek prisidėti prie teigiamų pokyčių", – sakė mero konsultantas.

Jis pastebi, kad sparčiai augančiame krašte nuolat atsiranda iššūkių.

"Savivaldybei reikia rūpintis gatvių būkle, geresniu apšvietimu, vandentvarka. Neseniai savo problemas išdėstė sublokuotų namų kvartale gyvenantys naujakuriai, kurių buitį apkartino nesklandumai dėl nuotekų tinklų eksploatavimo. Atrodo, kad problemos esmė gali būti teisės aktai, dabar į tai gilinuosi", – pasakojo teisininkas.

Sudėtinga gyvenimo tėkmė

A.Milinio pastebėjimu, žvelgiant į artimiausią ateitį, sričių, kuriose reikės teisės specialistų, tik daugės.

"Daug su teisiniu reguliavimu susijusių problemų atsirado pandemijos laikotarpiu. Kai kur prasideda etatų mažinimas, kyla daug neaiškumų dėl darbo vietų stabilumo, finansinės paramos galimybių ir pan. Kasdienybė nuolat pateikia netikėtų situacijų ir taip bus vis dažniau, nes gyvename laikais, kai permainos veja permainas. Įprastą gyvenimo tėkmę ir standartus nuolat koreguoja technologijų proveržis, nuotolinio darbo ypatumai, galimybių paso naujovės", – vardijo specialistas.

Jis pabrėžė, kad dalis periferijoje gyvenančių žmonių nesusigaudo permainose ir dėl to dažnai patenka į sudėtingas situacijas.

"Kai kuriems gyventojams stinga kompiuterinio raštingumo. O kur jo paimsi, kai senjorų išsilavinimo pagrindą sudaro prieš kelis dešimtmečius įgytos žinios?" – svarstė A.Milinis.

Pasak jo, gyvenant itin besikeičiančiame pasaulyje, labai svarbus tampa bendruomeniškumas, kai žmonės padeda vieni kitiems. "Būkime vieni kitiems pakantesni, atlaidesni, galvokime ne tik apie save, bet ir esančius šalia, tada visiems gyventi taps lengviau", – kalbėjo A.Milinis.

Konsulas Kauno regionui

A.Milinis yra Kazachstano Respublikos garbės konsulas Kauno regionui.

Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Praėjusią savaitę Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Valdo Adamkaus bibliotekoje buvo surengta Kazachstano fotografijų paroda, kurioje pristatyta šios šalies gamta, žmonės, kultūra, pasiekimai.

Šią parodą universitetas surengė kartu su Kazachstano Respublikos ambasada Lietuvoje. Gruodžio 16 d. kazachai švęs savo valstybės nepriklausomybės 30-metį, todėl ekspozicijoje daug vietos skiriama ilgamečiam Kazachstano prezidentui Narsultanui Nazarbajevui, taip pat pabrėžiami besiplėtojantys ryšiai su Lietuva.

Nuotraukose – buvusių Lietuvos prezidentų Algirdo Brazausko, Valdo Adamkaus ir Dalios Grybauskaitės susitikimai su Kazachstano vadovu, naujosios sostinės Narsultano vaizdai, meno kolektyvai, akimis neaprėpiamos stepės, kalnai, ežerai.

Parodą pristatęs Kazachstano Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Viktoras Temirbajevas pabrėžė, kad Lietuva ir Kazachstanas galėtų tapti svarbiais ekonominiais tiltais tarp Rytų ir Vakarų. "Mūsų šalyje yra daug gamtinių išteklių, turime išvystytą žemės ūkį, norime stiprinti perdirbimo pramonę, todėl sudarome išskirtines sąlygas investuotojams", – tvirtino ambasadorius.

Kauno rajono meras V.Makūnas dėkojo V.Temirbajevui už dėmesį Kauno rajonui, kuriame ambasadorius lankėsi jau du kartus. V.Temirbajevas pažadėjo merui kitąmet Raudondvario dvare pristatyti aukščiausio lygio Kazachstano meno kolektyvą.

Parodos atidaryme dalyvavo VDU rektorius Juozas Augutis ir LSMU rektorius Rimantas Benetis, būrelis šiuose universitetuose besimokančių kazachų.

Kazachstano Respublikos garbės konsulas Kauno regionui A.Milinis juokavo, kad R.Benečio santykiai su kazachais ypač artimi, nes jis čiupinėja jų širdis – šioje šalyje profesorius yra atlikęs kelis šimtus kardiochirurgijos operacijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių